5 reacties

'Premie voor asbestsanering moet hoger'

Veel asbest moet nog van de stallen af. Dat gaat niet gebeuren voor 2024 met de huidige subsidie.

Met gemende gevoelens heb ik besloten om deze zomer een nieuw dak te laten plaatsen op onze vleesveestal. Dit doe ik in het kader van de asbestsanering. De stal dateert nog uit periode van de WIR-premie. Er werd destijds rijkelijk gebouwd in agrarisch Nederland, zeker in de varkenshouderij. Asbest was een heel gebruikelijk bouwmateriaal: het is namelijk sterk en goedkoop.

Begroting en plan

Wij hebben een begroting en een plan van aanpak gemaakt om het asbest te vervangen. Het gebouw is niet meer het jongste en ook de inventaris, zoals hek- en sluitwerk, kan wel een opknapbeurt gebruiken. De kosten van de asbestsanering komen voor het grootste deel voor rekening van de ondernemer. Ook al zal ik besluiten om een compleet nieuwe stal te laten bouwen – wat best wel interessant kan zijn – dan nog moet het asbest van de oude schuur af. Ik heb al mooie nieuwe stallen gezien waar bijvoorbeeld de dieren op stro lopen en uitzicht hebben naar buiten, allemaal trends die passen in de huidige moderne tijd.

'De vergoeding die je dan kunt krijgen van de overheid staat in geen verhouding tot de kosten'.

We wisten destijds niet dat er meer aan de hand was. Niemand, van aannemer tot ambtenaar, die ons er op wees dat golfplaten van asbest niet oké waren. Wat gebeurde, gebeurde allemaal binnen de wet. Een iedereen vond het prima. Voortschrijdend inzicht leert dat de platen er dus toch af moeten. Daar ben ik het mee eens. Ze vormen immers een risico voor mens en milieu.

Uiteindelijk mag ik nog niet klagen; de hoeveelheid vierkante meters asbest op onze kleine vleesvarkensstal valt nog mee. Als je even rondrijdt, kom je stallen tegen met wel 1.000 vierkante meter asbest. Ga er maar aan staan, wat dat wel niet gaat kosten. De vergoeding die je dan kunt krijgen van de overheid staat in geen verhouding tot de kosten.

Vergoeding aanpassen

Voor 2024 moet al het asbest van de daken af zijn. Op deze manier wordt het een lange en nare geschiedenis. Het is duur en geen enkele ondernemer kan dat gebruiken, zeker in de varkenshouderij niet. Een oplossing kan zijn om de vergoeding aan te passen. Op die manier kan toch invulling worden gegeven aan wensen op het gebied van milieu en volksgezondheid. Want dat is toch de reden waarom deze platen ervanaf moeten. Dit effect komt niet alleen ten goede aan de ondernemer, maar aan het hele buitengebied. Daarom ben ik ook van mening dat de vergoeding aangepast moet worden. Deze hogere subsidie verdient zich vanzelf weer terug.

Actie overheid vereist

Als men de regels blijft handhaven zoals ze nu zijn, ben ik bang dat al het asbest niet voor 2024 van de daken komt. Met als gevolg dat de staat vroeg of laat alsnog over de brug moet komen. Daarom is het beter dat de overheid nu actie onderneemt.

Laatste reacties

 • tonny60

  Dan ook met terugwerkende kracht...

 • farmer135

  de overheid wist veel eerder dat het slecht was, maar hebben het veel te laat verboden. Nu is de overheid verantwoordelijk, ook voor de kosten.
  Ik doe er zelf niks aan.

 • eppenzolder

  Inderdaad Tonny60 !

 • glaasje

  Wij doen er ook niets aan, de kosten zijn voor de overheid. Ze kunnen van ons blijven liggen, ligt niks in de weg. Je kunt niemand verplichten een nieuw dak te betalen.

 • boelenham

  JA dan graag met terugwerkende kracht, want dat een groot dak meer kost dan een klein ,is logisch ,maar onder een groot dak is ook altijd meer verdient dus ,nu ook niet zeuren ,......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.