Boerenblog

5 reacties

‘Faunabeleid rammelt’

Er is steeds meer wild in Nederland. De schade die de dieren veroorzaken, is voor rekening van de boer.

We hebben in Nederland steeds meer overlast van in het wild levende dieren. Dat varieert van de gans tot grote grazers en zwartwild (varkens) maar daarnaast zijn er nieuwe soorten in opkomst: bijvoorbeeld de das, bever, otter en steenmarter. De dieren kunnen mooi zijn, maar er is ook een keerzijde. Het mag namelijk niet zo zijn dat als de gemeenschap dit wil een kleine groep boeren voor de kosten moet opdraaien. En daar zit het probleem. Momenteel betalen boeren de rekening wel.

Niet verjagen

Het Faunafonds is overgegaan van het rijk naar de provincies. Die draaien nu dus ook aan de geldkraan. Bijvoorbeeld: de schade veroorzaakt door mezen in fruit is al afgeschaft. Je moet je voorstellen dat in al je peren net voor het oogsten gepikt wordt en dat ze daardoor allemaal tweede keus worden. En als je nu maar iets mocht doen om het te voorkomen was het nog een ander verhaal. Maar je mag ze niet eens verjagen, laat staan doden.

Nederland ideaal gemaakt voor gans

De grootste schadeveroorzaker in de landbouw is de gans. Er zijn er ook veel te veel. Het ziet er af en toe zwart van. We hebben Nederland ideaal gemaakt voor de gans met al die nieuwe natuur en plas-drasgebieden. LTO heeft afspraken gemaakt om het aantal ganzen terug te brengen tot de stand van 2005. En belangrijker nog: de schade moet ook terug tot het bedrag van 2005. Het is zeer belangrijk dat schade gemeld word. Zonder schademeldingen sta ik als LTO-bestuurder met gebonden handen en kan ik niets doen.

Betalen om schade te kunnen melden

Ik weet dat het een hele strijd is om bij het Faunafonds schadevergoeding te melden. Dat komt mede doordat je eerst € 300 moet overmaken om überhaupt voor een schadetegemoetkoming in aanmerking te komen. Doe je dat niet, dan wordt je aanvraag niet eens in behandeling genomen. Het is vreselijk oneerlijk.

Ik vergelijk dat met het volgende voorbeeld: stel dat een buurjongen met zijn fiets tegen je auto aanrijdt en een flinke kras veroorzaakt, en je gaat naar zijn ouders die vervolgens zeggen: je moet eerst € 300 betalen, anders gaan we de verzekering niet bellen. Dat slaat toch nergens op? Ook hebben we nog een eigen risico van € 250.

Gelukkig zijn er nog veel fanatieke jagers die veel schade bestrijden en voorkomen. Waar zouden we zijn zonder hun hulp?

Rechtszaken

Ook de oktoberschade aan grasland door ganzen is geschrapt. Er wordt doodleuk gezegd: dat betalen we niet meer. Totaal oneerlijk. Juist nu omdat seizoenen aan het verschuiven zijn. Boeren kunnen tegenwoordig in oktober nog een prima snee gras oogsten. Dus hebben we als LTO nu twee rechtszaken lopen. Onrecht moet bestreden worden. Uitbreiding of eigenlijk inperking van nulstandgebieden voor varkens is onbespreekbaar. Dat brengt veel te veel dierziekterisico’s met zich mee.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Uit het huidige Fauna beleid blijkt duidelijk het Grote Steden beleid/gedachten overduidelijk. Het wachten is op overstromingen door de zo "mooi gevonden beverdammen" of lekkende dijken door beverratten. Dan is leiden in last en moet de jager of boer op pad om de Randstad te redden voor een catastrofe. Onze politieke vrienden hebben meer oog voor dieren en oren voor de totaal van de natuur vervreemde stedelingen, dan voor het fysieke behoud van Nederland. Wel miljarden investeren om een overstroming van eens in de duizend jaar te voorkomen dan overstroming door graaf en vraat activiteiten van "leuke, lieve" dieren te voorkomen met gratis jagers. Hier is sprake van het met voeten treden van onze grondwet, die aangeeft dat alle burgers en het land beschermd moeten worden in de meest ruime zin van het woord.

 • Gijs Gans

  Lto Is destijds hier zelf mee akkoord gegaan oktober gras moest worden ingeleverd.
  De 300 euro ook.
  U bent meer dan eens hiervoor gewaarschuwd. Maar Lto wilde niet luisteren.
  Het belangrijkste met de ganzen is de aantallen. Niet de schade want de kvem prijs varieert nogal eens, die was dit jaar ook weer een stuk lager dan vorig jaar terwijl alles veel duurder is geworden.
  Lto moet eens de rug rechten en opkomen voor de grondeigenaren en niet eindeloos vergaderen met de Tbo,s.

 • farmerbn

  De heer Dekker heeft nu wel een verplichting om duidelijk te maken hoe die 300 euro is ontstaan. Dat geldt ook voor het oktobergras.

 • Metske

  Mijn ervaring is dat de natuurorganisaties het hiervoor het zeggen in Nederland, ook in de politiek. Grote TBO's bepalen het beleid, worden ondersteund door clubjes als PvdD, wakker dier, dier en recht etc. LTO cq landbouw durft de strijd niet aan, verschuilt zich achter termen als maatschappelijk belang, etc. terwijl de maatschappij er geen verstand van heeft. Zich in de luren laat leggen op bais van emotie en verheerlijken van dieren door een klein fanatiek groepje mensen, met behulp van linkse politici die gemakkelijk denken te scoren voor 15 mrt. Dit vooral uit stedelijk gebied. Dit systeem loopt al 20 jaar. Krijgt geen tegenstand want ja als je een ieder wat te vriend wilt houden. Krijg je wat je nu hebt. Beschermen nog meer natuurtuintjes met allerlei ideetjes en inzichten waar eigenlijk geen dier meer wil zijn. Vooral het tot in de treure willen beschermen met allerlei argumenten zonder toegevoegde waarde, alleen gebaseerd op emotie zorgt voor de huidige problematiek. Waar niemand het lef heeft hier volop tegen in te gaan. uitzondering op een paar boerinnen na.

 • Farmer4life2

  Het word tijd dat LTO zijn/haar budget inzet op pr/marketing. Misschien moeten de leden iets meer geld hierin neerleggen.. maar het wordt zeker tijd, dat we ons eigen youtube, Facebook, Twitter maar ook commerials hebben op o.a tv en krant.

  Ik ben er wel een beetje klaar mee, dat een groepje met een grote mond, weinig kennis en onwaarheden verkondigd een grote pot met geld beheren voor de verspreiding van hun clubje

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.