Boerenblog

1 reactie

‘Geiten houden in Kirgizië is een soort Russische roulette’

Mijn veearts is nu de beste veearts kleine herkauwers in het land, door schade en schande wijs geworden.

Ooit als student in Wageningen had ik een witte melkgeit, waarmee ik meer affiniteit had dan met de schapen thuis bij mijn ouders. Toen ik in Kirgizië een kleine boerderij met land kocht, was de keus gauw gemaakt: langzaam een geitenstapel opbouwen met de lokaal nog aanwezige geiten van het Saanen-type.

Dat was optimistisch gedacht, want zie ze maar eens te vinden. Vooral de Russische Kirgiezen koesteren hun één of twee geiten. Alleen via via kom je erachter wie geiten heeft en deze misschien wel wil verkopen. Ik besloot dieren van 4 tot 8 weken oud te kopen en deze zelf op te fokken. Dat heb ik geweten. Ze kwamen van alle kanten, maar ook met allerlei ziektes.

‘De geiten kwamen van alle kanten, maar ook met allerlei ziektes’

De zwartelongenziekte, zoals de ziekte in de volksmond wordt genoemd, was de grootste klapper. Van de 17 geiten die ik vond, waren er binnen 2 weken 8 dood. Allemaal hadden ze zwarte verkleefde longen. Een combinatie van PPR (Peste des Petits Ruminants), CCPP (geiten-pleuropneumonia) en zomerlongontsteking (Pasteurellose) deed de dieren de das om. Tylosine hielp om de rest in leven te houden.

‘Van de 17 geiten die ik vond, waren er binnen 2 weken 8 dood’

Via de Kirgizische marktplaats ging ik op zoek naar volwassen geiten. In totaal heb ik via dat medium 25 geiten en 2 bokken van goed uitziende melkgeiten gekocht. De opfokgeitjes hadden te veel groeiachterstand opgelopen om ze in het eerste jaar al te kunnen laten dekken, 1 geit verdween via een noodslachting en 19 hebben er gelammerd. Aangezien Kirgizië niet wil toegeven dat er PPR/CCPP heerst, is er ook geen vaccin beschikbaar. Dat heb ik dus maar meegebracht uit Afghanistan.

‘Aangezien Kirgizië niet wil toegeven dat er PPR/CCPP heerst, is er ook geen vaccin beschikbaar’

Alle gekochte geiten zijn nu ingeënt tegen CCPP en PPR. Daarnaast krijgen ze drie keer per jaar een enting tegen MKZ. Het is maar te hopen dat de juiste stammen in het vaccin zitten. Vooral het type O is belangrijk om tiger heart (Aritmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie), zomerlongontsteking, 'het bloed' (Enterotoxemie) en geitenpokken te voorkomen.

De geiten bleven echter dof en kleurloos, ondanks dat de veearts maar bleef ontwormen met Albendazol. Ik heb hem gevraagd toch maar eens wat mestmonsters op te sturen, en ja hoor: Moniezia. Evenals andere soorten wormen waarop Albendazol geen grip heeft. Nadat we praziquantel/ivermectine hadden gebruikt, kwam er eindelijk wat kleur op de geiten. Mijn veearts is volgens mij nu de beste op het gebied van kleine herkauwers in heel Kirgizië, door schade en schande wijs geworden.

Van de 19 geiten die lammerden kreeg ik 37 lammeren: 4 drielingen, 5 éénlingen en 10 tweelingen. Veel guste aangekochte geiten waren al drachtig op het moment van aankoop, dus die zorgvuldig uitgezochte bokken hadden weinig te doen.

‘Veel guste aangekochte geiten waren al drachtig op het moment van aankoop, dus die zorgvuldig uitgezochte bokken hadden weinig te doen’

In januari, bij een temperatuur van min 20, werden de eerste lammeren geboren. Helaas zat daar een stel kwenen onder. Dus ik wil nu alleen nog maar gehoornde of onthoornde bokken. Ik heb iemand gevonden in Astana (de hoofdstad van Kazachstan) die er 300 uit Nederland heeft geïmporteerd. Nu nog een plan maken om de 2 bokjes die 1.500 kilometer te laten overbruggen en de grens over te krijgen. Dat zal ook wel weer lukken vóór het dekseizoen 2017.


 • Ik heb een Turkse melkmachine gevonden. Deze heeft twee melkklauwen voor geiten en een voor koeien. - Foto's: Anton van Engelen

  Ik heb een Turkse melkmachine gevonden. Deze heeft twee melkklauwen voor geiten en een voor koeien. - Foto's: Anton van Engelen

 • Twee potentiële dekbokjes: met hoorns en een traditioneel Russisch, rood beschermbandje.

  Twee potentiële dekbokjes: met hoorns en een traditioneel Russisch, rood beschermbandje.

 • Voor het eerst buiten dit jaar. Gezien de lengte van het haar en de aanwezigheid van onderhuid/cashgora hebben sommige geiten waarschijnlijk Angora-bloed. De geit met touw is vreselijk assertief. Er zitten drie lammeren onder, toch geeft ze bij het melken nog elke keer 1 tot 1,5 liter. Het kán dus wel met lokale geiten, maar vindt ze maar eens in voldoende aantallen! Deze kwam van een Russische die ging emigreren en de geit niet kon meenemen.

  Voor het eerst buiten dit jaar. Gezien de lengte van het haar en de aanwezigheid van onderhuid/cashgora hebben sommige geiten waarschijnlijk Angora-bloed. De geit met touw is vreselijk assertief. Er zitten drie lammeren onder, toch geeft ze bij het melken nog elke keer 1 tot 1,5 liter. Het kán dus wel met lokale geiten, maar vindt ze maar eens in voldoende aantallen! Deze kwam van een Russische die ging emigreren en de geit niet kon meenemen.

Eén reactie

 • agpros

  Hou vol en succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.