Expertblog

‘De Stella van de landbouw’

Open innovatie kan tot doorbraken leiden. Ook in de landbouw. Voorwaarde is dat ieders inbreng wordt gewaardeerd en beloond.

Stella is ’s werelds eerste gezinsauto aangedreven met zonne-energie. Hij is schoon, rijdt dus op zonne-energie en is comfortabel. Een prachtig project, waar twintig studenten van TU Eindhoven in 2015 de Best Technology Achievement-award mee wonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt bij ‘The Crunchies’, vergelijkbaar met de ‘Oscars’ onder de Technologie. De studenten streden tegen projecten van onder andere Apple, Bitcoin en de European Space Agency.

Geheim: open innovatie

Het geheim van Stella? Open innovatie. Een universiteit of bedrijf alleen had de Stella nooit kunnen maken. Bijna 100 bedrijven droegen bij met materialen, denkwerk of technologie. Hoe de studenten die bedrijven zo ver kregen? Het Stella-project spreekt natuurlijk enorm aan, vanwege de belofte van duurzaam transport, inspirerende technologie en het enthousiasme van de studenten. Deelname aan de prestigieuze wedstrijd levert bovendien mooie pr. Maar interessant vooral is dat de ‘zonneauto’ buiten de huidige scope van de bedrijven ligt, en er daarom geen angst was voor het concurrentiespook.

Foto: Stella gallery
Foto: Stella gallery

Minder romantisch dan het klinkt

Open innovatie is ook in landbouw hard nodig. We hebben er eigenlijk een lange traditie in, maar in landbouw-IT komt het niet uit de verf. Iedereen houdt zijn kaarten tegen de borst. Er is wel behoefte aan samenwerking en het creëren van nieuwe kansen. Maar in de praktijk heeft men slechte ervaring met delen van data of ideeën.

Partijen die aan open innovatie doen, weten dat het minder romantisch is dan het klinkt. Men krijgt hoofdpijn van het bedenken van standaarden, dataprotocollen of het ontwikkelen van producten die op verschillende platforms kunnen draaien. En buikpijn van het gevaar voor verdeling van kosten en opbrengsten. Uiteindelijk moet bij iedereen de schoorsteen roken.

Hoe bescherm je jezelf tegen concurrentie? Staat open gelijk aan gratis? Kost open niet veel tijd? Misschien moeten we in landbouw-IT ons eigen Stella-project vinden. Een inspirerende samenwerking die leidt tot IT van hogere kwaliteit en betere dienstverlening aan de boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.