Commentaar

3 reacties

‘Mestfraude: een beerput of incidenten?’

De politie rapporteert aan de Tweede Kamer dat zij niet in staat is de vele mestsluiproutes te controleren. Wel weet de politie dat frauderen met mest plaatsvindt, omdat sjoemelen met mest relatief eenvoudig is en gemakkelijk onopgemerkt kan blijven.

Geholpen door malafide dienstverleners wordt er geknoeid met mestmonsters en fictief mest verplaatst, opgeslagen en uitgereden. Het laatste soms ook op fictieve plaatsingsruimte. En er verdwijnt mest via ingewikkelde netwerken van mestintermediairs, waarin opsporingsdiensten de weg kwijtraken.

Vaker controleren

Willens en wetens de mestadministratie niet naar waarheid invullen is fraude. En als de recherche niet in staat is om dat te handhaven en te controleren, is dat inderdaad een probleem. Een oplossing hiervoor vinden is niet eenvoudig. Fraude moeilijker maken door bijvoorbeeld vereenvoudigen van de mestregelgeving en administratie lijkt logisch, maar is wensdenken, gezien de gevoeligheid en complexiteit rondom milieu-eisen. Vaker controleren lijkt realistischer.

Meer politie op platteland

Meer politie naar het platteland is ook waar de provincies deze week voor pleiten in een evaluatierapport over de invoering van de nationale politie.

Er moet wat tegen gebeuren, want de goeden lijden onder de kwaden. Meest prangende vraag is hoe groot het mestfraudeprobleem nu eigenlijk is. Laat de overheid eerst hier degelijk onderzoek naar doen. Dan weten we tenminste waar we het over hebben.

Laatste reacties

 • John*

  er wordt niets verkeerd gedaan..

  de mest producenten controleren is net zo zinloos als het controleren van kunstmest producenten. Alles wat aangevoerd wordt kan bij wijze van spreke op een klein perceel gebracht.. Voor een veehouder is het simpel, alles wat er in gaat moet er ook uit..

  Wil je een echt goede mestwetgeving en daarmee dan bodem en luchtkwaliteit beschermen, dan zal je de gebruikers moeten controleren! Zeker i.c.m. derogatie is een goede bemonstering van de bodem zinvoller dan al die wagens mest bemonsteren met de wetenschap dat mest geen homogeen product is!

 • agro1

  Stoppen met het laten aftekenen van een blanco cheque door afnemer zou al veel schelen. Forfaitair laten aanvoeren, ipv wachten op uitslagen vol verrassingen. Stront?? Nee, merci.

 • oorspronkelijk

  een hele goeie zet
  publiceren over iets wat duistere kanten heeft
  dat is de journalistieke plicht
  soms krijg je het idee dat de redactie in een club blad promotie wordt gedwongen
  je zelf op de borst slaan en misstanden doodzwijgen is olie op het vuur van activisten
  maak het bespreekbaar en signaleer
  agrarisch Nederland heeft heel veel bezorgde en toegewijde ondernemers
  dit is dus geen nieuws
  maar de uitwassen worden uitvergroot met als gevolg imago schade

Of registreer je om te kunnen reageren.