Boerenblog

‘Overwinningsdag’

Keuterboertjes in gammele huisjes. En in elk dorpje een monument voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. 9 mei is in Rusland de Dag van de Overwinning.

We wonen hier in Kirgizië in een klein dorp. Eigenlijk kun je het beter bebouwing langs de weg noemen: doorgaans kleine huisjes met wat schuren en afdaken op een halve hectare.

Het zijn de overblijfselen uit de communistische tijd, waarin die huiskavels voor mensen cruciaal waren om te overleven. De meeste groente en aardappelen kwamen in de Sovjettijd uit dit soort huisperceeltjes.

Dit dorp in de steppe is verlaten. Alleen Lenin is achter gebleven.
Foto's: Anton van Engelen
Dit dorp in de steppe is verlaten. Alleen Lenin is achter gebleven. Foto's: Anton van Engelen

Melk en vlees

Toen het toegestaan werd om een paar koeien te houden, begon daar ook melk en vlees bij te komen. Voer voor die dieren werd vaak ‘georganiseerd’ op het staatsbedrijf. Hooi werd langs de weg verzameld en de koeien werden jaarrond in een gemeenschappelijke kudde naar de overbegraasde weides rond het dorp gebracht.

En zo leeft de oude generatie nog steeds voort, in dezelfde gammele huisjes op dat stukje land dat steeds vaker braak ligt. De kinderen werken elders, vaak in Rusland, en sturen geld. De services (en andere benefits) die de kolchoz bracht, zijn lang verdwenen en het leven is hard.

82 namen staan er op dit monument in een klein dorp. En zo staat er in elk dorp of stad een monument.
82 namen staan er op dit monument in een klein dorp. En zo staat er in elk dorp of stad een monument.

Monument Tweede Wereldoorlog

In elk van deze dorpjes zul je een monument vinden ter nagedachtenis aan de gesneuvelden in wat hier de Grote Vaderlandse Oorlog heet. De inwoners van de Soviet Unie zijn in grote getalen gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog: 11 miljoen slachtoffers onder de soldaten van het Rode Leger en tussen de 7 en 20 miljoen burgerslachtoffers.

Een dergelijk grote ‘spreiding’ krijg je als er geen goed bevolkingsregister is. In ons dorp staan er 82 namen op de lijsten, terwijl er niet meer dan 500 tot 1.000 mensen in de 3 nederzettingen wonen.

Rusland niet bevrijd

Nederland is bevrijd door anderen, de Sovjet-Unie heeft zelf de Nazi’s verslagen. Daarom hebben wij een bevrijdingsdag en zij een dag van de overwinning.

Russen sturen gedenkkaarten (prettige overwinningsdag) rond 9 mei.
Russen sturen gedenkkaarten (prettige overwinningsdag) rond 9 mei.

Moskee voor wodka-moslims

Een meer eigentijds teken dat het dorp onderdeel is van de wereld, is de moskee die met geld uit de Emiraten gebouwd is. De Kirgiezen zijn echte ‘wodka-moslims’ en zijn (nog?) niet erg dogmatisch in de uitoefening van hun geloof.

Op nowruz (nieuwjaar) dat op 21 maart valt, gingen er heel wat flessen doorheen in het dorpshuis. “Oh, ben jij die buitenlander die het huis van X gekocht heeft? Je hebt veel te veel betaald!” Zo, als je dat maar weet. Ook in Kirgizië weten de buren op het platteland veel, zo niet alles van je.

Of registreer je om te kunnen reageren.