18 reacties

‘Tijd voor actie in industriële veehouderij’

De industriële veehouderij bedreigt de menselijke gezondheid en het milieu. Zonder ingrijpen worden die bedreigingen fors groter, betogen Francis Vergunst en Patrick Birkl.

Ieder jaar worden wereldwijd meer dan 55 miljard dieren opgefokt en gedood voor voedsel. De meeste daarvan in industriële houderijsystemen die de menselijke gezondheid en het milieu significant aantasten. De verwachting is dat de wereldwijde veehouderij tussen begin deze eeuw en 2050 meer dan verdubbelt.

Grote hoeveelheden antibiotica

De nieuwe directeur-generaal (de Etiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, red.) van de WHO wordt opgeroepen de industriële dierhouderij te beperken, ten gunste van een duurzamer systeem gebaseerd op de boerenpraktijk. Industriële veehouderijbedrijven zijn zeer intensief met tienduizenden dieren. Infectieziekten liggen voortdurend op de loer en de meeste van deze bedrijven gebruiken grote hoeveelheden antibiotica om ze onder controle te houden. In de VS wordt 80% van de antibiotica aan vee gegeven. De WHO voorspelt dat dit gebruik gaat toenemen. Antibioticagebruik in de veehouderij draagt belangrijk bij aan het ontstaan van antibioticaresistentie. Dat kan leiden tot miljoenen sterfgevallen.

Bijna een vijfde van wat we aan broeikasgassen produceren, komt van de veehouderij

Grote milieuvoetafdruk

Veehouderij, met name de industriële intensieve veehouderij, heeft een enorme milieuvoetafdruk. De sector draagt bij aan land- en waterdegeneratie, verlies aan biodiversiteit, zure regen, afbraak van het koraalrif en ontbossing. En er is effect op de klimaatverandering. Bijna een vijfde van wat we aan broeikasgassen produceren, komt van de veehouderij. Dat is meer dan wat auto’s, vliegtuigen, schepen, treinen en andere vormen van transport bij elkaar uitstoten.

Klimaatverandering wordt wel omschreven als de grootste bedreiging van de menselijke gezondheid en het menselijke welzijn van de 21e eeuw. Om onder de drempel van 2 graden temperatuurstijging te blijven, is verkleining van de veestapel essentieel.

Vleesconsumptie

Obesitas en andere niet-overdraagbare ziektes zijn nu een grote oorzaak van ziektes en vroegtijdige sterfte wereldwijd. Vleesconsumptie, en dan met name rood en verwerkt vlees, draagt flink bij aan verhoogd hartrisico, obesitas en diabetes. De WHO heeft verwerkt vlees geclassificeerd als kankerverwekkend en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend.

De meeste mensen in hoogontwikkelde landen eten gemiddeld 250 gram vlees per dag. Dat is meer dan de 80 à 90 gram die door de Verenigde Naties wordt aanbevolen. Een vooral plantaardig dieet zou tegen 20150 acht miljoen levens kunnen redden.

Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Brief aan directeur-generaal

Een open brief zal afgeleverd worden bij de nieuwe directeur-generaal. Het is een call to action voor de industriële veehouderij. We roepen academici en onderzoekers op om de schade door de veehouderij aan mensheid, dieren en planeet te documenteren en te publiceren. We vragen de volgende directeur-generaal om noodzakelijke stappen te ondernemen om uitbreiding van deze vorm van veehouderij te beperken en vleesconsumptie te ontmoedigen. Ten slotte vragen we van hem om ontwikkeling van duurzame alternatieven te ondersteunen.

De WHO heeft al een grote rol gespeeld in de wereldwijde aanpak van infectieziekten, verkeersveiligheid, en verlaging van tabaks- en suikerconsumptie. Het is nu tijd voor actie in de industriële veehouderij. De bedreigingen zijn te groot om te ontkennen.

Deze opinie is mede geschreven door Patrick Birkl, PhD-student in diergedrag en -welzijn aan de universiteit van Guelph, Canada.

Foto

 • De nieuwe WHO-directeur-generaal, Tedros Adhanom Ghebreyesus. De WTO zou volgens Vergunst en Birkl meer moeten doen om de industriële dierhouderij te beperken. Foto: ANP

  De nieuwe WHO-directeur-generaal, Tedros Adhanom Ghebreyesus. De WTO zou volgens Vergunst en Birkl meer moeten doen om de industriële dierhouderij te beperken. Foto: ANP

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Door al dat asfalt loopt de temperatuur behoorlijk op. Wordt tijd voor meer verkoelende grazige weide met koeien.

 • WGeverink

  Een persoon met zoveel anti veehouderij opmerkingen moet wel vegetarier zijn...

 • Snel

  Zonde van de tijd om t te lezen, opgeblazen verhaal en Geverink kon nog wel eens gelijk hebben.

 • alco1

  Je kunt het ook andersom zien.
  Zie daar Nederland als grote voorbeeld hoe het moet qua antibiotica e.d.
  En daar willen ze nou juist de veehouderij de nek om draaien.

