Redactieblog

19 reacties

‘Met enige afgunst kijken naar stoppersregeling’

De melkveehouderij krijgt het voor de kiezen, maar toch hebben intensieve veehouders reden om jaloers te zijn.

De melkveehouderij krijgt het op dit moment volop voor de kiezen. Koortsachtig worden rekensommen gemaakt en knoppen waaraan nog wat te draaien valt gezocht. Adviseurs zijn er razend druk mee. Er zijn daarnaast ook nogal wat boze groepen boeren die het zoeken in juridische procedures: de knelgevallen, de grondgebonden boeren, de vleesveehouders.

De aankondigingen van kort gedingen tuimelen over elkaar heen. Ook juristen zijn er dus razend druk mee. En de kansen op juridisch succes zijn groot nu de GVE-reductieregeling vermoedelijk onverbindend is. Dat geldt trouwens ook voor de stoppersregeling en de aangekondigde voerfosfaatregeling.

Melkveehouders hadden streepje voor

Toch moet worden gezegd dat de melkveehouders in het verleden op verschillende punten een streepje voor hadden in de regelgeving, vermoedelijk dank zij het imago van deze sector. Ook bij de stoppersregeling is dat eigenlijk weer het geval: men ontvangt subsidie om een tijdje niet te melken, vervolgens worden de fosfaatrechten uitgedeeld en kan opnieuw de kassa rinkelen (als er tenminste nog iemand over is om die rechten te kunnen betalen).

Mooie warme sanering

Ik kan mij voorstellen dat in de varkenshouderij en de pluimveehouderij met enige afgunst naar de melkboeren wordt gekeken. In die sectoren zouden ze misschien ook wel zo’n mooie warme sanering willen. Zij hebben die in elk geval nooit gehad.

Natuurlijk, ook varkenshouders en pluimveehouders beschikken over rechten die ze bij stoppen zouden kunnen verkopen. De melkveehouderij heeft dat al eerder gehad (met het melkquotum) en krijgt dat nu weer (met de fosfaatrechten), en dan nog die subsidie, terwijl ook de bank een boon in de pot doet.

Belangstelling stoppersregeling geen wonder

Waarschijnlijk zouden er al wel eerder melkveehouders gestopt zijn als niet de brief van 2 juli 2015 op de mat was gevallen: ha, daar komen de rechten! Warm saneren! Het is dus geen groot wonder dat de stoppersregeling zoveel belangstelling trok.

Dat is voor een groot deel de schuld van de wetgever zelf. En Mark Rutte in de verkiezingscampagne maar complimenten uitdelen aan zijn staatssecretaris Martijn van Dam. Een ding is echter zeker: die zien we niet meer terug na hopelijk een snelle formatie. En misschien komt er weer een landbouwminister.

Laatste reacties

 • John*

  en de varkenshouderij en pluimveehouderij hebben we al rechten.. dus er kan ook warm gesaneerd worden als de rendementen stijgen. Voor de melkveehouders wordt nu ook gesaneerd met de te verwachte opbrengst van de rechten maar dat moet dan toch nog wel werkelijkheid worden!..

 • Maas1

  Of het woord jaloers wel de juiste is is maar de vraag, na het melkquotum tijdperk geen zachte landing maar door het landingsgestel een enorme buikschuiver maken, de sector aan zijn lot overgelaten. Vele bedrijven die door willen worden afgeknepen om in 2018 een enorme zak geld op tafel kunnen zetten voor een verkapte pensioen regeling voor de stoppers,De blijvers zitten zo danig gefinancierd dan men voor jaren nauwelijks vervangings investeringen kan doen die zeer noodzakelijk zouden zijn.

 • huisvader

  Zoogkoeien premie ,stierenpremie, ooipremie , toeslagrechten , fosfaatrechten , en nu ook nog stopperspremie , boven op de bonus van de grondprijs
  Als we het .... niet meer uit kunnen leggen ?!

 • jeannettedekker1

  100 koeien 120000 euro. Maar dan ook 100 keer 30 kg melk per dag minder melkgeld. 3000 keer 0,37 keer 300 dagen.333000 euro minder melkgeld. Ik heb niet het idee dat je dan gelijk binnenloopt. Het lijkt meer een wanhoopsdaad!!! Maar ja. Het is beter dan niets.

 • jeannettedekker1

  De opbrengst van Fosfaatrechten is nog de vraag!!! En is na aftrek van belasting genoeg over om de bakker en de schenker te blijven betalen????

 • jeannettedekker1

  Dus met afgunst kijken naar stoppersregeling is een beetje overdreven. Je zou hooguit mee kunnen leven met de stoppers die deze moeilijke beslissing moeten nemen.

 • Tinus1

  @jenannettedekker1 vergeet zeker dat als er geen koeien zijn er ook geen variabele kosten zijn?? Of is dat melkgeld pure winst. Grond kan verhuurd worden, geen voerkosten, electra, enz. Omgerekend naar vleesvarkens zou het meer als 280 euro zijn.

