Commentaar

3 reacties

‘Liever geen ministerie dan geen visie’

De Nederlandse landbouw heeft in de eerste plaats behoefte aan een heldere toekomstvisie.

Het gros van boeren en tuinders wil in het nieuwe kabinet weer een minister van landbouw. Dat blijkt uit de Boerderij Stemhulp, die inmiddels enkele duizenden keren is geraadpleegd. De enige agrarische online kieswijzer laat zien dat een zeer grote meerderheid vóór een eigen ministerie van landbouw is.

Begrijpelijk. Het confuse beleid van de afgelopen jaren, waarbij met name veehouders werden geconfronteerd met verrassingen en reparatiewetgeving, is mede veroorzaakt door het ontbreken van een daadkrachtig ministerie, menen boeren.

‘Nederlandse landbouw is te belangrijk om geen minister te hebben’

Ook de agribusiness en landbouworganisaties zien graag weer een landbouwminister op het toneel verschijnen. Als tweede exporteur ter wereld, is de Nederlandse landbouw te belangrijk om geen minister te hebben. LTO pleit zelfs voor een ministerie van voedsel, natuur en platteland.

Natuurlijk speelt de politiek hier graag op in tijdens de campagne, wetend dat zij hiermee sympathie wekt in de sector. Zo deed VVD-lijsttrekker Mark Rutte een vage toezegging dat zo’n ministerie er weer komt ‘als dat in het belang van de landbouw is’. PvdA, CDA, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren vinden het ook van belang dat er weer een landbouwminister komt.

Langetermijnvisie voor landbouw

Linksom of rechtsom, veel belangrijker is dat het komende kabinet met een langetermijnvisie komt voor de landbouw. Een stip aan de horizon, waar de Nederlandse agrarische sector naartoe kan werken. En boeren weten waar ze aan toe zijn voor hun investeringsplannen in de toekomst.

De tijd lijkt rijp voor verandering. Bij debatten, interviews of in de elevatorpitches op Boerderij.nl vinden alle kandidaten dat het huidige landbouwbeleid op de schop moet. Op dat vlak is iedereen het wel roerend eens. Maar niet iedereen is het eens over hoe dat dan moet. De linkervleugel (Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP, PvdA) wil in ieder geval minder vee en meer regels. De rechtervleugel wil het liefst zo duurzaam mogelijk vooruit, maar is verdeeld over de manier waarop. Wilt u weten via welke weg partijen eerdergenoemde willen realiseren? Vul de stemhulp in.

Laatste reacties

 • alco1

  Wie heeft u liever: Dijkgraaf als Staatssecretaris of een linkse Minister van Landbouw.
  Nou. Ik weet het wel.

 • Zuperboer

  @alco1: Dan kan de stas meteen de winst van FC beheren!

 • farmerbn

  Ik heb liever een gunstige dan een heldere toekomstvisie. Ook liever geen ministerie dan een slechte (voor de boer). Liever geen minister van Landbouw en de andere kolder dan een gemene. Dus bij een rechtse regering een ministerie en een minister en bij een linkse regering helemaal niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.