6 reactieslaatste update:26 jun 2017

‘Arts zoekt boer’

Het besef dat voeding belangrijk is voor een gezond lichaam krijgt in de moderne Westerse geneeskunde steeds meer aandacht.

Dialoog en afstemming tussen arts en boer kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten die bijdragen aan een betere gezondheid.

We worden ouder, maar niet gezonder

Het OECD-rapport Health at a glance rapporteert dat 50 miljoen Europeanen twee of meer chronische ziektes hebben. De kosten hiervan zijn jaarlijks € 58 biljoen. Het RIVM voorspelt dat in 2030 7 miljoen Nederlanders een chronische ziekte hebben. We worden wel steeds ouder, maar niet gezonder. De zorgkosten, € 5.300 per inwoner in 2015, zullen nog verder toenemen.

Voeding en levensstijl

Recente Amerikaanse studies hebben aangetoond dat er bij een chronische ziekte sprake kan zijn van een aan de ziekte gerelateerde ondervoeding. Al eerder was een verband aangetoond tussen voeding/levensstijl en ziektes. Zo tonen steeds meer studies aan dat een patient met diabetes type 2 lijdt aan chronische ontstekingen die veroorzaakt kunnen worden door een bepaalde voeding en levensstijl. Zo’n ziekte blijkt meestal omkeerbaar bij een verandering van voeding en leefstijl. Door een uitgebalanceerde voeding kan het herstel van (chronische) ziektes bevorderd worden en kunnen bij opnames in het ziekenhuis complicaties en heropnames voorkomen worden en aldus de zorgkosten verminderen.

Door uitgebalanceerde voeding kan het herstel van (chronische) ziektes bevorderd worden en kunnen bij opnames in het ziekenhuis complicaties en heropnames voorkomen worden, aldus Carla Peeters. Foto: ANP
Door uitgebalanceerde voeding kan het herstel van (chronische) ziektes bevorderd worden en kunnen bij opnames in het ziekenhuis complicaties en heropnames voorkomen worden, aldus Carla Peeters. Foto: ANP

Het voorkomen van sarcopenie

Één van de meest efficiënte manieren om zorgkosten te verlagen is het voorkomen van sarcopenie. Sarcopenie wordt gekenmerkt door een afname van spierkracht en spiermassa, hetgeen vaak voorkomt bij ouderen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de kans op sarcopenie verminderd kan worden door extra goed verteerbaar eiwit. Dit extra eiwit kan de afname van spiermassa verminderen of zelfs doen toenemen. Met name de aminozuren Arginine en Leucine blijken bepalend voor het behoud of de toename van spiermassa en spierkracht. Melkeiwitproducten zijn rijk aan deze aminozuren, en kunnen hierdoor heel veel betekenen voor (top)sporters maar ook voor ouderen.

Zuiveleiwitten werken ontstekingsremmend

Een recent verschenen artikel in de Journal of Dairy Science gaat in op het feit dat bepaalde vetten in melk, yoghurt en kaas ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Wereldwijd is de consumptie van volle melkproducten sinds 1970 sterk afgenomen terwijl de consumptie van magere producten is toegenomen. Vanuit het oogpunt van gezondheid is dit minder goed, want juist vetten in melk en in uit melk verkregen producten blijken de gezondheid van de mens te kunnen ondersteunen. Het is de laatste jaren meer en meer gebruikelijk om de diëten voor (top)sporters en (chronische) zieken specifiek aan te passen aan hun behoeftes om daardoor de prestaties te verbeteren of het verloop van de ziekte te beïnvloeden.

‘Juist vetten in melk en in uit melk verkregen producten blijken de gezondheid van de mens te kunnen ondersteunen’

Herwaardering dierlijke producten

Met de toenemende vergrijzing van de Nederlandse samenleving is het te verwachten dat, zonder aanpassing van de voeding voor ouderen, de zorgkosten als gevolg van onder andere sarcopenie de komende jaren zullen toenemen. Een op onderzoek gebaseerde samenstelling van voeding ter voorkoming van, of ter vermindering van, de effecten van bepaalde chronische ziektes zoals sarcopenie, hart- en vaatziekten, en obesitas kan leiden tot een herwaardering van dierlijke producten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het effect van bepaalde vetten op de humane gezondheid en voor het effect van de specifieke aminozurensamenstelling van dierlijk eiwit op de humane gezondheid.

Kans voor boeren

Een dergelijke benadering kan een impuls zijn voor de ontwikkeling van nieuwe producten, met als doel een samenleving met minder aan voeding gerelateerde ziektes. Voor boeren is het als producent een kans om hun producten beter tot waarde te kunnen brengen.

Laatste reacties

 • 8911077012

  goede dag carla peters
  zou u dit ook in het algeneen dag blad willen plaatsen
  bij voorbaat hartelijk dank hier voor

 • oorspronkelijk

  niet meer maar beter
  meer ruimte en bewegen voor dieren(onverzadigd vet)
  minder bewerkingen en toevoegingen(raffinage)
  moeten dan de rantsoenen van het vee aangepast ?
  ruiken we weer €
  hier wordt wel positief op gereageerd WEDDEN!!!
  maar op lucht kwaliteit niet
  hoe hypocriet is het allemaal

 • oorspronkelijk

  trouwens niets nieuws onder de zon
  auteur ben ik even kwijt maar het boekje voedsel dat schaadt en voedsel dat baat
  vinger aan de pols 55+ers te veel alcohol
  voedsel teveel suikers en zout
  motto eet gevarieerd en matig geen kiloknallers op de barbecue??
  misschien valt gemodificeerd niet onder gezond
  wie het weet mag het zeggen
  zoals altijd veel vraagtekens bij mij
  meer onderzoek naar b.v olijf olie/vis in relatie tot
  voor mij zijn zoals altij

 • jan nij bijvank

  Goed artikel! In de wereld van alternatieve geneeskunde wordt al langer beweerd dat vettten uit (0nbewerkte dierlijke produkten) gezond zijn. Volle yoghurt , roomboter en onbewerkt vlees horen een belangrijk onderdeel van ons dagelijks voedsel pakket te zijn.

 • alphons1

  en vooral niet vergeten dat de mineralen in de melk heel hard terug lopen. en die heb je net nodig voor optimale eiwit benutting. en da is net je weerstand. en als je melk warmer maakt dan 60 graden verdampen er veel mineralen en vitamines

 • pieter

  Aminozuren heb dacht ik alleen nog in rauwe melk .In sommige staten in de US bij wet verboden een nieuwe markt voor boeren in Nederland?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.