001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

9 reacties

'Vrije-uitloopmelk'

Het probleem met vrije-uitloopeieren moet een waarschuwing zijn tegen verplichte weidegang voor koeien.

Door de dreiging van vogelgriep moeten kippenhouders die aan vrije uitloop doen, hun kippen binnenhouden. Nu is het vandaag weer dat ze ook spontaan wel binnen zullen blijven, maar in dit geval is het verplicht. Het gevolg is dat sinds een paar dagen de eieren niet meer als vrije uitloop verkocht mogen worden. En dat scheelt inkomsten, want nu gaan ze als scharrel de deur uit, en dat brengt minder op.

Eén dag ophokplicht-vrij

Logisch dat de kippenhouders die het aan gaat, er niet blij mee zijn. Ze verliezen niet alleen inkomsten nu, maar misschien ook wel in de toekomst, omdat ze klanten kwijtraken die overstappen op andere eieren of andere leveranciers.

Er wordt op allerlei manieren nagedacht hoe dit probleem op te lossen. In Duitsland is een deelstaat zo slim dat ze de ophokplicht één dag opschort, de kippen kunnen dan naar buiten. De dag erna blijven ze weer binnen, en dat is dan het begin van een nieuwe periode van 12 weken. Omdat de meeste consumenten wel begrip voor de situatie lijken te hebben, is dit een denkbare oplossing. Onze staatssecretaris denkt overigens dat deze truc niet is toegestaan. Een andere mogelijkheid is de eieren als scharrel af te stempelen, maar de doosjes te stickeren met iets als ‘voormalige vrije uitloop’. De supermarkten moeten daaraan natuurlijk wel willen meewerken, en de eerste signalen zijn niet gunstig. De bron van het probleem ligt bij een regeling van de EU die vastgelegd heeft wat vrije-uitloopeieren zijn. Als dat niet zo was, en het was een privaat keurmerk, dan was er met een andere stempel en andere stickers wel een oplossing te vinden. Maar ja, de vrije uitloop is in een wettelijke regeling gegoten, en dan geldt ‘regels zijn regels’.

Waarschuwing voor melkveehouderij

De huidige situatie moet een waarschuwing zijn voor de melkveehouderij. Daar bestaan allerlei private regels voor niches, bijvoorbeeld, voor weidemelk. Zo is er een private stichting Weidemelk die de regels rond weidemelk vaststelt en handhaaft. In die stichting zitten allerlei organisaties, het is geen regeling van de overheid. Mochten de koeien ooit langdurig binnen moeten blijven, vanwege wateroverlast of een ontploffende kerncentrale, dan kan die stichting ingrijpen. Weliswaar zal ook daar in zo’n geval wel wat gedoe ontstaan, maar ik schat zo in dat ze eruit zouden komen, zolang het maar uit te leggen is aan de consument. Er gaan in de politiek volop stemmen op om weidegang wettelijk te regelen. Dan wordt stichting Weidegang opgeheven, want weidegang ligt dan vast bij wet. Als er vervolgens een ramp gebeurt waardoor de koeien binnen moeten blijven, dan zitten de weidegangers in precies hetzelfde schuitje als de kippenhouders nu. Ik mag hopen dat de linkse politieke partijen, inclusief de club van Wilders, zich dat realiseren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Linkse partijen willen geen weidemelk maar die willen zo weinig mogelijk boeren. Linkse partijen willen geen scharrelkippen maar willen minder kippen.
  Linkse partijen willen niet minder vlees maar willen geen vlees (alleen vegetarisch van eigen vegetarische slager). Alles wordt daar bijgehaald zoals dierwelzijn, klimaat enz. Linkse partijen hadden allang moeten opstaan voor de belangen van de uitloopkippenhouders omdat die veehouders eigenlijk het meest handelen zoals die linkse partijen willen. Maar nee, geen steun alleen de stiekeme wens dat ze het financieel niet redden. Links is geen vriend van de boer.

 • alco1

  Farmer.
  Een leuke invalshoek.
  Net als de PvdD die niets zegt over de gruwel doden in de Oostvaarder Plassen.

 • GOETSTOUWERS@HETNET.NL

  Helemaal mee eens

 • Broederijbrok

  Beste Dirk Strijker, dat is gewoon een goeie Blog. Staat vol met waarheid.
  Mijn compliment.

 • oorspronkelijk

  je kunt ook nadenken over grote aantallen die de impact van een uitbraak desastreus maken.
  Oostvaarderplassen is een grote grazers reductie op komst.
  willen linkse misschien ondernemers naar menselijke maat en de tegen grenzen van volksgezondheid aan lopende bedrijven niet adopteren?
  want er is wel een idee over landbouw met een natuur /milieu ondersteuning.
  maar ik heb de indruk dat we nog een poosje bungelen,want duidelijkheid met een budget begint met varkens en nu melkveehouderij
  maar nog zonder toekomst visie

 • Jospronk

  Eiegenlijk is het raar natuurlijk dat weidemelk geproduceerd wordt wanneer de koeien binnen staan in de stal. Nu gebeurd dit bij de kippen via een verplichting en dan mag je de eieren niet meer onder de zelfde naam in de schappen leggen?

 • kleine boer

  jospronk weide melk is weidemelk door de afspraak over aantal dg en uren weidegang maar onder de melkboeren zit een aantal spelbedervers die door wel weidemelk premie te beuren en niet te weiden dat vind ik veel erger en het ergste is ze zijn er nog trots op ook.... Hoop op veel meer onverwachte controle hier op of stoppen met de premie ervoor dit gaat wrijving geven op den duur.

 • Gat

  Farmerbn klopt wat je zegt. Hoe eerder koeien opruimt hoe groter de subsiedie. En dan wordt er niet gepraat over zielig voor de koeien naar de slacht. Als het 15 maart is kunnen ze vertellen we hebben afgelopen maand 250 boeren opgeruimt. Laat ons regeren en we ruimen ze gelijk op voor de achterban.
  Egbert dijkgraaf of jaco geurts op landbouw dan heb je goede minister ipv een greenpeace activist zoals v dam

 • oorspronkelijk

  moet de politiekc.q. bedrijfsleven die onze daden drang t.o.v. fosfaatplafond
  probeert te elimineren stoppen omdat het nu wel zielig is om koeien te slachten
  moeten we politici hebben die een maatschappelijke verantwoording dragen of die alleen voor eigen voor eigen parochie preken
  dit heeft de sector alleen nog meer militante activisten opgeleverd in de tijd van het groene front

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.