Redactieblog

16 reacties

‘Veel minder boeren. Nou en?’

Er komen steeds minder boeren. Het aantal bedrijfsopvolgers daalt. Daar wordt met zorg over geschreven.

Vooral op kleine bedrijven, maar ook voor grote bedrijven staan de opvolgers niet meer in de rij. Toch steekt dat laatste aantal nog met kop en schouders uit boven de kleine en middelgrote bedrijven.

Bij de grote boeren heeft volgens cijfers van het CBS nog 70% een opvolger, tegen 48% bij de middelgrote en een kwart bij de kleine bedrijven. Deze statistische cijfers worden ondersteund door de verwachting van topman van FrieslandCampina Roelof Joosten, die verwacht dat in een jaar of vier een kwart van zijn leden het bijltje erbij neer gooit. Hij verwacht dat er dan nog ongeveer 10.000 over zijn.

Voortgaande ontwikkeling in maatschappij

Moeten we dit erg vinden? Nee, denk ik. Het is de voortgaande ontwikkeling in de maatschappij. Schaalvergroting gaat in iedere sector door. Kijk maar in onze dorpen. Vroeger hadden we een royale middenstand. Nu alleen in de grotere dorpen nog een supermarkt. Op de boerderij kwamen vroeger meerdere veevoer-, vee en andere handelaren. Hun aantal is sterk verminderd.

Boerenbedrijven ontkomen ook niet aan deze ontwikkelingen. Daarbij vallen een aantal zaken op. Kleinere en middelgrote bedrijven hebben dus minder opvolgers. Dat zijn vaak ook de bedrijven die protesteren tegen het regeringsbeleid. Zij willen tegelijk ondernemer zijn, maar ook een soort gegarandeerd inkomen hebben; via productiebeperking of andere regeringsmaatregelen.

Bij grote bedrijven zitten de ‘echte’ ondernemers

Kennelijk is de sfeer aan de keukentafel op deze bedrijven niet zodanig dat de kinderen graag de opvolger willen worden. Ze ervaren mogelijk zo’n negatieve houding dat ze denken: hier stap ik niet in. Bij grote bedrijven is dat anders. Daar zitten vermoedelijk de echte ondernemers. Daar wordt over de toekomst gepraat en niet gezeurd over het verleden en heden.

Kort gezegd: niet enkel de aanleg van een jonge boer bepaalt de wens om boer te worden, maar vooral ook de houding van vader en moeder. Daarom durf ik te beweren dat de grotere bedrijven thuis een positiever houding uitstralen die jongeren stimuleert om boer te worden. Ook het hebben van een of meerdere werknemers maakt dat er een beter sociaal leven in het verschiet ligt.

Meer mogelijkheden om uit te breiden

Mijn mening blijft dat het helemaal niet erg is dat het aantal boeren vermindert. Het geeft grotere bedrijven de mogelijkheid uit te breiden en daarmee op te stoten in de vaart der volkeren. Iets wat groeit is altijd mooier dan iets wat gelijk blijft en verdort.

Iedereen gelukkig: de opvolger van de kleine boer, die niet het vermeende juk van zijn ouders hoeft te torsen en zijn grotere collega, die weer mogelijkheden krijgt.

Laatste reacties

 • frl

  Schaalvergroting is niet tegen te houden, jammer is het wel ik zie persoonlijk liever 3 veehouders met 70 koeien dan 1 van 200 koeien blijft het platteland veel leuker van.

 • alco1

  Daarin kan ik met je meegaan @frl.

 • farmerbn

  ik verwacht een tekort aan melkveehouders in 2030. FC gaat voor die tijd al melkfabrieken in EU opkopen voor het hebben van genoeg boeren ipv de afzet. Die afzet is geen probleem maar wie gaat de koeien melken?

 • DJ-D

  Nadeel is vooral dat "de boerderij" vast duurder wordt i.v.m. minder abonnees. Of zitten daar ook "echte ondernemers"

 • WesthoffBert

  Tja; op elke straathoek een bakker was ook wel makkelijk..... En toch eten we nog steeds brood!

