Redactieblog

4 reacties

'Hoge box 3-heffing ontwijken'

De belastingheffing op privé-vermogen is hoog. Dit komt doordat met een fictief rendement wordt gerekend. De werkelijke inkomsten zijn niet van belang voor de belastingheffing. Dit is voor bezitters van vermogen dat weinig rendement oplevert zeer pijnlijk.

Bij spaargeld of verpachte landbouwgrond is de belastingheffing vaak hoger dan de rente- of pachtinkomsten. Met als resultaat dat ieder jaar achteruit geboerd wordt. Geen wonder dus dat er protesten tegen zijn. Ook bij de fiscale rechter. Maar helaas zonder resultaat. De ene na de andere rechter beslist dat de hoge belastingheffing in box 3 door de beugel kan. Zo ook de rechtbank Noord-Holland, in een uitspraak op 25 januari 2017.

Hoge Raad

Deze uitspraak is niet vreemd omdat de Hoge Raad op 3 april 2015 nog heeft geoordeeld dat de wetgever de grenzen van zijn beoordelingsvrijheid ten aanzien van de box 3-heffing nadert, maar die (nog) niet heeft overschreden. Natuurlijk heb je dan kans dat het oordeel op een later moment anders uitvalt, maar daar zou ik mijn geld niet op inzetten. Zeker niet omdat de wetgever het systeem van belastingheffing in box 3 per 1 januari 2017 heeft aangepast en een schijvensysteem heeft ingevoerd. De lopende proefprocedures geef ik dan ook weinig kans.

Voor minder belastingheffing op privévermogen worden bv's opgericht ...

Nu zitten de belastingadviseurs ook niet stil. De belastingheffing over dit privévermogen kan namelijk fors verminderd worden door bijvoorbeeld een bv op te richten. Het geld of de verpachte grond wordt dan omgezet in aandelen van de eigen bv en de belastingheffing in box 3 is ten einde. In de bv wordt vervolgens alleen het daadwerkelijk behaalde rendement belast tegen een tarief van 20–25%. Een stuk voordeliger dan de belastingheffing in box 3. Het is een relatief eenvoudige en volstrekt legale manier om de belastingheffing te verminderen.

Van deze mogelijkheid wordt op dit moment dan ook massaal gebruikgemaakt. Notarissen hebben inmiddels vele bv’s opgericht.

... Maar gaat dat wel goed?

Het is de vraag of dit lang goed zal gaan. Wordt deze vorm van – legale – belastingontwijking te massaal, dan zal de wetgever vast gaan ingrijpen. Ik denk dat men op het Ministerie van Financiën al druk bezig is om reparatiewetgeving te schrijven. Maar zo lang het kan: maak er gebruik van.

'Ik denk dat men op het Ministerie van Financiën al druk bezig is om reparatiewetgeving te schrijven'

Laatste reacties

 • farmerbn

  Maar wel steeds Trump afzeiken terwijl het in Nl niet beter is.

 • landboer

  Een bv van prive''vermogen? Dacht dat een bv altijd een bedrijf moest zijn?

 • koestal

  Hoe je het ook wendt of keert,er moet belasting betaalt worden,je kunt wel een truuc bedenken maar dat zal niet veel opleveren

 • GHLOOI

  Vergeet niet bij het maken van dit rekensommetje of box 3 heffing zo onvoordelig is, dat niet alleen de ontvangen pacht tegen 20-25% vennootschapsbelasting wordt belast maar ook de waardestijging van de ingebrachte verpachte grond wanneer de grond t.z.t. verkocht (ingeval van pachtvrij ook nog een hogere opbrengst!) wordt. En voor het geld uit de BV halen of de aandelen verkopen ben je ook nog 25% aanmerkelijk-belangheffing (box 2) over de winstreserves verschuldigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.