 • Tinus1

  (Moeten) stoppen is nooit niet fijn, en dat is licht uitgedrukt, maar als je een badlaken ipv. een doekje krijgt voor het bloeden is het leed na een tijdje minder hard.

 • Farmer4life2

  In dit land kun je beter maar gewoon werknemer zijn. 36 uur per week werken en ook nog weekend vrij. 5 weken doorbetaalde vakantie.... Ligt natuurlijk ook een beetje aan opleidingsniveau.... maar over het algemeen zijn boeren goed onderbouwd met kennis.

  CAO van de zuivel is sowieso al een grote plus op andere CAO's

 • John*

  als de varkens en kippen 10% beperkt zouden worden schieten de varkensrechten ook zo naar deze bedragen.. gelukkig is dat niet aan de orde.

 • agratax(1)

  @Daan1. (Moeten)Stoppen is nooit fijn? Ik zou zeggen moeten stoppen. Niemand hoeft te stoppen als hij niet wil of gedwongen wordt (wegens gebrek aan baten bv.) Veel boeren zullen toch eens moeten stoppen vanwege hun leeftijd en velen hebben geen gemotiveerde opvolgers, omdat deze jongeren andere uitdagingen ambieren. In deze gevallen is de stoppers regeling en de bij komende fosfaat- rechten een aangename aanvulling op de AOW (deze is niet echt hoog te noemen).

 • agratax(1)

  IK denk dat het tijd wordt, dat Nederland (EU) zich buigt over het Canadese quotum systeem. Volgens melkveehouders aldaar wordt er goed verdiend ondanks de hoge prijs voor quotum. Waarom willen de Europese en vermoedelijk de Nederlandse zuivel voorop niet nadenken over een soortgelijk systeem, waarbij de melkprijs af boerderij wordt vast gezet op een kostendekkend niveau en daarbij een voldoende omvang om de nationale behoefte te dekken. Laten we eens stoppen met produceren voor een markt die de kostprijs niet kan of wil betalen. Ik weet dit gaat tegen het Vrije Markt dekken in, maar dat heeft de leveranciers van primaire grondstoffen nog steeds niet meer gebracht dan de race zonder finish (het is nooit goedkoop genoeg en er is altijd een overspoelde markt en er blijft honger op de wereld en de vluchtelingen stroom wordt elk jaar groter). Met dank aan de Vrije Markt komen er steeds meer armen en worden de rijken alleen maar rijker. Hoezo de Vrije Markt werkt het welbehagen van de mensen in de hand.

 • Tuig

  Nou agratax,ik geloof dat dan meer dan de helft van de koeien weg moet. 70% zelfs. Ze doen al moeilijk over 4 %. Canadees systeem gaat hem niet worden. Nederland is een handelsland. Je kunt niet zo even de grens dichtgooien voor goedkope import.

 • wmeulemanjr1

  Als de GVE reductiemaatregeling juridisch onverbindend word verklaard kan iedere schade verhaald worden, elke koe onnodig afgevoerd is dan schade inclusief de minder geleverde melk.

 • alco1

  @ tuig. Ik heb dat agratax ook al zo vaak uitgelegd.
  We moeten inzien dat onze economie zich staande houdt door de export van landbouw producten. Dus is een Canadees systeem niet in te voeren.
  Daarnaast is het zo dat we geen vrije markt ambiëren, maar gewoon er een vrije markt IS.

 • dijkers

  Een omwisselingssysteem van varkens rechten naar fosfaatrechten met een bepaalde korting zou voor elk van de sectoren goed uitkomen denk ik.
  Waarom daar nog steeds niet over gepraat wordt snap ik niet, want varkenshouders die nu willen stoppen kunnen dat moeilijk omdat de rechten te weinig opbrengen, dmv omwisseling kan men warmer saneren.
  Of zouden de grote varkenshouders cq bestuurders hier een stokje voor steken???

 • JKr

  Met enige afgunst kijk ik naar de uurlonen van de juristen mr Bruil. De overheid zorgt maar weer mooi voor jullie kostwinning over onze rug.

 • haj146

  Nog steeds hoop ik dat de fosfaatrechten niet door gaan. Ook het reductieplan niet houdbaar. Top! Had je 2 jaar terug moeten zeggen dat je krimpen moet, terwijl je niet gegroeid bent. Of dat er torenhoge boetes staan op een paar gve teveel. Ff weer met beide benen op de grond mensen. Nb vergunning, mest verwerken en grondgebondenheid. Meer hoeven we ons niet aan te laten praten!

 • oorspronkelijk

  waarom zijn er demonstraties tegen globalisering
  waarom willen verpachters fosfaat /melkrechten
  waarom is TTIP een gedrocht.
  waarom een brexit
  waarom is Unilever een prooi ook AbnAmro
  waarom willen aandeelhouders alleen maar geld
  zijn consumenten en producenten niets waard
  leve de wereldhandel (het geld)

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.