Commentaar

‘Afhankelijkheid van China riskant’

Europese varkenshouderij is volgens landbouwcommissaris Hogan te sterk afhankelijk van China.

Aanbod volgt de vraag. Dat is hét basisprincipe van de markt. Niks mis mee, maar er kleven wel risico’s aan als je dit te eenzijdig doorvoert. De kans bestaat dat je te sterk afhankelijk wordt van een of enkele afnemers. Zeker met een niet-houdbaar product kan dit grote consequenties hebben.

Diversifiëren

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan benadrukte dinsdag in het Europees Parlement nogmaals het belang om te diversifiëren. De Europese varkenshouderij is in zijn optiek te sterk afhankelijk van China. Eerder lieten Rabobank en ForFarmers zich ook al in dergelijke bewoordingen uit.

Hogan verwijst naar de crisis in 2014 toen Rusland een boycot afkondigde. Destijds ging een kwart van de Europese export van varkensvlees naar Rusland. De prijs kelderde in korte tijd met meer dan 40 cent per kilo.

‘Niemand wil een herhaling van 2014’.

Export China

In de eerste vier maanden van dit jaar ging 488.511 ton varkensvlees vanuit de EU naar China. Dit is bijna 38% van de totale export. In dezelfde periode vorig jaar was dit 44%.

Hogans oproep snijdt hout. Niemand wil een herhaling van 2014. Gelukkig zijn er al wat initiatieven naar nieuwe bestemmingen. De markt ontdekken en bedienen vergt tijd. Het is belangrijk om hier ook in goede tijden actief op in te spelen. En wat geldt voor de varkenshouderij, gaat ook op voor de zuivel, groente en fruit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Of registreer je om te kunnen reageren.