Commentaar

6 reacties

‘Equivalente maatregelen met een haakje’

Een lelijk woord voor een mooie maatregel. De door de akkerbouw fel begeerde ‘equivalente maatregelen’ zijn goedgekeurd.

In gewoon Nederlands: akkerbouwers die hoge opbrengsten van het land halen, mogen extra bemesten.

De lobby hiervoor heeft dus uiteindelijk resultaat gehad. Dat is mooi. Bemesten naar behoefte, daar moet het heen. Generieke maatregelen hebben hun werk gedaan en hun tijd gehad, bleek vorige week al uit een PBL-rapport over het mestbeleid. Het komt nu aan op de verfijning.

Drie mogelijkheden voor extra bemesting

Er zijn drie mogelijkheden voor extra bemesting:

 1. Meer stikstof op akkerbouwgewassen;
 2. Meer fosfaat op bouwland met lage fosfaattoestand;
 3. Extra stikstof op maisland op zand en löss waar rijenbemesting wordt toegepast.

Het ministerie verwacht dat bijna 18.000 akkerbouwers en maistelers zullen meedoen. Voor 1 juni moeten zij zich melden.

Minder inkomsten uit mestafname

Deelnemers moeten zich nog wel even goed achter de oren krabben. Zo mogen ze minder drijfmest gebruiken! Mooi voor de kunstmestbranche, maar het betekent minder inkomsten uit mestafname. Plus vermindering van de totale mestafzetruimte op bouwland.

Er komt ook een hoop administratie bij. Er moet zelfs voor betaald worden, net als voor de derogatie trouwens. Dat is de – onvermijdelijke – keerzijde van maatwerk. Mooie maatregel dus, maar niet automatisch voor iedereen.

Laatste reacties

 • chila

  Kunstmestindustrie weer de lachende derde .

 • Zuperboer

  En de overheden zijn de lachende vierde.

 • a van Gerwen

  De controleurs wrijven zich al weer in hun handen om boetes op te leggen als er ergens per ongeluk niet precies volgens de regels gewerkt wordt.. Is allemaal veel te complex en vormt alleen een broodwinning voor de adviseurs.

 • eenvoudige boer

  Hier wordt het mestoverschot alleen maar groter van. Zo interessant is het nou ook weer niet. Als er al 8000 meedoen vind ik het veel.

 • agro1

  een mooi voorbeeld van verminderde regelgeving

 • John*

  70 kg stikstof uit drijfmest en om weer 95 kg stikstof uit kunstmest toe te voegen... juist de overmaat stikstofkunstmest + drijfmest is het probleem..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.