 • oorspronkelijk

  uit de markt geprezen.
  natuurlijk zit er stikstof in de lucht is er verspilling van fosfaat
  maar het fenomeen concentraties wordt onderschat
  fosfaat tekort in de zee omdat het ergens misgaat met verdeling.
  stikstof in de lucht maar toch schadelijke emissie
  ook een geval van concentraties verkeer en grotere boerderijen??
  technisch opvangen is jezelf prijstechnisch om zeep helpen
  of 120 uur werken in de week.
  dan zijn er wel opvolgers of Chinezen????

 • van someren

  middelgrote bedrijven zijn niet negatiever over toekomst. grote bedrijven hebben vaak voor gesorteerd op een opvolger door uit te breiden daarom zijn in die groep meer opvolgers.
  mijn ervaring is dat juist de grote boeren alleen maar producenten zijn ipv ondernemers. ze kunnen niet met de maatschappelijke ontwikkelingen mee, ze kunnen niet schakelen omdat ze vast zitten aan hun hoge financiering

 • jfvanbruchem1

  De melkprijs is effe iets beter envergaderboer heeft zijn stokpaardje alweer.

 • cor vroege

  En wie gaan die hele grote bedrijven overnemen,dan mag de melk wel een euro de liter opbrengen,op het ogen blik zitten we voor een habbekrats te melken!!

 • WGeverink

  Als ik bekijk hoe slecht de boeren bevolking in Nederland behandeld wordt ik daar bepaald niet vrolijk van. In Nederland zijn boeren een groep tweede rangs burgers die men liever kwijt is dan rijk. Ik vraag me af wie de schuld krijgt van de CO2 uitstoot, de methaan uitstoot, de stikstof uitstoot, de fosfaat uitstoot het vervuilde oppervlakte water, het vervuilde grond water, en de verdwenen weide vogels etc als de laatste boer het licht heeft uitgedaan of het land is uitgepest.

 • Attie

  Stoppers zijn er van alle tijden, niks mis mee. Nu maar hopen dat ze niet weer van die "divan" constructies bedenken, zoals bij het melkquotum.(verleasen tot in het verzorgingshuis)

 • wmeulemanjr1

  Ben benieuwd wie de kwart die afvalt bij RFC volgens dhr. Joosten wel de grond van die stoppers gaan overnemen, misschien weet hij iets wat wij nog niet weten waar dat van opgebracht gaat worden.
  Kan bij 'de blijver' een ieder geval niet van de enigszins labiele melkprijs.

 • farmerbn

  Als een blijver in NL de grond kan overnemen van een stopper op zodanige manier dat NL evenveel melk blijft produceren in de toekomst dan ziet dat, er voor andere EU-boeren waar de grondprijzen 10% bedragen van dat in NL, er goed uit.

 • info36

  Wat een dom en visieloos artikel. Je ergens op blindstaren geeft veel mensen tunnelvisie.

 • farmer135

  het aantal controleurs kan ook wel gehalveerd met zoveel stoppers

 • Mbmb

  Niets mis met groot, maar zeker ook niet met klein(er). Nogal eenzijdig om te stellen dat bij de grote boer de 'echte ondernemer' zit en bij de kleine boer 'gezeurd wordt over het verleden'. Op een aantal grote(re) bedrijven heerst juist helemaal geen gezond ondernemersklimaat, gro(o)t(er) is lang niet altijd de beste ondernemerskeus. En ook op financieel gezonde bedrijven heeft de (hoog opgeleide) kandidaat opvolger alle reden om achter de oren te krabben over de vraag of hij/zij in dit land nog wel wil ondernemen. Laten we eerlijk zijn: er valt zo langzamerhand weinig meer te ondernemen binnen de knellende kaders en de politieke agenda is zeer slecht voor de veehouderij. Vanuit het oogpunt van ondernemerschap is opvolging soms juist de minst goede keuze.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.