Redactieblog

2 reacties

‘2017: jaar van status quo voor duurzaamheid’

De verkiezingen zijn weer achter de rug, een nieuwe regering kan aantreden. De agrarische sector kan met de uitslag tevreden zijn, het klimaat minder.

En zo maakt ieder voor zich beoordelingen op basis van wat de democratie heeft gescoord.

Ik ben om meerdere redenen blij met deze verkiezingsuitslag. Als eerste wil ik de hoge opkomst noemen. Ten tweede dat de winst van het populisme van de PVV bescheiden is gebleven. De maatschappelijke ontwikkeling bij verkiezingen, afkeer van het establishment, heeft een bijstelling gekregen. Ook daarmee ben ik blij; eendimensionale benadering van de politiek is onwerkelijk. Doordat de PVV bij veel debatten niet aanwezig was, is beter gediscussieerd over diverse items.

‘VVD, CDA en D66 zie ik sowieso in de regering’

En dan de ontstane verrechtsing van de politiek; als linkse liberaal zie ik zowel goede als minder goede kanten. Enerzijds heeft het bedrijfsleven hier, zeker de agrarische sector, bij nationale beleidskaders meer te verwachten. Het moet allemaal nog maar gebeuren, maar VVD, CDA en D66 zie ik sowieso in de regering. Dan kan er nog wat bij, maar daarover straks. Van de drie basispartijen zal het CDA landbouw in de portefeuille krijgen, liefst met een eigen ministerie. Nou is dat een partij waar het meeste landbouwverstand aanwezig is, dat is bij anderen soms ver te zoeken. Kunnen we ook weer eens rationeel over de problematiek praten in plaats van alleen maar vanuit de onderbuik.

‘Van de drie basispartijen zal het CDA landbouw in de portefeuille krijgen, liefst met een eigen ministerie’

De minder goede kanten bij de politieke ontwikkeling vind ik de geringe aandacht voor klimaatverandering. GroenLinks heeft veel landbouwopvattingen die wars zijn van realiteitsbesef; zo erg dat je met die partij geen landbouwbeleid kunt ontwikkelen. GroenLinks zou echter met regeringsverantwoordelijkheid er wel voor kunnen zorgen dat klimaatverandering en energietransitie passend aandacht krijgen. Maar dat wordt dus niets.

‘GroenLinks zou er met regeringsverantwoordelijkheid voor kunnen zorgen dat klimaatverandering en energietransitie passend aandacht krijgen’

Dan moet die aandacht maar komen van de ChristenUnie met D66. Wel een wat smalle basis voor deze urgentie. Met goede voorstellen zowel voor landbouw als voor het klimaat moeten ze dan maar winkelen in de Tweede Kamer. Het zal een langdurig formatieproces worden gezien de afwegingen op velerlei terrein. Net als het mineralendossier: 2017 een jaar ter voorbereiding.

Laatste reacties

 • alco1

  Beetje tegenstrijdig Jan.
  `Met de uitslag ben ik tevreden, het klimaat minder.`
  Wat suggereer je hier, dat de landbouw maar wat aanklooit!
  Dan het CDA op een voetstuk zetten als zijnde het meeste verstand van landbouw hebbende en zelf links liberaal?

 • jfvanbruchem1

  Ach stemt zeker D66.

Of registreer je om te kunnen reageren.