Commentaar

‘Provincies, hou het PAS in leven’

De Raad van State laat zich van haar pragmatische kant zien wat betreft het PAS. Het is te hopen dat de provincies de zaak net zo oppakken. Die zijn aan de bal.

Zoals verwacht stuurt de Raad van State (RvS) belangrijke vragen over de werking van het stikstof-vergunningsysteem PAS (Programma Aanpak Stikstof) door naar de Europese rechters. Dat is een tegenvaller voor het ministerie van Economische Zaken. Dat heeft jaren gewerkt aan deze complexe regeling. Want er blijft onduidelijkheid. Allereerst voor de 200 bedrijven waarover procedures zijn. Het ministerie moet bovendien zelf aan de bak, want de hoogste rechters van ons land willen betere onderbouwing van sommige onderdelen.

Maar het had erger gekund. De RvS heeft niet besloten om de zaak stil te leggen, of om een speciale voorziening af te kondigen. De vergunningverlening kan dus doorgaan. In ieder geval tot 1 juli volgend jaar. Tot die tijd is geen onoverkomelijke schade aan de natuur te voorzien als het PAS blijft werken.

‘De RvS heeft niet besloten om de zaak stil te leggen; de vergunningverlening kan dus doorgaan’

Gelukkig heeft de RvS zich van haar pragmatische kant laten zien. Het is te hopen dat de provincies de zaak net zo oppakken. Die zijn aan de bal. Zij hebben de mogelijkheid om op eigen houtje strenger op te treden dan de RvS nu voorschrijft. Laat de provinciebestuurders wijs zijn en dat niet doen. Er hangt te veel van af. Jarenlang is onderhandeld en geknutseld. Net als in andere complexe problemen levert dat lelijke resultaten. Maar het is beter dan niks. Het PAS maakt een star probleem vloeibaar. Het is een recept waartoe Nederland-polderland nu eenmaal veroordeeld is.

Of registreer je om te kunnen reageren.