Expertblog

7 reacties

'Maak data van boeren toegankelijker'

De informatietechnologie in de landbouw is te gesloten, vindt Anne Bruinsma.

“Alles wat je nu als boer technisch kan, kon je twintig jaar geleden ook al”, verzuchtte een akkerbouwer onlangs. Een belangrijke reden hiervoor is dat de wereld van informatietechnologie (IT) in de landbouw te gesloten is. Het is hoog tijd voor open innovatie.

Uitwisseling van data

Geslotenheid in landbouw-IT betekent dat gegevens opgesloten raken in silo’s. Het bij elkaar brengen van relevante informatiestromen is moeilijk en kost veel tijd. Elke machine en ieder softwarepakket hanteert een eigen format. Terwijl open IT, in de vorm van open standaarden en protocollen, leidt tot betere en meer klantgerichte informatietechnologie. Omdat software en databronnen van verschillende leveranciers dan makkelijk met elkaar geïntegreerd kunnen worden. Je nieuwe trekker communiceert dan wel met je oude veldspuit. Bovendien kan je makkelijker met je data onder de arm van de ene naar de andere technologieaanbieder overstappen.

Meerdere toepassingen

Hoe meer verschillende typen gebruikers met landbouwdata kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden die, op basis van deze data, ontwikkeld kunnen worden. Dat vraagt om slimme data-infrastructuren die het boeren makkelijk, veilig en aantrekkelijk maken om data te delen.

Agroconnect

Toeleveranciers, afnemers en softwarebedrijven investeren hier fors in. De vereniging Agroconnect stimuleert al jaren elektronische gegevensuitwisseling in de agrarische sector. Smart Dairy Farming werkt aan de ontwikkeling van een elektronische snelweg voor data-uitwisseling. Agritrust is een systeem dat boeren inzicht moet gaan geven wie ze allemaal via machtigingen toegang bieden tot hun data.

'Het belang van de boer moet een ontwerpprincipe zijn'

Ik mis alleen de boer. Er is meer nodig dan alleen het ‘passief’ afnemen van protocollen, standaarden en technische oplossingen. Het belang van de boer moet een ontwerpprincipe zijn, ook bij open IT. Dat moet steeds opnieuw afgedwongen worden. In januari kwam de Brancheorganisatie Akkerbouw met spelregels voor het uitwisselen van data: de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw. Dat is in ieder geval een goede start van het jaar.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Kom maar met een financieel voorstel mevrouw Bruinsma. Net zoals Buma Stemra gewoon jaarlijks afrekenen.

 • farmerbn

  Zolang lely zijn eigen types melkrobotten (A2, A3 en A4) niet kan koppelen dan is de boer nog niet aan de beurt. Kan me ook niet voorstellen dat in de toekomst een lely robot en een laval samen de koeien melken. Dat gebeurt alleen als de overheid dit beveelt en dat zal niet komen. Overheid steunt de industrieele bedrijven zodat ze veel winst kunnen maken. De overheid noemt dat innoveren.

 • koestal

  Alles is gesloten met ingewikkelde codes,probeer hier maar door te komen ,ze zijn zeker bang voor Russische hackers

 • WGeverink

  Het probleem is juist dat iedereen alles van de boer probeert te weten te komen. Houd je bedrijf zo simpel mogelijk. Zorg dat je de benodigde techniek zelf kan programeren en repareren en deel zo min mogelijk informatie en met de periferie. Philips deeld ook zijn informatie en technieken niet met de concurentie. Het enige wat ze doen met de concurentie is golven, eten, drinken en mischien wat prijs en productie afspraken maken zodat hun bedrijven door inkopers niet tegen mekaar uitgespeeld kunnen worden.

 • farmerbn

  Eens met WGeverink.

 • Zandboertje

  Zuperboer heeft gelijk. Er gaat vanalles en iedereen aan onze data verdienen, onder het mom van jullie krijgen betere informatie en producten. En dat laatste is niet meetbaar, dat eerste wordt van links naar rechts en omgekeerd overgemaakt. Het is het begin van verplichte winkelnering. OH, jouw trekker heet 1000 uur gedraaid, dus heb jij voor bedrag x filters bij de dealer gekocht en y liters merkolie. Zo niet, alle garantie vervallen. Begin van het einde wordt dat. Fusies tussen machinefabrikanten, it bedrijven en chemie of veredeling wordt een doodsteek. Alles draait daar om data. Ofwel miljardenovernames, en de boer voor niets of habbekratsen data genereren zonder eigendom.

 • maeve

  Neem eens een kijkje op https://www.30mhz.com/nl

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.