Commentaar

9 reacties

’Onzin over ganzen’

Een aantal Zuidhollandse natuur- en milieuorganisaties maakt bezwaar tegen het vergassen van ganzen.

De argumenten die ze aanvoeren verdienen een tegengeluid (pdf van het bezwaar, 270 kB).

Ten eerste zou dierenleed onvoldoende vermeden worden. Ja, als je de loep erop legt, is een gezond dier doodmaken iets naars. Maar vergassen is de beste manier. De Raad voor Dieraangelegenheden ziet het als meest aangewezen methode voor populatiereductie – in de ruiperiode tenminste. Daarbuiten niet. Wat betreft hun kritiek op de lange periode waarover de ontheffing is gegeven, hebben de organisaties dus wel een puntje.

‘Terugdraaien van landbouwontwikkeling’

Anders is dat met de uitsmijter van hun betoog: het voedselaanbod. Doodmaken heeft geen zin, zo is het verhaal, zolang de Nederlandse weiden er zo uitnodigend bij liggen. De productieve gronden moeten terugveranderd worden in de kruidenrijke weiden van vroeger, vindt men. ‘Een transitie naar een duurzame, natuurinclusieve landbouw is de enige echte oplossing’.

Een drogredenering. Ja, ganzen komen op landbouwgrond af. Maar daar is niet mee gezegd dat terugdraaien van landbouwontwikkeling het probleem oplost. Er zijn vele andere oorzaken. Denk aan de extra natte natuurgebieden en het wegvallen van de jacht. En voedselaanbod is nog lang niet de beperkende factor.

Dat ganzen een natuurinclusief bedrijf links zullen laten liggen, tenslotte, is een illusie. Ook daar groeit veel meer gras dan in een natuurgebied. Zo schieten we niet op in ganzenland.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Stelen van de rijken is geoorloofd volgens die rakkers.

 • pinkeltje

  Doden van dieren blijft altijd een discussiepunt, vooral als het gaat om de vraag of het dier er wel of niet wat van gewaar wordt. Maar het gegeven is dat het dier een keer gaat sterven. Ik ben nog steeds benieuwd of een dier prettiger sterft dan door vergassen wanneer het een natuurlijke dood sterft? En opgevereten worden door een ander dier betekent ook niet automatisch een zachte dood. Wat dat terugdraaien van de landbouw betreft, alleen als we Nederland volledig asfalteren of vol met bos planten raak ja van de ganzen af, maar zolang er nog meer zogenaamde natuurgebieden bij komen blijft het dweilen met de kraan open.

 • boelenham

  Stel de*leden van de natuurorganisaties voor zelf de ganzen verjagen ,7 d 24u per week dan pas gebeurd het zoals ze zelf willen , als er geen reactie komt zijn het salondierenbeschermers , en is de dicussie gesloten
  SALONDIERENBESCHERMERS

 • Gijs Gans

  Stel ze maar aansprakelijk voor de schade ,een populatie zo uit de hand laten lopen, en dan met smoesjes alles tegen proberen te houden. Kom op zeg 10 jaar geleden waren er 86.000 overzomerende ganzen in de Nederland nu op dit moment 600.000. Dus we moeten eerst terug naar acceptabele aantallen dan is de schade ook weg.

 • alco1

  Je kunt hier ook weer stellen dat onze landbouw behartiging niet bij machte is om deze idioterie te ontleden.

 • farmerbn

  Het is een NL probleem. In andere landen kennen ze dit niet. De oplossing is simpel; degene die een gans wil betaalt minimaal de schade. Eens kijken hoeveel ganzen er dan overblijven.

 • Justus

  Het is vreemd dat de natuur-mileu organisaties voorbij gaan aan het feit dat die ganzen zo lang ze leven willen eten. Hun oplossing is dat je het minder smakelijk maakt voor ze dat ze dan niet komen eten, misschien niet op die weide maar zeker wel ergens anders, ze eten wortelen, crocussen, bieten enz enz, de schade kan dan nog wel eens hoger worden. Ik zou zeggen we proberen het eerst bij de natuur-mille organisatie zelf, hun eten moet zo smerig gemaakt worden dat ze het niet meer willen eten, dan kijken of ze niks meer eten of dat ze toch iets anders gaan zoeken.

 • agro1

  stelen van de rijken is niet zó'n probleem. hier wordt het brood van de tafel gehaald bij hardwerkende mensen door lieden, die niet uitzonderlijk meer te besteden hebben, dan diegenen die benadeeld worden en in sommige gevallen zelfs in hun bestaan bedreigd worden. een mooi voorbeeld van de koude schouder, die Staatsgesteunde organisaties aan de samenleving bieden.

 • .gast

  Ik zag vorige week zelfs ganzen vraat schade op een maisperceel. Nog nooit meegemaakt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.