Redactieblog

8 reacties

‘Stapel met bezwaren tegen fosfaatplan steeds groter’

Het lijkt erop dat RVO.nl in de knel komt, omdat regels rondom fosfaatreductie telkens veranderen.

Bij de eerste afrekening van het fosfaatreductieplan wisten circa 2.000 melkveehouders nog niet waar ze aan toe waren. Zij kregen eind mei geen afrekening over periode 1 (maart en april), omdat allerlei aanvragen nog in behandeling zijn bij RVO.nl. Dat kan gaan om bedrijfsoverdrachten, maar ook niet afgehandelde verzoeken om als knelgeval aangemerkt te worden. Het cijfer is afkomstig van ZuivelNL. Ongeveer een week eerder noemde staatssecretaris Van Dam in de Tweede Kamer een aantal van 1.400 bedrijven die later bericht zouden krijgen ‘omdat hun zienswijze over fosfaat of hun beroep op de knelgevallenregeling eind april nog niet was afgehandeld.’

‘Het lijkt erop dat RVO.nl bedolven raakt onder gegevens, aanpassingen en steeds meer bezwaren die worden ingediend’.

Kamervragen

Het verschil is nog niet opgehelderd door het ministerie, het aantal is in ieder geval anders dan een eerdere toezegging op 21 april. Toen waren er volgens Van Dam in een Kamerbrief nog zo’n 1.000 bedrijven waarvan de afhandeling tot half mei zou vergen. Dat roept vragen op die inmiddels ook door Kamerleden zijn gesteld.

Dat nog steeds wijzigingen, verzoeken en bezwaren binnenkomen lijkt logisch, mede gezien de voortdurende wijzigingen die zijn doorgevoerd in de regeling zelf. Zorgelijker is een andere mogelijke oorzaak. Het lijkt erop dat RVO.nl bedolven raakt onder gegevens, aanpassingen en steeds meer bezwaren die worden ingediend. Daar komen vrijwel zeker nog een groot aantal bezwaren bij.

‘Snel duidelijkheid is nodig, boeren willen weten waar ze aan toe zijn’.

Bezwaar op bezwaar

Boeren en adviseurs weten ook niet meer in alle gevallen wat wijsheid is. Erop vertrouwen dat een foutje in de administratie wel rechtgezet wordt, kan fout uitpakken als later wordt gezegd dat je maar bezwaar had moeten maken. Dat betekent dat een onjuiste bedrijfsregistratie een bezwaar kan opleveren, gevolgd door nog een bezwaar tegen de onjuiste heffing op basis van die foutieve registratie. Kortom, bezwaar op bezwaar. Snel duidelijkheid is nodig, boeren willen weten waar ze aan toe zijn. Het lijkt er echter op dat de stapel met af te handelen zaken, inclusief bezwaren, alleen maar groter wordt.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Ze maken er zelf een grote puinzooi van. Tegelijkertijd bestoken ze ons boeren met een wir war aan regels, waarbij de boeren die als laatste vergunningen kregen bevoordeeld worden ten op zichte van boeren die al 100 jaar vergunningen hebben en dreigen met torenhoge boetes. Geen wonder dat vele boeren stoppen.

 • EMERGO!

  2000 van de 18000 bedrijven weten dus niet hoe ze ervoor staan! Meer dan 11% van onze melkveehouders.
  wat een trieste vertoning! dat we dit nog pikken!

 • haj146

  hier ook nog geen duidelijkheid. Foutmelding dat de gemiddelde aantallen niet kloppen. geen idee hoe het kan maar goed. Vandaag ook begonnen met de rechtsbijstand bezwaar aan te tekenen. Al jaren op slot en dus niet kunnen groeien en moet nu steeds meer inleveren om over volgend jaar maar niet te praten. Ben bang dat als je geen bezwaar maakt je vroeg of laat met nog een paar andere boeren de fosfaatreductie uit kunt voeren vanwege alle '' knelgevallen''

 • koestal

  onmacht van de overheid en politiek

 • frl

  Ik heb ook bezwaar gemaakt tegen 4% korting GVE (grondgebonden).
  P productie 2015----1794 kg, plaatsingsruimte 2605 kgP maar weer afwachten.

 • deB.


  We pikken alles, ongelooflijk!

  Deze soap, en bovenal heel de bemesting op zich!
  We worden gewoon grof besodemieterd, met de hele fosfaat bubbel! Want we hebben geen probleem! Dit is nu de stok waar ze mee willen slaan, en we accepteren alles....

 • Firma Vellenga

  Wij hadden bezwaar gemaakt over het wegpoetsen van 20 stuks uitgeschaard jongvee door RVO. Niemand heeft ze op papier gekregen....??? RVO zegt met de nieuwe regels niets voor ons te kunnen doen omdat we met de oude regels al bezwaar hadden gemaakt....Dat kan toch niet zomaar? Vraag me af wie hier nog meer tegenaan loopt?

 • a.t.herwijnen

  In een woord gezegd "TRIEST"
  Laten we het vee dat afgevoerd moet worden maar eens los op het binnenhof.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.