Redactieblog

6 reacties

‘Ik weet wat ik ga stemmen’

We worden doodgegooid met cijfers over de verkiezingen. De cadeautjes voor de kiezers worden mooier en groter.

Eén ding blijft zo ongeveer gelijk en dat is het aantal verwachte zetels van de partijen. Dat weten we via de opiniepeilers.

Ik word er een beetje verdrietig van. De partijen die de boer nog zien staan, zoals CDA en VVD, zijn geen grote partijen meer. Samen in de peilingen een dikke 40 zetels. Dan zijn er nog 35 nodig om een regering te vormen.

Dat zou de PVV kunnen zijn, maar daarvan kunnen we weinig goeds verwachten. Een weldenkende boer zal nooit PVV stemmen omdat die partij voor de landbouw een ramp zal zijn. Ze wil Europa verlaten. Via Dion Graus weten we dat ze een andere landbouw wil. Met kleinere bedrijven, (te) veel aandacht voor milieu en geen enkele kijk op de markt. Natuurlijk wil ze de koeien verplicht in de wei. Wie PVV kiest, kiest voor Nederland als een eiland in Europa. De toeslagen vervallen en de agrarische sector loopt leeg. Dat zal alleen een enkele, in het verleden levende boer, willen.

‘Wie PVV kiest, kiest voor Nederland als een eiland in Europa. De toeslagen vervallen en de agrarische sector loopt leeg’

Is er dan heil te halen in de linkse hoek? Nee, voor ondernemende boeren niet. Dat betekent ook veel natuur en afschaffen van landbouwtoeslagen, waarbij het geld dan naar Natuur en Milieu gaat. Staatssecretaris Van Dam van de PvdA geeft ons een trap na door in zijn nadagen nog een wetsontwerp in te dienen om onze toeslagen richting natuur te sturen. “Boeren krijgen nu een toeslag, hoger dan de AOW, waar ze niets voor doen”, zegt hij in een interview . Een dolksteek in de rug.

Kleine partijen

Dan zijn er de kleine christelijke partijen, die wel oog en oor voor de boer hebben. Er wordt wel gemompeld dat er best een kleine christelijke partij nodig kan zijn om een regering te vormen. Gert Jan Segers van ChristenUnie heeft het voor de televisie niet uitgesloten. Maar ja, hij heeft maar een zetel of 6.

Als je met dat aantal kunt denken over regeringsdeelname, kan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren dat ook. In de peilingen verdriedubbelt ze wat aantal zetels betreft. Daar kunnen dus ook best eens 6 zetels uitrollen. Voor de boer is dat nog gevaarlijker dan de PVV.

‘Voor de boer is de Partij voor de Dieren nog gevaarlijker dan de PVV’

Marianne was vorige week bij nieuwsuur en ging er vol in. Ze had haar programma niet laten doorrekenen, want we zijn een cijfersamenleving geworden. Zij kiest voor een totaal ander soort samenleving, waar dier en mens centraal staan. De waarde daarvan vindt zij niet in de berekeningen van het CPB terug. Daarom laat ze het ook niet doorrekenen.

Het was wel grappig te zien dat Marianne in het verkiezingsdebat met acht lijsttrekkers volledig de vernieling in ging. Ze eindigde als laatste in de beoordeling met het cijfer 4. In een ander debat verloor ze de discussie met een strijdbare vrouw in het publiek. Ze zou meer debatten moeten volgen en dan afgaan als een gieter. Echter, haar inbreng wordt straks wel groter, maar de invloed niet. Voor de compromisloze Marianne zit een kabinetsdeelname er niet in.

‘Als boeren kunnen we het beste wat behoudend stemmen en dus niet te links’

Dat is maar goed ook. Als boeren kunnen we het beste wat behoudend stemmen en dus niet te links. Dan hebben de partijen met oog voor de boer natuurlijk de voorkeur. U weet welke ik nu bedoel.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  dan maar de zondvloed
  laat links met oog voor sociale ondergrens in één keer 4jaar alles
  wat ons te wachten staat profileren het is toch crisis nu
  dan kunnen er na die periode plannen gemaakt worden binnen de gestelde kaders en niet maatregelen als een dief in de nacht
  in Duitsland hebben de Groene 4jaar meegeregeerd
  duitse economie is voortrekker in Europa
  kerncentrales gesloten
  alternatieve energie maakt de druk op de markt groot met lage energie prijzen
  past niet binnen een behoudende sector maar als links regeert is dat met minimale marge en een sterke oppositie plus de eerste kamer
  leuk om een balletje op te gooien

 • agratax(1)

  Kies GL en je weet dat het leven buiten de randstad vele duizenden euro's per gezin meer gaat kosten alleen al aan transportkosten voor de gezinsleden (boodschappen, kinderen naar school, sport etc.) Giga kilometer vergoedingen om het openbaar vervoer in de randstad goedkoop te houden ten dienste van de "vergroening" en ten dienste van het Reddingsplan voor de planeet. Als GL op welke wijze dan ook zijn stempel kan drukken op het toekomstige beleid, kan de boer verzekerd zijn van een onbeschrijfelijke bak ellende op de dam. Hoeft hij zich de volgende verkiezingen niet druk te maken over "wie is lief voor de boer" want er zijn dan geen boeren meer. Groen Linkser hebben alles omgebouwd tot Landgoederen Linkse stijl, veel subsidie en geen openbare toegang voor wandelaars.

 • oorspronkelijk

  veranderd politiek landschap
  er is geen partij groot genoeg om al zijn wensen te verwezenlijken.
  scoren in campagne tijd is aftreksel van het regeerakkoord
  een meerderheid is voor minder dieren
  de versplintering heeft alles uitvergroot.
  misschien 4jaar door de zure appel heen bijten en een toekomst gericht ondernemingsplan op de kaart zetten
  in mijn ogen te verkiezen boven de trauma's van geen richting in het beleid van de afgelopen jaren.
  als links scoort met klimaat punten volgt de rest
  zie effect Wilders met zijn punten
  wie het weet mag het zeggen
  klimaat akkoord spreekt ook van andere landbouw
  dan zeg ik hier en nu de piketten uitzetten duidelijkheid voor volgende generaties

 • Bennie Stevelink

  @Oorspronkelijk, GL is net als de PvdD en de SP voor afschaffing van de derogatie. Echter, zonder derogatie kunnen we nooit aan de CO2 doelstelling voldoen.
  Als GL vermindering van CO2-uitstoot zo belangrijk vindt waarom zijn ze dan tegen derogatie?

 • wilcovanlaar1

  Beste vergaderboer, zullen we dan maar op dijkgraaf stemmen !

 • oorspronkelijk

  oei
  daar komt de peilwijzer bennie bedankt
  wist ik niet dom
  want ze willen minder vee dus had een logische gedachte moeten zijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.