Redactieblog

2 reacties

'Ideetje voor LTO: verplichte bijscholing'

Toppunt van domheid is als je denkt dat er niks meer te leren valt. Voortdurend bijscholen is nodig, ook voor doorgewinterde vaklui.

Dick Advocaat, een voetbaltrainer, beklaagt zich erover dat hij studiepunten moet vergaren om zijn trainerslicentie te kunnen houden. Hij heeft nu eenmalig dispensatie gekregen, maar als hij deze punten niet haalt door een cursus, een workshop, een seminar of een congres bij te wonen, is het afgelopen.

Dick: "Ik wil helemaal niet met mijn borst vooruitlopen, maar ik heb overal gewerkt en ook nog eens in de top. En nu moet ik een congres bezoeken, anders ben ik mijn licentie kwijt. Waanzin. Een middeleeuws systeem."

'Ik heb te maken met een wereld die van studiepunten aan elkaar hangt'

Ik heb weleens een paardenliefhebber gesproken die zei 'paarden zijn heel dom, maar ze willen ook heel graag leren'. Dick is ook dom, maar wil niets leren. Dat hoeft misschien ook niet, want hij is kennelijk wel een goede trainer. En hij is ook al 69 jaar, dus misschien kan hij ook wel niets meer leren. Maar toch, misschien is het wel het toppunt van domheid, dat je denkt dat er niets meer te leren valt.

Ik heb te maken met een wereld die van studiepunten aan elkaar hangt. Advocaten, notarissen, rentmeesters, makelaars, allemaal moeten ze studiepunten halen om hun beroep te kunnen blijven uitoefenen. Het is geen waterdicht systeem, want men kan gerust intekenen op een studiemiddag en dan op de achterste rij in slaap sukkelen. De punten zijn weer binnen. Maar zeg eens eerlijk, zou u een advocaat willen hebben, die zegt: ik doe dit al dertig jaar, ik vraag een tarief van €400 per uur, dus mij hoef je niks meer te leren, en bijscholen is middeleeuws? Ik niet. En als ik Fenerbahçe was, zou ik Advocaat direct ontslaan.

'Een ideetje voor LTO: een PE-systeem invoeren'

Hoe zit dat eigenlijk met boeren? Ze hebben geen punten nodig, maar toch zijn er veel die cursussen volgen, aangesloten zijn bij een studieclub, lid zijn van een organisatie, abonnee zijn van een landbouwtijdschrift, avonden van hun dienstverleners bezoeken, kortom: die zich bijscholen. Maar er zijn er ook genoeg die dat allemaal niet doen. 'Ik melk al dertig jaar, dus zou ík niet weten hoe het moet?' Domme boeren dus.

Een ideetje voor LTO: een PE-systeem invoeren. Als je lid wilt blijven moet je studiepunten halen. Doe je dat niet, dan word je eruit gegooid. En dan een trots bord aan de weg 'Maatschap Bodden - LTO-lid', zodat iedereen weet: die is niet dom, dat is een goeie!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik sprak laatst een leraar en vroeg hoe de leerlingen scoren als je ze een test laat maken van 15 jaar geleden. Hij zei dat hij dat enkele keren heeft gedaan en er mee is gestopt. De leerlingen halen geen voldoendes. Het niveau is zodanig gezakt dat de leraar de lesstof ook naar beneden schroeft. Hierdoor krijgt elke leerling een diploma en gaan massaal een hogere studie doen. Ook daar heb je inflatie in de kwaliteit zodat ze allemaal hoog opgeleid zijn. De politiek blij want we moeten naar een hoog opgeleide samenleving. Die hoog opgeleide kinderen zijn helemaal niet slim, en willen geen baan voor lager opgeleiden. Er is dus een tekort aan metselaars, elektriciens enz. Als 20% van de bevolking slim genoeg is om hoogopgeleid te zijn moet je niet 65% van de mensen zo'n diploma geven.

 • alco1

  De KNVB eist van de clubs in de vierde categorie een trainer 3 diploma.
  Voor cat. 3 minstens trainer 2.
  De cursussen worden door hen zelf gegeven.
  Zo houd men zich dus zelf in leven.
  De LTO eist ook al heel lang een diploma!
  Namelijk de eensgezindheid ( ja knik)licentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.