Commentaar

9 reacties

‘We kunnen nog niet zonder sleepvoet’

Alternatieven voor sleepvoet laten op zich wachten. Het ministerie van EZ moet snel keuzes maken.

Drijfmest tussen het gras op klei- en veengrond uitrijden met een sleepvoetbemester heeft zijn langste tijd gehad. Want: te veel ammoniakemissie volgens de aangescherpte PAS (stikstofregels). Het goede nieuws is dat er bruikbare alternatieven in de pijplijn zitten. Maar de toelating hiervoor dreigt op chaos uit te lopen.

Oktober 2012 is bekendgemaakt dat de sleepvoetbemester op klei- en veengrond verboden zou worden. Tenzij de mest verdund met water wordt aangevoerd via sleepslangen. Zo’n combinatie blijft in alle scenario’s toegestaan.

Ook 2018 nog te vroeg

Eerst werd 1 januari 2017 als ingangsdatum van het verbod genoemd. Maar al snel bleek dat het ontwikkelen, testen en borgen van alternatieve technieken veel meer tijd kost. In oktober 2016 kondigde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) daarom uitstel aan tot 1 januari 2018. Maar ook deze datum kan nog te vroeg zijn ingeschat, want er is nog steeds geen keus gemaakt welke alternatieven kunnen rekenen op goedkeuring van de wetgever in 2018.

Keuze uit meerdere systemen

Een strokensysteem met watervernevelaars, een pondsysteem (puntsgewijze injectie) en een hightechoplossing die de injectiediepte en mestgift automatisch optimaal op elkaar afstemt, blijken goede kanshebbers. Hopelijk worden meerdere systemen definitief toegelaten, zodat niet één fabrikant het voor het zeggen krijgt en de boer kan kiezen wat het best bij zijn bedrijf past.

Kinderziekten

Hoe dan ook, het zijn allemaal systemen die nog in de kraamkamer staan. Ook al lukt het EZ om komende maanden een definitieve keus te maken, dan moeten de nieuwe machines eerst nog getest worden, de borging geregeld en de wetgeving aangepast. In de resterende tijd moeten fabrikanten de machines rijp voor de praktijk maken en in serieproductie nemen. Het verleden leert dat dit niet gaat zonder kinderziekten. En al mocht het wel lukken, dan nog moeten boeren en loonwerkers vervolgens heel snel investeren.

Nu investeert in ieder geval niemand, want het is onduidelijk welke systemen de komende jaren toegelaten zijn. Het EZ moet daarom nu snel keuzes maken. Dan nog is een verbod per 1 januari 2018 te snel. De sleepvoet moet dus nog een paar jaar langer blijven.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  KLETSPRAAT ! oplossing de KETSPLAAT

 • alphons1

  zou de overheid nu nog durfe om sleepvoet te verbieden nu er die ammoniak rapporten allemaal liggen

 • vandenbrand

  geert, minimaal 5% zuurstof in de mest kelder brengen, geeft een andere mest samenstelling. ( geen of weinig ammoniakuitstoot) kan alle flauwekul, zoals emissiearme roosters, zode en sleepvoetbemesters weg.

 • Zuperboer

  Het zou een zegen zijn als redacteuren van Boerderij bovenstaande aanvullingen standaard in hun artikelen en/of redactiecommentaren zouden meenemen. Er is veel fout gegaan de laatste 20 jaar oiv de kolos BRUSSEL en de tijd breekt aan dat het volk dit niet meer voor zoete koek slikt. Graag kritisch wezen en daarnaast traditionele wetenschappelijke onderbouwing nastreven. Diederik Stapels hebben we niet meer nodig in de hedendaagse landbouw. We willen graag de zuivere feiten.

 • farmerbn

  Er wordt niet gesproken over de kosten. Boeren in NL zijn te veel geld kwijt aan het uitrijden van de mest. Hier met de ketsplaat voor minder dan één euro per kuub klaar. Eén dag voor een buitje en je hebt een prima resultaat (technisch en financieel).

 • vandenbrand

  farmerbn, in Holland liggen ze al te zijken als op het kopeinde van het perceel met draaien, de meststreepjes iets versmeren. (hoera een Europa) . je hebt gelijk.

 • boelenham

  Zo is het zuperboer , zonder inspraak met de betrokkenen ,wij boeren , GEEN WETGEVING MEER men moet niet over ons regeren , maar met ons .......

 • Koe 1475

  Ik ga echt geen injecteur kopen zou niet weten waar van en de loonwerker nog 8000 euro per jaar spekken is al helemaal geen optie met de rug tegen de muur hier in Nl !!

 • even terug naar de landbouwschool bemestingsleer mest in de grond duwen ... ha ha .. heeft er nou echt niemand opgelet ????? .. we spreken over het kh complex dat betekend m.n dat de mest omgezet moet worden in elementen dit gebeurd door zuurstofminnende en niet zuurstofminnende bacterieen als die mest nou in de grond begravenen word kan de zuurstofminnende bacterie niks meer doen deze uitleg kregen wij op school en waren daarna examenvragen sommige leerlingen begrepen dit niet waarop de laraar uiteindelijk begon te roepen ""hoevaak moet ik het nu nog zeggen,,, EEN PLANT EET GEEN MEST"" dus laten we allemaal maar terug denken aan onze school tijd en de oplossing is ....... weg met al die zware machines die alleen maar veel dieselolie gebruiken en de struktuur bederven gewoon de oude giertank netjes met beleid gebruiken of.... ben ik al die jaren op school voor de gek gehouden ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.