Redactieblog

18 reacties

'Grootgebruikers antibiotica aanpakken'

De publiciteit in de dagbladen over teveel antibiotica is niet goed, aldus Vergaderboer.

Goed nieuws en slecht nieuws. Het verbruik van antibiotica daalt, maar we halen niet de doelstelling van 70%, die we in 2009 hebben afgesproken. We zitten rond de 60% en dat is dus minder.

Dat geeft aanleiding tot verschillende reacties. Ons dagblad kopte: ‘Nog steeds teveel antibiotica in de veehouderij’. Onze landbouwvoormannen wezen terecht op de gestage daling. Maar dat kwam niet in de krant.

Negatieve publiciteit

De publiciteit in de dagbladen over teveel antibiotica is niet goed. De consument wordt er bang van. Het goede nieuws van de daling wordt overheerst door het slechte over het verbruik. Dat laatste blijft hangen en beschadigt ons imago.

We moeten dat zelf ook niet willen. Een neef van Hanna werd laatst opgenomen in het ziekenhuis. Hij is varkenshouder in Brabant en mocht niet op zaal. De regel was dat zijn bedrijfstak te veel antibiotica gebruikt en dat varkenshouders uit voorzorg al in een soort quarantaine worden geplaatst. Gelukkig duurde het ziekenhuisverblijf niet lang, maar hij vond het bijzonder onplezierig. Ook dit soort berichten verschijnen in de media en schaden de hele veehouderij. Dat is niet goed en ook niet dat het ziekenhuis je vanwege je beroep als een paria behandelt.

'Grootverbruikers frustreren de gemiddelde antibioticadaling en verstieren de goede wil van de anderen'.

Als je kijkt naar de gebruikers van antibiotica valt op dat het overgrote deel van de boeren dat zeer verantwoord doet. Ze zitten helemaal op koers om richting het gewenste gebruik te gaan. Het feit dat we toch het doel niet halen komt door een aantal veehouders, die je grootgebruikers zou kunnen noemen. Ze frustreren de gemiddelde daling en verstieren de goede wil van de anderen.

Hoge boetes

Ik heb weinig begrip voor deze collega’s. Ze moeten fiks aangepakt worden. Dat kan door de afnemer van melk of vlees of door de controlerende instantie. Die moet de straf of boete zo hoog maken dat men het wel laat. Dat klinkt misschien hard, maar het overgrote deel van de boeren laat zien dat het wel goed kan. Met een beetje moeite en inzet kan dan iedereen dat. Natuurlijk, onverwachte ziekten op het bedrijf kunnen soms noodzaken tot extra verbruik in een bepaald jaar. Maar dat is ook het enige excuus.

Laatste reacties

 • alco1

  De grootste fout die er gemaakt wordt is dat er percentages genoemd worden.

  Hetzelfde zie je bij weidegang.
  De afgesproken 80 % zal nooit en te nimmer gestand houden en dus tegen ons gebruikt worden.

  En welke club kwam ook alweer met die afspraken?

 • hornblower

  Hoge boete's? Ik stel voor een werkstraf ( je ). Iedere morgen om 6 uur aanwezig , en boerenwerk verrichten.

 • new kids

  Zo, dokter vergaderboer dumpt anoniem zijn mening over zijn collega's.
  Anna wist er zeker ook wel weer wat over te oordelen vergaderboer?
  Ga es een avond op visite bij Marc Calon, kunt u fijn mee brainstormen.
  Want de doelstelling is niet gehaald.
  Misschien gaan we die ook wel niet halen, want we zijn zo links en rechts doorgedraafd vergaderboer.
  Daarom gaat NVWA weer strenger optreden in bijvoorbeeld de vleeskuikenhouderij. En dan moet je niet raar opkijken dat een mester een reprimande krijgt omdat hij om de doelstelling te halen zijn dieren NIET behandeld heeft.
  En die landelijke dagbladen kunt u misschien beter maar gebruiken op het toilet, medewerkers daar weten al helemaal niet wat er allemaal speelt op onze bedrijven. Laten die maar es een stukje schrijven wat er allemaal in de feces zit van onze bevolking. Misschien dat de ogen dan open gaan onder het mom "De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet".
  Het is bij wet verboden menselijke ontlasting te gebruiken als bemesting, maar wanneer het wel toegestaan is zoals in Engeland het geval is zit het stik vol resten van medicijnen waardoor er maar eens per zoveel jaar aangevoerd mag worden.
  Conclusie: het is een gezonde situatie om zieke dieren gewoon met antibiotica te behandelen. Productievermeerdering mag nooit de ingeving zijn om te behandelen. Probeer daar maar eens een oplossing voor te vinden vergaderboer.

