Foto: René den Engelsman AlgemeenOpinie

‘Reëel zijn over weidevogels’

Het is lente en voor de zoveelste keer is er slecht nieuws over de weidevogels. De stand van de grutto, kievit en andere iconische medebewoners van het boerenland gaat nog steeds achteruit. Ondanks alle inspanningen en investeringen.

Het is tijd om realistisch te worden en de situatie onder ogen te zien. Afscheid nemen van peptalk en wensdenken, en redden wat er te redden valt. Erken dat de huidige landbouw slecht verenigbaar is met natuur. De landbouw intensiveert, industrialiseert, digitaliseert. Steeds efficiënter kan het en moet het. Precisielandbouw is de toekomst, steeds minder wordt aan het toeval overgelaten, en daarmee is er steeds minder ruimte voor weidevogels.

Binnen de commerciële landbouw ligt hun toekomst niet in de wei, maar aan de randen daarvan. Dat is waardevol en verdient alle aandacht. Maar het is een smalle basis. Het aandeel weidevogels dat in reservaten leeft, zal toenemen. Alleen daar zijn omstandigheden – laat maaien, hoge waterstand – mogelijk die voor hen optimaal zijn. De commerciële landbouw verwijdert zich nog steeds stapje voor stapje verder van die situatie.

Roofdieren bestrijden

Geen illusies dus. Dat betekent ook: roofdieren, vooral vossen, bestrijden in gebieden waar je weidevogels wilt houden. Anders is het alsnog een verloren zaak. De populatie is zo klein en zo kwetsbaar, dat ze die extra predatiedruk er niet bij kan hebben.

Beheer
WP Admin