Expertblog

3 reacties

'Kunstmest strooien is net schaatsen'

Voor je het weet is het zover en ieder jaar barst de wedstrijd los: kan ik al het land op? De spanning lijkt op te lopen in de aanloop naar de Elfstedentocht; zodra de eerste het ijs op kan, wil iedereen. Vaak tegen beter weten in.

”Kunstmest is er over de vorst al volop gestrooid …" Op 28 januari?? Nu is er kunstmest en kunstmest, dus wordt hier vast kali bedoeld. Het deed mij wel meteen denken aan het echte voorjaar. Voor je het weet is het zover en ieder jaar barst de wedstrijd los: kan ik al het land op? De spanning lijkt op te lopen in de aanloop naar de Elfstedentocht; zodra de eerste het ijs op kan, wil iedereen. Vaak tegen beter weten in.

Met schaatsen is dat al geen goed plan, maar voor stikstof zeker niet. Kijk dus gerust de kat uit de boom. Het weer van tegenwoordig is zo wisselvallig, dat het niet meevalt om het beste moment te kiezen. Ga niet voor de kick, maar voor risicospreiding. Deel de gift dus op en strooi liever een keer vaker. Ja, ook voor de eerste snede gras. Dat geeft minder verliezen bij extreme regenval. En je kunt sowieso beter bijsturen. Precisielandbouw heeft niet alleen een dimensie van ruimte, maar ook van tijd; vaker strooien en meten.

'Goede voorbereiding is halve werk'

Een goede voorbereiding is zoals altijd het halve werk; kijk de strooier na en zoek de goede strooierinstellingen op. En natuurlijk begint alles bij de basis: goede kunstmest. Dat weet iedereen, maar doe je het ook echt? Eerlijk: wie had dit jaar zijn schaatsen geslepen klaarliggen? Het hoeven geen klapschaatsen te zijn. Noren van 30 jaar oud schaatsen nog heerlijk, maar niet als het leer helemaal is uitgedroogd en de ijzers verroest.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de akkerbouw. Veel melkveehouders zien strooien vooral als een mooie toertocht. Vergeet zeker niet te genieten van het mooie landschap op de boerderij! Maar het is toch jammer als de kunstmest niet op de goede plek komt. Slecht voor milieu en portemonnee.

Toch is er een groot verschil met schaatsen; strooien kunnen we wel ieder jaar. Alle reden dus om de tijd te nemen voor goede voorbereiding en planning, zodat je kunt genieten en zeker niet door het ijs zakt. Succes!

Oké, maar eerlijk is eerlijk, wie had er een nat pak op 22 januari? Inderdaad. Blijft toch een sport.

Laatste reacties

 • info36

  Geduld is een schone zaak, bij de meeste boeren en ook burgers is dat ver te zoeken. Dat wordt elk jaar gekker. Ik verbaas me elke keer hoe ongeduldig men is.

 • wadevries

  N- kunstmest = veel gas nodig bij productie = Groningen nog meer trilplaat
  Vrolijk strooiseizoen gewenst!

 • De loonwerker

  Ga voor Urean, evt aangevuld met Zwavel, Kobalt en Selenium.
  Perfect verdeeld en geen uitspoeling. Ideale voorjaarsbemesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.