Expertblog

1 reactie

‘Data delen’

Steeds meer bedrijven zeggen hardop dat ze geloven dat er in de voedselketen meer data gedeeld moeten worden. Toch wordt het nog maar heel weinig gedaan. Want zodra iemand zich meldt en zegt ‘fantastisch, geef me je data, dan gaan we aan de slag!’, blijft het vaak stil. ‘Mijn data? Nee, eh, ik kan niet zomaar al mijn data met je delen.’ Niemand wil de eerste zijn, niemand wil de enige zijn. En dus gebeurt er meestal niets.

Maar 80% van de waarde van data schuilt in het delen. Dat is de kracht van data. Nutreco wilde die boodschap graag uitdragen door deze week tijdens hun tweejaarlijks AgriVision-congres ons een hackathon te laten organiseren met als hoofddoel: data delen uitvogelen. Een hackathon is een proces waarbij je in korte tijd, met ontwikkelaars, datawetenschappers, designers en domeinexperts een probleem probeert op te lossen of een idee uit te werken, met data als belangrijk ingrediënt.

Uitdaging in data delen

De uitdaging die we meekregen, was om in 28 uur aan de hand van prototypes te laten zien wat het oplevert als bedrijven inderdaad data met elkaar delen. We vonden vijf vooruitstrevende bedrijven bereid om hun data aan elkaar beschikbaar te stellen. De deelnemersgroep was divers – van een onderzoeker naar zwarte gaten, tot een datascientist van een diervoedingsbedrijf, van een student geomedia-design van de HAS tot een Machine Learning expert.

‘Het streven: ‘minimal viable information exchange’’

Geen botsing met verdienmodel

Uiteraard hebben we gewerkt aan het realiseren van visualisaties en analyses. Het bijzondere deze keer is dat we hiernaast actief op zoek zijn gegaan naar de voorwaarden van de data-eigenaar waarop deze data wil delen. Het streven: ‘minimal viable information exchange’: net genoeg voor ontwikkelaars om een nieuwe dienst te ontwikkelen, maar niet te veel dat het botst met het verdienmodel van de data-eigenaar.

Eén reactie

  • John*

    als 80% van de waarde zit in het delen wil je al deler daar natuurlijk ook iets van terugzien. Zaak is dus om die cirkel rond te krijgen.

    Als ik bijvoorbeeld mijn data wil delen, en deze wordt pas zichtbaar als de andere partij de data zichtbaar heeft gemaakt die ik wil hebben zou dat een kans van slagen hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.