Commentaar

15 reacties

‘Reëel zijn over weidevogels’

Het is lente en voor de zoveelste keer is er slecht nieuws over de weidevogels. De stand van de grutto, kievit en andere iconische medebewoners van het boerenland gaat nog steeds achteruit. Ondanks alle inspanningen en investeringen.

Het is tijd om realistisch te worden en de situatie onder ogen te zien. Afscheid nemen van peptalk en wensdenken, en redden wat er te redden valt. Erken dat de huidige landbouw slecht verenigbaar is met natuur. De landbouw intensiveert, industrialiseert, digitaliseert. Steeds efficiënter kan het en moet het. Precisielandbouw is de toekomst, steeds minder wordt aan het toeval overgelaten, en daarmee is er steeds minder ruimte voor weidevogels.

Binnen de commerciële landbouw ligt hun toekomst niet in de wei, maar aan de randen daarvan. Dat is waardevol en verdient alle aandacht. Maar het is een smalle basis. Het aandeel weidevogels dat in reservaten leeft, zal toenemen. Alleen daar zijn omstandigheden – laat maaien, hoge waterstand – mogelijk die voor hen optimaal zijn. De commerciële landbouw verwijdert zich nog steeds stapje voor stapje verder van die situatie.

Roofdieren bestrijden

Geen illusies dus. Dat betekent ook: roofdieren, vooral vossen, bestrijden in gebieden waar je weidevogels wilt houden. Anders is het alsnog een verloren zaak. De populatie is zo klein en zo kwetsbaar, dat ze die extra predatiedruk er niet bij kan hebben.

Laatste reacties

 • steenderen

  Begin bij het begin met het afschieten van de vossen

 • diekmann

  Dat krijg je als natuurmonumenten grond opkoopt en er verschraling is.
  Bovengronds mest uitrijden en beweiding is de beste oplossing.
  Maar dat wil men niet zien. Nog niet tenminste.

 • alco1

  De huidige landbouw heeft niets te maken met de achteruitgang van weidevogels.
  Het is pure predatie. LATEN WE DAT MAAR EENS ONDER DE OGEN ZIEN.
  Hoe komt het anders dat in landbouw gebieden waar geen roof dieren zijn, wel een goede populatie weidevogels is

 • DJ-D

  Precies alco1 bij ons zitten de vogels op het hoogste gedraineerde land en wordt er in dienst van het weiden ook al vroeg gemaaid. (Mozaiekbeheer) Alleen zijn er in de omgeving zoveel rovers te vinden dat ze weinig kans maken. Scholeksters die opvallend broeden zijn er niet meer. Alleen tureluurs doen het nog goed. Omdat ze goed verstopt zitten.

 • frl

  Zo lang we de zode kapot blijven snijden (wat onnatuurlijk is) zal het steeds verder achteruitgaan met weidevogels.
  De meeste jonge kuikens gaan dood van de honger, geen bloemen/kruiden ook geen insecten.
  Bloemen en kruiden is 1 jarig spul als je daar de wortels van kapot snijd verdwijnen ze, bovendien mest bovengronds en weiden trekt ook insecten wij boeren willen wel maar natuurclubs krijgen steeds meer macht.

 • MKRouveen1

  De oorzaak is overduidelijk en aanwijsbaar. Roofdieren zijn het grootste probleem. Al jaren zien we vossen, marters en ooievaar in aantal toenemen (en de burger vindt het fantastisch) en ze zijn allemaal gek op een weidevogelgarnituur. Kraaien idem dito. Helaas is het een burger moeilijk uit te leggen hoe goed het is om zo'n mooi dier als een vos een kogel in zijn hart te stoppen.

 • alco1

  @Frl. Heb je niet aangevraagd om met de ketsplaat te mogen bemesten.
  Dan kom je erachter dat het daar ook kommer en kwel is met de weidevogels.
  Alleen waar (illegale) beheer is zijn nog weidevogels.

 • NoordHollander

  Lees allemaal t verhaal van Jan Koolhof in de Texelse courant over o.a. Waalenburg,waar de boeren uitgekocht zijn, maar de vogelstand ernstig achteruit
  gegaan is.................

 • Lena9

  Bijna iedereen gaat voorbij aan het feit dat er vele hectare's opgekocht worden door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Prov. Landschappen. Deze percelen zijn die niet geschikt voor weidevogels? In enkele jaren worden die gronden worden helemaal doodgemaakt zodat er geen weidevogel wil zitten om dan vervolgens weer de reguliere landbouw als zondebok aan te wijzen.

 • frl

  Natuurclubs gaan net zo lang met verschralen door tot de laatste weidevogel verdwenen is.

 • frl

  alco 1# 85% van mijn mest is stromest dus dat hoeft de grond niet in.

 • alco1

  Dus @frl. Jij hebt dus veel weidevogels?

 • frl

  alco 1# weinig nesten in mijn land zit te dicht op grote weg, wel veel wormen in de grond ze komen wel vreten.

 • DJ-D

  Ja ook nog weer zo iets. Wat in deze link beweert wordt: http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2015/12/Boeren-en-weidevogels-2725370W/?intcmp=related-content

  15% afname door meer wegen en woningen de laatste jaren. Maar dat moet meer zijn omdat ze niet dicht bij wegen gaan zitten en bij woningen helemaal kansloos zijn door de vele katten die alles snachts afstropen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.