De industriële veehouderij bedreigt de menselijke gezondheid en het milieu. Zonder ingrijpen worden die bedreigingen fors groter, betogen Francis Vergunst en Patrick Birkl.
Ieder jaar worden wereldwijd meer dan 55 miljard dieren opgefokt en gedood voor voedsel. De meeste daarvan in industriële houderijsystemen die de menselijke gezondheid en het milieu significant aantasten. De verwachting is dat de wereldwijde veehouderij tussen begin deze eeuw en 2050 meer dan verdubbelt.
Grote hoeveelheden antibiotica
De nieuwe directeur-generaal (de Etiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, red.) van de WHO wordt opgeroepen de industriële dierhouderij te beperken, ten gunste van een duurzamer systeem gebaseerd op de boerenpraktijk. Industriële veehouderijbedrijven zijn zeer intensief met tienduizenden dieren. Infectieziekten liggen voortdurend op de loer en de meeste van deze bedrijven gebruiken grote hoeveelheden antibiotica om ze onder controle te houden. In de VS wordt 80% van de antibiotica aan vee gegeven. De WHO voorspelt dat dit gebruik gaat toenemen. Antibioticagebruik in de veehouderij draagt belangrijk bij aan het ontstaan van antibioticaresistentie. Dat kan leiden tot miljoenen sterfgevallen.
Bijna een vijfde van wat we aan broeikasgassen produceren, komt van de veehouderij
Grote milieuvoetafdruk
Veehouderij, met name de industriële intensieve veehouderij, heeft een enorme milieuvoetafdruk. De sector draagt bij aan land- en waterdegeneratie, verlies aan biodiversiteit, zure regen, afbraak van het koraalrif en ontbossing. En er is effect op de klimaatverandering. Bijna een vijfde van wat we aan broeikasgassen produceren, komt van de veehouderij. Dat is meer dan wat auto’s, vliegtuigen, schepen, treinen en andere vormen van transport bij elkaar uitstoten.
Klimaatverandering wordt wel omschreven als de grootste bedreiging van de menselijke gezondheid en het menselijke welzijn van de 21e eeuw. Om onder de drempel van 2 graden temperatuurstijging te blijven, is verkleining van de veestapel essentieel.
Vleesconsumptie
Obesitas en andere niet-overdraagbare ziektes zijn nu een grote oorzaak van ziektes en vroegtijdige sterfte wereldwijd. Vleesconsumptie, en dan met name rood en verwerkt vlees, draagt flink bij aan verhoogd hartrisico, obesitas en diabetes. De WHO heeft verwerkt vlees geclassificeerd als kankerverwekkend en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend.
De meeste mensen in hoogontwikkelde landen eten gemiddeld 250 gram vlees per dag. Dat is meer dan de 80 à 90 gram die door de Verenigde Naties wordt aanbevolen. Een vooral plantaardig dieet zou tegen 20150 acht miljoen levens kunnen redden.
Foto: Hans Banus
Brief aan directeur-generaal
Een open brief zal afgeleverd worden bij de nieuwe directeur-generaal. Het is een call to action voor de industriële veehouderij. We roepen academici en onderzoekers op om de schade door de veehouderij aan mensheid, dieren en planeet te documenteren en te publiceren. We vragen de volgende directeur-generaal om noodzakelijke stappen te ondernemen om uitbreiding van deze vorm van veehouderij te beperken en vleesconsumptie te ontmoedigen. Ten slotte vragen we van hem om ontwikkeling van duurzame alternatieven te ondersteunen.
De WHO heeft al een grote rol gespeeld in de wereldwijde aanpak van infectieziekten, verkeersveiligheid, en verlaging van tabaks- en suikerconsumptie. Het is nu tijd voor actie in de industriële veehouderij. De bedreigingen zijn te groot om te ontkennen.
Deze opinie is mede geschreven door Patrick Birkl, PhD-student in diergedrag en -welzijn aan de universiteit van Guelph, Canada.