Redactieblog

7 reacties

‘Inkrimping veehouderij niet pijnloos’

In de zojuist afgelopen verkiezingscampagne is door de meeste partijen ook het een en ander gezegd over de agrarische sector. Vaak om agrarische kiezers te paaien, maar niet altijd.

Een uitspraak die bij mij bleef hangen, was die van PvdD-lijsttrekker Marianne Thieme die in Nieuwsuur stelde dat het omschakelen van ‘bio-industrie’ naar biologische veehouderij geen banen zou kosten. Haar redenering is dat daarin meer arbeid per dier nodig is dan in de gewone veehouderij.

Dat is op zichzelf juist. Een jaar of tien geleden heb ik daar wat aan gerekend. In de biologische varkens- en pluimveehouderij was toen bijna dubbel zoveel arbeid nodig als in de gangbare. Dat zal niet veel zijn veranderd. Op basis van allerlei veronderstellingen die ik u verder bespaar, zou het aantal dieren in deze sectoren met ruim 60% moeten verminderen bij zo’n omschakeling, los van de vraag of die nodig of haalbaar is. De werkgelegenheid in de primaire productie zou dan met ongeveer een kwart verminderen. Omdat in de toeleverende en verwerkende schakels het aantal arbeidsplaatsen min of meer evenredig zal afnemen met de productie, was mijn conclusie dat de totale werkgelegenheid die samenhangt met de intensieve veehouderij, met ruim 40% zou dalen.

Banenverlies aanzienlijk groter

In de huidige situatie zou het om een kleine 30.000 arbeidsplaatsen gaan. Dat is minder dan een half procent van de totale nationale werkgelegenheid, maar toch … Als ook de grondgebonden veehouderij helemaal biologisch zou worden, wordt het banenverlies nog aanzienlijk groter. Overigens zou de veehouderijproductie na zo’n omschakeling nog ruim voldoende zijn voor de eigen bevolking, maar de export zou grotendeels wegvallen.

Volgens de PvdD, maar ook volgens bijvoorbeeld GroenLinks, staan tegenover deze nadelen veel voordelen; minder milieubelasting, meer dierenwelzijn, een betere leefbaarheid op het platteland en lagere maatschappelijke kosten. Bovendien, aldus mevrouw Thieme, ‘gaat het niet om de cijfertjes, maar om de visie’. Daar ben ik het mee eens, maar cijfertjes zijn vaak wel bepalend voor de mate waarin je je visie kunt realiseren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik ben boer omdat ik dat een mooi vak vind en niet omdat ik banen wil toevoegen in de toeleverende en verwerkende schakels. Ben het eens dat geld veel bepaalt. De landbouw en het gas brengen veel deviezen naar NL maar als je die beide beperkt dan blijft er van de welvaart in NL niet veel meer over. Er zijn politici die dit niet (willen) zien. Dat er volgens Thieme meer arbeid nodig is per dier in de biologische landbouw wil niet zeggen dat ze financieel zonder zorgen zijn . Ook bioboeren worden betaalt per product en niet per uur of per maand.

 • Biggetje

  Thieme gaat er klakkeloos van uit dat iedere boer ook biologisch wil. Ik wil dat helemaal niet. Koop al nooit biologisch. Gewoon omdat gangbaar prima is! Doe mijn auto er ook niet uit, omdat ik er lopend ook kan komen. Wat een bullshit allemaal!

 • John*

  weinig van meer of meer uit weinig. As je goed nadenkt wordt het het laatste. Bij de visie van thieme is straks de hele aardbol onder de ploeg om voldoende voedsel te produceren voor de groeiende wereld bevolking.

 • JKr

  Kan boerderij zelf geen TV programma maken met de waarheid en actuele zaken. Gewoon net zoals het jeugdjournaal ook een agrarisch journaal aanbieden. Als ze verstandig zijn net na het jeugdjournaal de jeugd heeft de toekomst. Nu komen alleen de leugens van groen links en pvdd in het nieuws en worden nog geloofd ook, zie de verkiezingsuitslag. De prijs van het abonnement is hoog genoeg, misschien iets voor talpa van John de Mol.

 • eg wel

  Dat mevr Thieme het programma niet heeft laten doorberekenen zegt genoeg.
  Op naar plan C, minder populistische praatjes en meer realiteit of is dat teveel gevraagd voor de partij voor de dommen?!

 • boelenham

  JKR heeft hier een goed plan ,Laat mensen zien wat er gebeurt in de landbouw ,er moet een podium komen voor landbouw ,net als er nu een podium is tegen de landbouw, (PvdD) en om dat juist na het jeugtjournaal te doen is prima , kinderen bewustmaking dat voedsel niet van AH komt maar van de landbouw , maar wie in links omroepland krijgen we zijn ver ,..........?

 • koestal

  Als je het openbaar vervoer in Nederland weer met paard en wagen gaat doen ,levert dat weer nieuwe banen op

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.