Foto: Ruud Ploeg AlgemeenOpinie

‘Bioboeren kunnen even vooruit’

Tegen de verwachting in is er toch een Europees akkoord gekomen over de verordening voor biologische landbouw. Een positieve stap waar met name Nederlandse biologische boeren baat bij hebben.

Europese harmonisering is belangrijk, dan kun je grensoverschrijdend werken. Ook in de biosector is schaalvergroting gaande.

Combinatie gangbaar en bio blijft mogelijk

Dan de inhoud. Hier geldt dat de rekkelijken het hebben gewonnen van de preciezen. Daardoor blijft het mogelijk om gangbaar en bio op één bedrijf te combineren. Belangrijk voor sommige omschakelaars, maar ook voor boeren die niet al hun eieren in één mandje willen leggen. Goed nieuws voor pluimveehouders is dat er geen maximum komt voor de omvang van pluimveestapels. Tot slot is het van belang dat er geen grenswaarden komen voor residuen – dit zou vooral in ‘dichtbeboerd’ gebied zoals Nederland nadelig zijn.

Ondernemende bioboeren hebben baat bij deze pragmatische invulling van de EU-verordening.

Voorlopig kunnen zij vooruit. Maar einde discussie zal het niet zijn. De definitie van biolandbouw zit in de afwijzing van bepaalde zaken uit gangbare landbouw, zoals chemie, gmo en substraatteelt.

Nieuwe inzichten

Maar de gangbare landbouwwetenschap produceert aan de lopende band nieuwe inzichten en technieken die zulke oude schema’s in de war gooien. Daardoor wordt het steeds lastiger de eigen identiteit en daarmee het bestaansrecht van biolandbouw helder te houden.

Beheer
WP Admin