Redactieblog

1 reactie

‘Juridisch vacuüm rondom PAS-dossier’

In het PAS is de onnodige tegenstelling tussen natuur en landbouw maximaal neergezet.

Het PAS-dossier volg ik op de voet. In het Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is de onnodige tegenstelling tussen natuur en landbouw maximaal neergezet. Hoe bestaat het dat het zo is geregeld. Het moet wel verkeerd gaan. De natuur is in Natura 2000 juridisch gedefinieerd als soortenbeheer. Dus een soort die op de juridische lijst staat, moet overleven. Alles eromheen moet zich daarnaar voegen. In de Natura 2000-wet staat ook wel dat alles eromheen ruimte mag krijgen, maar juridisch leidend zijn uiteindelijk toch de behoeften van de soorten.

‘Je kunt wel LTO-lullen, doorpolderen, samsammen en helemaal eens zijn met de natuur- en milieuorganisaties, maar de MOB´s van deze wereld krijgen altijd gelijk’.

Soortenbeheer

In de krant van 7 maart stond ‘Juridisch vacuüm dreigt voor PAS’. Mooi gevonden, dat woord
‘juridisch vacuüm’. Inderdaad, je kon erop wachten. Uiteindelijk is in de Natura 2000 (waar onze Nederlandse Natuurbeschermingswet op gebaseerd is) soortenbeheer echt leidend. De soort moet overleven. Je kunt wel LTO-lullen, doorpolderen, samsammen en helemaal eens zijn met de natuur- en milieuorganisaties, maar de MOB´s van deze wereld krijgen altijd gelijk. Zo is de wet. De rechter kan niet anders. De extreme anti-landbouworganisaties gebruiken gewoon de wet om de landbouw te bestrijden.

‘Illegale agrarisch ondernemer van het jaar’

Het kan zijn dat sommige provincies nu jarenlang Nb-vergunningen hebben uitgegeven, met die PAS-samsamregeling, maar dat dat toch niet mag. Want de soort is leidend. Punt. Dan wordt ons bedrijf ook weer illegaal: een illegale agrarisch ondernemer van het jaar. De overheid kan mij geen rechtszekerheid meer bieden als normaal landbouwbedrijf. Diep triest. De burgerij heeft er gelukkig ook last van. In Ede kan de Parkweg niet aangelegd worden, omdat er geen ruimte is in het PAS. Daar zit mijn hoop. We staan als boeren niet alleen tegenover de drogredenaties van Natura 2000.

‘De natuur is meer dan soortenbeheer’.

In zijn diepst moet er politiek een nieuwe keuze gemaakt worden: de natuur is meer dan soortenbeheer. De natuur is veranderlijk, zeker met de huidige klimaatsveranderingen. En de natuur laat zich niet vangen in soorten, de natuur is van nature lekker wild, flexibel en daardoor enorm krachtig.

Eén reactie

  • jfvanbruchem1

    voor mij ben je nu ook de boerin van het jaar
    stuur je dit ook even naar de politiek

Of registreer je om te kunnen reageren.