 • new kids

  Vergaderboer, u bent volgens mij veehouder en daarmee ook kalverhouder van geboren kalveren op uw bedrijf. Zojuist in het nieuws: kalversterfte 1 op 7 kalveren binnen een jaar dood.
  De kalversterfte is opgelopen van 9 procent in 2009 tot 13,3 procent in 2015, blijkt uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor dieren (GD). De stijging zette door in 2016. Het gaat om dieren vanaf drie dagen oud.
  De kalfjes krijgen de biest, de eerste moedermelk, vaak te laat, of ze krijgen te weinig. Ook is de biest geregeld vervuild, waardoor diarree en luchtweginfecties ontstaan. De kalfjes gaan dan dood of worden geëuthanaseerd. Ze komen op de laatste plaats omdat ze nauwelijks economische waarde hebben.
  Als deze dieren met antibiotica worden behandeld zoals soms ook klein gevogelte moet worden behandeld ( al of niet misschien wel preventief)
  waren deze getallen vast en zeker een stuk lager vergaderboer. Want diarree en luchtweginfectie's moet je met antibiotica bestrijden vergaderboer.
  Hiermee wil ik maar aangeven dat het heel makkelijk oordelen is over collega's.
  Calon had ook al zijn oordeel klaar, maar stond op de foto zonder persoonlijke bescherming zijn veldspuit te vullen.
  Nu weet ik uit eerdere collums dat u een echt fervent LTO aanhanger bent, vandaar mijn advies es lekker met Calon te gaan brainstormen. Maar dan hoop ik dat u samen tot de conclusie komt dat langer nadenken voor iets uit te kramen uw beider eindconclusie is.

 • oorspronkelijk

  separatie of in quarantaine is de enige mogelijkheid om resistente bacteriën te isoleren en verspreiding te beperken vooral in ziekenhuizen waar kwetsbaren worden behandelt
  q koorts kan niet als standaard gelden voor preventie dit doet de sector geen goed
  slecht werkende pulsatie/te hoog kopvacuüm te weinig vacuüm onder de speen
  brachten mij in 2013een dier dag dosering van6 nu 1.4
  maar gelooft worden dat het melken niet goed gaat is een eerste stap
  als privé zwaar is word je niet serieus genomen en de oorzaak persoons gebonden wordt gesuggereerd
  kan er nog ontstemd van raken

 • alphons1

  new kids diaree bij kalveren hoef je geen antibiotica voor te gebruiken. veel vocht moete ze hebben. belangrijkste is de eerste 24 uur voldoende biest. en dan wa bijna altijd vergeten word de kwaliteit van de biest. en wanneer haal je goede kwalitiet biest da is puur de voeding van droge koeien.

 • new kids

  diarree kun je over twisten, maar luchtweginfecties geeft vaak zware longontsteking en MOET worden behandeld met antibiotica. Niet behandelen is geen optie. Ik vind dat zelfs richting strafbaar gaan. Zo gaan we ook niet met onze kindjes of baby's om.

 • boelenham

  Ik ben die Calon nu al zat met z,n blaaskakerij ,tis duidelijk dat hij als een olifant Door de porseleinkast aant beren is met z,n kleipoten

 • farmerbn

  Boeren die goed scoren met penicilline maken boeren die meer nodig hebben af. Dat is hetzelfde als mensen met een goede gezondheid, anderen met een slechte gezondheid bestempelen als plunderaars van de gezondheidskas. Linkse politici reageren altijd extreem fel als er mensen zijn die het eigen risico in de zorg willen verhogen. 'Een slechte gezondheid is geen keuze maar het overkomt je' , stellen ze dan. Die linkse rakkers moeten ook zo reageren als het over dieren gaat bij een veehouder. Het is nou eenmaal zo dat de ene boer een gezondere veestapel heeft dan een ander. Ben blij dat je weinig medicijnen nodig hebt maar stop met het inpikken van de productie ruimte van een boer die meer nodig heeft.

