Redactieblog

4 reacties

‘Zal Macron vermolmd en versteend Frankrijk hervormen?’

De nieuwe Franse president wil de landbouw helpen te moderniseren. De vraag is of hem dat lukt.

Het gaat de hele week al over melkvee, fosfaat en rechterlijke uitspraken. Toch is er iets gebeurd dat veel belangrijker is: Marine Le Pen van Front National heeft de verkiezingen in Frankrijk verloren. Dat vind ik zo belangrijk, omdat bij winst de Europese Unie snel uit elkaar zou vallen. Thuis hadden we afgesproken het in dat geval over migratie te hebben, naar Nieuw-Zeeland of Canada bijvoorbeeld.

Veel subsidie in Frankrijk

Zonder EU is het namelijk vlot weer oorlog in Europa, en dat wil ik op mijn oude dag niet meemaken. In zo’n oorlog zouden de oude vijanden, Frankrijk en Duitsland, weer tegenover elkaar staan. Zo is het al eeuwen gegaan, en zo zou het weer gaan. De oorlogszuchtige taal die Le Pen in de weken voor de verkiezingen uitsprak over Duitsland, paste helemaal in mijn analyse.

Le Pen, met haar anti-EU-programma, lag goed bij de stemmers buiten de grote steden, ook bij veel boeren. Dat is eigenlijk wat merkwaardig, omdat Frankrijk een van de grote ontvangers van Europese landbouwsubsidies is. Bijna tweederde (62% = € 9 miljard) van wat Frankrijk aan Europese subsidies binnenhaalt is voor landbouw. En Frankrijk krijgt het meest van alle lidstaten, dik € 14 miljard in 2015. Het land stopt overigens, net als alle andere Westerse landen, meer in de pot dan het krijgt, zo’n € 19 miljard. De ontwikkeling van Oost-Europa moet immers ook worden betaald. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Le Pen die volle € 9 miljard aan de landbouw zou blijven besteden. Het is dus aannemelijk dat de Franse boeren die op Le Pen stemden dat om andere redenen deden dan vanwege Europa.

De nieuwe president van Frankrijk: Emmanuel Macron. - Foto: ANP
De nieuwe president van Frankrijk: Emmanuel Macron. - Foto: ANP

Geld voor Franse jonge boeren

Omdat de Fransen in de tweede ronde van de verkiezingen maar uit twee kandidaten konden kiezen, werd Macron de winnaar. Hij is een soort van D66‘er, maar dan anders. Hij wil het totaal vermolmde en versteende Frankrijk tot leven wekken door te liberaliseren. De arbeidsmarkt moet flexibeler worden, en hij wil zelfs ambtenaren ontslaan. Dat moet kunnen, ze hebben er 7 bestuurslagen en 30.000 gemeenten.

Tegenover de landbouw is Macron vooreerst bepaald geen D66‘er, want ook hij beweert er miljarden (minstens 5) extra subsidie voor uit te willen trekken. Voor jonge boeren, voor boeren die traditioneel willen produceren, voor boeren die lokaal willen afzetten, en voor modernisering. Ik neem aan dat dat laatste, het moderniseringsgeld, bedoeld is voor die boeren die niet tot de vorige categorieën behoren. Het is te verwachten dat Macron inderdaad zal proberen de sector te helpen weer internationaal concurrerend te worden. Daarvoor zal hij Frankrijk inderdaad vergaand moeten hervormen. De voortekenen zijn slecht: de vakbonden gingen de dag na zijn verkiezing de straat al op. En zonder hervormingen is er geen geld, ook niet voor de landbouw.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Er is maar één manier om Frankrijk te hervormen: uit de EU, oorlog laten voeren en daarna kunnen ze op de puinhopen van de oorlog een nieuw Frankrijk opbouwen.

 • farmerbn

  Le Pen wilde helemaal niet uit de EU. Wel was ze erg slim om de kiezers in 6 groepen te verdelen en elke groep naar de mond te praten. De groep EU-haters werd gelokt door Le Pen door te stellen om uit de EU te treden. Later zei ze dat ze alleen maar een referendum over de EU wilde houden als ze gekozen werd. Iedereen weet dat de Fransen in de EU willen blijven maar de stemmen zouden dan al binnen zijn voor haar.
  Nu over Macron en Frankrijk. Het gaat echt niet zo slecht met FR als ze in NL denken. Fr speelt graag de underdog om veel hulp te krijgen en veel sympathie. Als Fr een beetje op z'n Nl belasting heft zijn ze binnen enkele jaren op dezelfde hoogte, maar op de één of andere reden doen ze dat (gelukkig) niet. Je betaalt geen boekwinstbelasting zodat je enkele keren je machines of gebouwen kunt afschrijven. Ook betaal je pas vermogensbelasting boven 1.3 miljoen euro. Schenken is vrij onder 7.5 ton naar partner en 100.000 euro naar elk kind. Er is geen wegenbelasting en geen BPM. Macron zal proberen om Fr sterker te maken maar er is meer te bereiken door wat minder sociaal te doen. Fr is te sociaal met hun verzorgingsstaat en krijgt teveel luie mensen.

 • landboer

  Belastingparadijs dus?

 • farmerbn

  Ja en daarom wat weinig in de schatkist.

Of registreer je om te kunnen reageren.