Commentaar

1 reactie

‘Datarevolutie omarmen’

Veel positieve berichten van de internationale innovatiebeurs GFIA in Utrecht deze week. Centrale boodschap van veel sprekers: de datarevolutie in de landbouw zal zorgen voor een enorme efficiëntieslag en productiestijging.

Op die manier is het mogelijk om de groeiende wereldbevolking te voeden. Zo lieten onderzoekers zien hoe het met sensordata mogelijk is om in de veehouderij ziektes eerder op te sporen. Door zaken als voer- en wateropname te koppelen aan het individuele dier, zijn afwijkingen eerder op te sporen.

Ook op andere terreinen is veel winst te boeken met de groeiende datastroom. Daarbij valt te denken aan genetica (fokkerij), of het op maat bemesten van elke vierkante meter van een akkerbouwperceel. Voor de Nederlandse boer liggen hier onmiskenbaar kansen.

Concurrentie voor blijven

In een tijd dat het kostprijsverschil met tal van andere landen groter wordt, is het zaak om op andere manieren de concurrentie voor te blijven. Data kan daar absoluut bij helpen. Overigens niet alleen in de stal en op het land.

Consumenten krijgen in de toekomst via de mobiele telefoon alle mogelijke informatie over het gekochte product. Ook daar liggen kansen met onderscheidende kwaliteitsproducten die voor een meerprijs kunnen worden verkocht. Want de wereld voeden is natuurlijk mooi, maar een goed inkomen voor de individuele ondernemer is waar het echt om gaat.

Eén reactie

  • farmerbn

    Aanverwante bedrijven drukken de boer naar die datarevolutie omdat ze daar winst zien. Ik zie niet dat de kostprijs daardoor gaat zakken maar eerder gaat stijgen. En als ik het mis heb en de kostprijs van de NL boer gaat wel naar beneden dan gaat de kostprijs van de buitenlandse boer ook omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.