Commentaar

1 reactie

‘Zwart scenario Brexit komt dichterbij’

Brussel laat Groot-Brittannië niet zomaar vertrekken. De scheiding kost de Britten zeker € 50 miljard.

Waarschijnlijk willen de Britten dit bedrag wel ophoesten, maar dan nog liggen de ‘huwelijkse voorwaarden’ dwars. Eerder deze week kwamen Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May niet tot een akkoord.

Andere EU-verlaters afschrikken

De twistpunten tussen Brussel en Londen liggen vooral politiek gevoelig. Brussel wil met een hard standpunt potentiële andere uittreders afschrikken. May ligt in eigen land onder vuur. De positie van Noord-Ierland is lastig. Ierland wil een open grens. Brussel niet. Als er op 29 maart 2019 geen handelsakkoord ligt, volgt er een harde Brexit.

Harde Brexit dreun voor Nederlandse land- en tuinbouw

Een harde Brexit heeft een enorme impact op de Nederlandse landbouw. De Nederlandse landbouwexport (bloemen, groente, fruit en vlees) naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt circa € 6 miljard. In een harde Brexit zonder afspraken over de handel is het risico op extra keuringskosten, douanecontroles en vertraging reëel. Agrarische importeurs en exporteurs krijgen volgens Rabobank bij een harde Brexit met 11% hogere handelstarieven te maken.

‘De EU-top volgende week wordt spannend. Voor ondernemers staat dit gelijk aan onzekerheid’

2019 lijkt nog ver weg, maar premier Mark Rutte waarschuwt toch alvast. Hij bezocht woensdag Ierland. De politieke situatie in Europa, met verkiezingen in Duitsland, is instabiel. De Europese top volgende week wordt spannend. Voor ondernemers is dit synoniem aan onzekerheid, en daar hebben zij een broertje dood aan.

Eén reactie

  • alco1

    Is er ook nog zoiets als een verklaring waar die 50 miljard door gevraagd kan worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.