Commentaar

‘Voorkeursactie boerengeluid loont’

Jonkheer Maurits von Martels uit Dalfsen komt met precies 21.510 voorkeursstemmen in de Tweede Kamer.

De melkveehouder kreeg woensdag ruim 4.000 stemmen meer dan de 17.600 die nodig zijn voor rechtstreekse verkiezing. Von Martels stond op een onverkiesbare 44ste plaats op de CDA-kieslijst. Slechts drie anderen lukte eenzelfde voorkeursactie.

Von Martels persoonlijke campagne laat zien dat het loont om zich als vertegenwoordiger van de land- en tuinbouw te profileren. Omgekeerd krijgt de agrarische sector met een kandidaat met boerenprofiel een eigen geluid in de Kamer. Boerin, partij- en provinciegenoot Annie Schreijer deed het eerder al eens bij Tweede Kamerverkiezingen. Zij zit nu ook met voorkeursstemmen in het Europees Parlement, overigens net als de Friese melkveehouder Jan Huitinga voor de VVD.

Sterk landbouwgeluid

Von Martels partijgenoot én landbouwwoordvoerder in de Kamer Jaco Geurts vergaarde 17.000 voorkeursstemmen. De beide volksvertegenwoordigers in de CDA-fractie kunnen met deze achterban een sterk landbouwgeluid laten horen. Een geluid dat ook zijn weerklank zou kunnen krijgen in een regeerakkoord en in het volgende kabinet.

Of registreer je om te kunnen reageren.