 • WGeverink

  Huisartsen moeten ook maar eens stoppen met het verstrekken van medicijnen voor een verkoudheid of keelpijn. Ook zijn huisartsen als de dood bijvoorbeeld voor dat ze door medicijnen te weigeren aan een minderheid op basis van discriminatie worden opgewacht door de hele familie... Resistente bacterien maak je door lage doseringen en onafgemaakte kuren omdat de patient zich alweer beter voelt... Tuurlijk moet je zo min mogelijk gebruiken in vee maar het is wel erg kort door de bocht om de boeren de hele oorzaak van resistentie in de schoenen te schuiven.

 • mtseshuis

  Ik vind de jacht naar minimaal AB gebruik grenzen aan/neigen naar dierenmishandeling. Als het kan prima, maar een ziek dier moet gewoon behandeld worden, niet maar wat aanmodderen met preparaten en andere onzin...
  Ga eerst maar eens in de humane zorg aan het werk, meld je daarna maar bij de veehouderij... Kon nog wel eens tientallen jaren duren, als oorzaak onder andere bovenstaande opmerkingen...

 • Bennie Stevelink

  Verschillende reageerders kunnen blijkbaar niet lezen. Vergaderboer zegt nergens dat boeren die onder de norm zitten nog strengere regels opgelegd moeten worden. Het gaat om boeren die een AB-gebruik hebben die 4 á 5 maal het gemiddelde van hun sector is.

 • vandenbrandcv1

  Eens kijken wat er gebeurt met de humane gezondheid als ze op dezelfde manier AB keuzen moeten gaan maken als in de veehouderij

 • farmerbn

  Waarom zouden boeren strengere regels willen? Er zijn regels zat. Tenzij je de boerderij van de buurman wil. Dan zijn extra strenge regels handig om hem weg te krijgen/pesten.

 • Rip

  Bennie Stevelink heeft groot gelijk. De reageerders lezen niet goed wat er staat. Ik ben het hartgrondig eens met Vergaderboer dat grootverbruikers aangepakt moeten worden. Die verpesten het nu voor degenen die er verstandig mee omgaan. In de reacties lijkt het alsof velen pleiten voor onbeperkt gebruik van anti biotica. Dat wil geen enkele boer. daarom doet dit artikel van Vergaderboer geen schade aan het imago van de boer, maar dat doen de meerderheid van de reageerders.

 • leo,s vriend

  Waarom zo'n ophef ? vergaderboer heeft toch gewoon gelijk, waarom kan 90% van de bedrijven met gemak de ab normen halen en een klein groepje niet ?
  Natuurlijk zullen er bedrijven zijn waar een ziekte/besmetting plotseling voor een tijdelijk hoog ab gebruik zorgt, maar er zijn ook nog bedrijven die gebrek aan management verdoezelen met ab, en daar moet straks de hele sector voor bloeden.
  Aanpakken dus.

 • wrb

  Ons antibioticagebruik valt meestal hoger uit dan gemiddeld doordat we altijd weinig jongvee hebben (dus over minder kilo's uit te smeren).Ik ben benieuwd of t gemiddelde onder melkveehouders over een poosje verandert als er minder uit te smeren valt over t jongvee.

 • farmerbn

  Je moet niet de veelgebruikers aanpakken maar diegene die getekend heeft voor min 70% want het blijkt dat die 70% niet gehaald wordt. Hoe kun je je collega's die minder goed scoren nu zo genadeloos wegzetten? Nu ben jij misschien de boer die voldoet aan de norm maar als er straks weer op een ander vlak een norm komt, ben jij mischien wel het haasje. Bv er komt een lage norm voor roetuitstoot uit (oude) trekkers. Lekker als je buurman dan probeert je financieel uit te kleden omdat jij net een paar oude trekkers hebt lopen en hij niet. Kom op zeg! Die norm is gewoon verkeerd gekozen en moet aangepast worden.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.