Commentaar

6 reacties

’Kennismotor agrarische sector loopt vast’

De kennismotor in de agrarische sector pruttelt. Met de laatste reserves van de opgeheven productschappen wordt nog zo veel mogelijk onderzoek gefinancierd. Maar er worden ook diverse projecten geschrapt omdat er geen geld meer voor is.

De vooruitzichten zijn nog somberder, want nieuwe geldstromen zijn bijzonder lastig aan te boren.

Innen van verplichte heffingen

De Brancheorganisatie Akkerbouw drong eerder dit jaar bij minister Henk Kamp van Economische Zaken aan op hulp om het innen van verplichte heffingen vlot te trekken. De snelle route om dit te bewerkstelligen blijft echter gesloten. Kamp wijst de brancheorganisatie op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens op een omweg. De extra kosten worden door Kamp afgedaan als een peulenschilletje. En de extra hobbels die een eerlijke verdeling van de heffingsgelden in de weg staan, moet men blijkbaar maar voor lief nemen.

LTO werpt zich nu ook in de strijd

LTO ziet de problemen nu ook op zich afkomen. De belangenbehartiger werpt zich daarom nu ook in de strijd om dit punt hoog op de politieke agenda te krijgen. Naast een ministerie voor Voedsel en Landschap krijgt een nieuwe manier om collectieve heffingen te kunnen innen voor onderzoek de hoogste prioriteit in de LTO-lobby tijdens de kabinetsformatie, zei voorzitter Marc Calon zaterdag bij de slotronde van de debatserie It’s the food my friend...

Nu de formatie is vastgelopen, kan LTO opnieuw beginnen. Al met al duurt het wel erg lang voordat de kennismotor voldoende brandstof krijgt. En dat is niet goed voor de positie van de Nederlandse land- en tuinbouw in de wereld.

Laatste reacties

 • vragenantwoord

  toch mis ik het woord landbouw !! als er een ministerie komt moet het landbouw voedsel en landschap gaan heten. bij voedsel denken de meeste mensen (denk ik) aan de verwerkende industrie en bij landschap denk je dan aan bossen heide enz (natuur en milieu clubs). en bij landbouw aan de primaire producent ! en daar gaat dit artikel over, dat de primaire sector te weinig geld ontvangt voor onderzoek ! voedsel en landschap lijken zich wel te redden

 • pinkeltje

  Als je in Den Haag geld iets gedaan wilt krijgen moet je niet over landbouw beginnen. Dat zien ze als iets van vroeger. Het kindje moet een nieuwe naam krijgen zodat het wat lijkt en ze dat ook bij "het volk" kunnen verkopen. Als je goed luistert naar de standpunten van de diverse partijen met VVD en D66 voorop dan zij die niet van plan om in landbouw te investeren. Hooguit wil de VVD in verkiezingstijd het nog wel een keer over die hard werkende boeren hebben, maar meer zit er niet in. Zoals VVD wijsneus Kroes al vaker heeft gezegd: "er zijn veel mooiere sectoren om in te investeren".

 • .gast

  Er is al een heffing op voedsel: BTW. Het lijkt me zo eerlijk dat vanuit dat overheidspotje ook onderzoek en pilot projecten betaald worden.

 • zon

  Alsof alle kennis uit die zogenaamde kennismotor bestaat!
  De kennis die uit die onderzoeken komt is zo beperkt,het overgrote deel komt gewoon uit de praktijk of van de onderzoeken door leveranciers.
  Als die onderzoeken van de produktschappen echt zo geweldig waren waarom komt er dan geen geld binnen door patenten die het gevolg zijn van die onderzoeken?
  En als er wel patenten zijn,van wie zijn die patenten en wie incasseert de inkomsten van die patenten?

 • alphons1

  ik zit al jaren in een pilot bodemleven. we hebbe al veel bereikt. alleen subsidie krijge we geen. al wel verschillende keren aan gevraagd. maar heel toevallig komt die subsidie bij grote bedrijven terecht. en die verkopen een product dus absoluut niet onafhankelijk

 • koestal

  LTO werpt zich ook al weer in de strijd,het geld gaat niet naar boeren die ook wel veel kennis hebben, maar naar bestuurders met vorstelijke beloningen en dure projecten waar de gewone boer meestal niets aan heeft

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.