3 reacties

‘Volksgezondheid en zorg voor omgeving van ons allemaal’

Rik Grashoff (Tweede Kamer, GroenLinks) vindt dat de intensieve veehouderij wordt beschermd ten koste van volksgezondheid, drinkwaterkwaliteit, milieu en natuur. VVD‘er Helma Lodders reageert daarop.

De volksgezondheid en zorg voor onze leefomgeving is van ons allemaal. De suggestie dat er alleen in het belang van de boeren wordt gehandeld, doet absoluut geen recht aan de boeren die zeven dagen per week 24 uur per dag klaarstaan voor hun bedrijf, dieren en omgeving. Een gezonde leefomgeving is ook in het belang van deze boeren. De boeren werken aan ons voedsel, kwalitatief goed en betaalbaar.

De heer Grashoff polariseert en zet belangen tegen elkaar op, in plaats van waardering te hebben voor de stappen die de afgelopen jaren, onder moeilijke marktomstandigheden, zijn gezet. Waardering voor de resultaten zou meer op zijn plaats zijn. Immers, een groot deel van Nederland voldoet aan de Nitraatnorm. Mestfraude blijkt minder omvangrijk te zijn als werd gesuggereerd en hoewel de emissies nu stagneren zijn ook daar grote stappen gezet, evenals bij de vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

‘Door de stapeling van wet en regelgeving wordt de sector meer op afstand gezet’

In plaats van de sector in een negatief daglicht te zetten, dienen we te zoeken naar ruimte voor de initiatieven van de sectoren, en deze ruimte ook te creëren. Neem de varkenshouderij die als sector, samen met het ministerie en enkele andere partners, een actieplan Vitalisering varkenshouderij heeft opgesteld. Of de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking en het hergebruik van schaarse grondstoffen.

GroenLinks en enkele andere partijen geven hierbij niet thuis. Nee, door de stapeling van wet en regelgeving, zetten deze partijen de sector meer op afstand. Een sector die van groot belang is voor Nederland en het buitenland.

Kwalitatief goed voedsel produceren

De VVD wil graag samen met de betrokken sectoren stappen zetten naar een efficiënte en innovatieve landbouw. Wij vinden het belangrijk dat er met zorg voor volksgezondheid en omgeving kwalitatief goed voedsel geproduceerd kan worden. Dat gebeurt al en dat moeten we blijven stimuleren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hoe gezond zijn de veehouders eigenlijk? Welke veehouder heeft meer longontstekingen dan gemiddeld gehad? Even peilen.

 • fietskip

  Helma, ga ook eens met de vvd in brabant praten, die doen nu hetzelfde als groen links.
  @farmerbn, ik werk 30 jaar onbeschermt in de pluimvee en heb nog nooit longontsteking gehad.
  Rijd de Alpe d'Huez 6 maal omhoog.
  Toch wel raar als de pluimvee zo slecht voor de volksgezondheid is!
  Misschien moet er wat meer gesport worden?

 • Jaap39

  Helemaal eens fietskip, bewegen van mensen en echt voedsel eten houdt de mens gezond.
  Verwacht van de VVD geen wonderen.... die lopen achter de verwerkende industrieën aan....
  Waar die hun gecertificeerde grondstof vandaan halen zal VVD geen grote zorg zijn..

Of registreer je om te kunnen reageren.