Commentaar

1 reactie

‘Hoogdrachtig niet slachten’

Lijdt een ongeboren zoogdier pijn als zijn moeder wordt geslacht?

Het Europese voedselveiligheidsinstituut EFSA neemt daar na wetenschappelijk onderzoek duidelijk stelling over in. Bij slacht tot twee derde van de dracht is dat zeker niet het geval. Bij slacht in het laatste, derde deel van de dracht is pijn voor ongeborenen volgens de wetenschappers zeer onwaarschijnlijk, door de specifieke werking van hun hersenen en het zeer lage zuurstofgehalte rondom de vrucht.

Tenminste, als het ongeboren dier nog een half uur na de slacht in de intacte moeder blijft. Die situatie treedt in geen enkel slachthuis op, dus de facto blijft slacht van hoogdragende dieren not done. Niet dat veehouders dat nastreven. Het EFSA-rapport lijkt zich wat dat betreft meer te richten op de slachtsector dan de veehouders.

Rechten van ongeboren dieren

De uitkomst van het onderzoek sluit aan bij het onderbuikgevoel dat veel mensen hebben: slacht van hoogdrachtige dieren is ongewenst. Dat gevoel zal niet gebaseerd zijn op angst voor pijn bij de foetus, maar meer op empathie met moeders en hoogzwangere dieren.

Dit alles raakt aan de discussie over de rechten van (ongeboren) dieren. Dat is een ethische discussie, niet een rationele. En mensen zitten daar dubbel in. Het ongeboren dier mag leven, maar bijna geen koe, varken, schaap of kip sterft van ouderdom op de boerderij.

Eén reactie

  • koestal

    Dit hadden ze voor de massale koeienslachtingen door de fosfaat reductieplannen eerst met de boeren moeten bespreken,om nu met zulke dingen aan te komen. Hier moeten ze de politici op aanspreken ,die hebben bloed aan de handen,stelletje huichelaars !

Of registreer je om te kunnen reageren.