 • groot boerdam

  De generaal directeur van de WHO komt uit Ethiopië!
  Dat is een land waar ze dood gaan van de honger.
  En dan over de veehouderij een oordeel geven?
  Laat hij zich druk maken om de bevolking van zijn eigen land!

 • alco1

  Maar zullen die hoge heren nou werkelijk niet door hebben dat het voedsel wat die dieren krijgen juist CO2 e.d. weer vastleggen.
  Kortom: De landbouw puur kringloop is.
  Wat zou ik graag op de plaats van Von Martels willen zitten om al die zgn. milieu partijen de ogen te openen.

 • John*

  Ook in de moderne veehouderij is prima te produceren met een zeer laag antibiotica verbruik. Alles wat je niet hoeft te corrigeren met antibiotica en entingen is directe winst! Gezondheid staat meer dan ooit op nummer 1 voor een boer, later volgens milieu en welzijn. Al zijn die laatste steeds moeilijker te combineren met een hoge gezondheid.

 • vragenantwoord

  tanden knarsend verhaal !!! wat een negativiteit, ontsproten uit tunnel visie door onwetendheid .

 • oorspronkelijk

  moet je iemand recht in het gezicht slaan als hij/zij op je tenen gaat staan
  soms hebben mensen oprechte bedoelingen zonder eigen of economisch belang
  meer oplossingsgericht denken zou U allen sieren
  ik weet het ook niet maar kont tegen de krib lost niets op

 • haj146

  Oorspronkelijk ben jij langzamerhand van milieudefensie of zo? CO2 etc is wassen neus.

 • oorspronkelijk

  ik hou er niet van in mijn eigen kringetje rond te draaien
  ik neem de wetenschap wel serieus
  ik geloof in diplomatie
  ik hoop voor de jongere generatie de kaarten op tafel te krijgen
  niet erkennen maatschappelijke doelen wordt anders de nekslag

 • WGeverink

  Op grote goed georganiseerde bedrijven met een hoge gezondheidsstatus is het welzijn alleen door de lagere ziektedruk al beter dan op een klein bedrijf met een reguliere varkensstapel. Op grote intensieve bedrijven wordt bij ons alle mest opgevangen en gebruikt om rond om de stal talloze hectares gewassen te telen. Grote bedrijven zijn niet politiek correct maar wel duurzaam. Heel andere koek dan de tienduizenden bio hennen die het hele jaar op een paar hectare naast de stal lopen te schijten. Wel politiek correct, niet duurzaam.

 • alco1

  @oor.
  Je moet ingaan op wat anderen zeggen en daarmee aantonen dat jij gelijk hebt.
  Dat oeverloze gezwets van een ander op de tenen gaan staan of rond draaien in een cirkeltje heb je niets aan.
  Dat zijn mensen die zelf in een cirkeltje draaien.

 • oorspronkelijk

  beste alco
  ik schaar mij achter wetenschappelijk onderzoek
  dus ik hoef niets te bewijzen
  ik aanvaard ten aanzien van milieu doelen genuanceerd denken
  gelijk hebben of krijgen lost tegenstellingen niet op
  anders hadden we al een kabinet gehad

 • farmerbn

  Als je een taxi neemt vervuilt dan de klant of de taxi-chauffeur het milieu? Als een consument een hamburger eet vervuilt dan de consument of de boer? Voor beide gevallen is het voor mij duidelijk dat de consument de schuld moet krijgen. Ik word strontziek van die lieden die de schuld steeds bij de boer leggen.

 • WGeverink

  Afgelopen maand gezellig met mijn betere helft naar het U2 concert geweest in Vancouver. Tijdens de vlucht gezorgd voor extra CO2 in de lucht voor een extra groene Planeet. In Vancouver zelf barst het van de Toyota Prius taxi's. Hartstikke politiek correct want zelfs Leonardo Dicaprio heeft er een. In de stad verbruik de Prius ongeveer 5 liter per 100 km. Dat is ongeveer een derde van wat mijn pickup truck uitstoot. Alle andere vervuiling is al gedaan tijdens het productie proces van de prius en daarom haalt mijn pickup de Prius qua totale vervuiling nooit meer in... Die batterijen bijvoorbeeld zijn heel politiek correct gemaakt meen ik in China dus daar merken we in het westen niks van... Hartstikke politiek correct...

 • DJ-D

  20% van wereldwijde uitstoot... poe. ja net als met auto ongelukken, bij meer dan 27% zat er een vrouw achter het stuur!!! Vrouwen zijn dus slecht in rijden.. ahum.

  Gelukkig heeft nederland veel oppervlak waar bebouwing wegen industrie vliegvelden zijn wat de uitstoot opneemt als voeding en is er een natuurgebied midden in het land waar planten rustig kunnen groeien en co2 opnemen zonder vertrapt of ondergescheten te worden. Cirkel weer rond toch?

 • koestal

  Dit rapport is zonder onderzoek geschreven,mist elk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.