Redactieblog

21 reacties

’PvdA: geen daden, maar woorden’

“Nou breekt mijn klomp”, zegt Hanna hoofdschuddend. “De PvdA in de Tweede Kamer roept: ‘Red boeren en natuur met een nationaal akkoord’. En dat terwijl ze 4 jaar aan het roer hebben gezeten met een staatssecretaris van landbouw. Toen hadden ze een nationaal akkoord moeten realiseren.”

Ik begrijp de verbazing van Hanna. Vier verloren jaren met eindverantwoordelijkheid voor de landbouw in de regering achter de rug en dan nu roepen dat de boeren gered moeten worden. Dat boeren en milieumensen uit hun schuttersputjes moeten komen. Om samen te zorgen voor meer dierenwelzijn, biodiversiteit en, o ja, ook nog een eerlijke prijs voor de producten van de boer.

‘Kleine PvdA heeft niks meer te vertellen’

Een dolksteek in de rug van oud-staatssecretaris Martijn van Dam. Een trap na voor de vorige fractieleden van de PvdA en de bewindslieden. Dat komt van de nieuwkomer in de kleine fractie, Wiliam Moorlag, afkomstig uit Groningen. Voormalig bestuurder van de FNV en gedeputeerde van Groningen. Typisch iemand van veel woorden.

‘Zielig: als PvdA eerst met bewindslieden op landbouw falen en dan in de Kamer een krampachtig geluid over het redden van boeren en natuur’

“Geen acht op slaan”, haalt Hans de schouders op. “Zo’n klein partijtje als de PvdA heeft niets meer te vertellen. Ze moeten wel hard schreeuwen om nog wat aandacht te krijgen. Zielig, trouwens. Eerst met verantwoordelijke bewindslieden van landbouw op alle fronten falen en dan nu in de Tweede Kamer een krampachtig geluid over het redden van boeren en natuur.”

“Het zegt veel over de partij”, knikt Hanna. “Mooie praatjes over eerlijke prijzen voor de boer en de natuur redden. Maar als ze de touwtjes in handen hebben, doen ze niets. De PvdA is een partij van woorden, niet van daden. De kiezer heeft dat haarfijn aangevoeld en afgestraft. En de kiezer heeft altijd gelijk.”

‘Schouten toonde in paar weken al meer gevoel voor de landbouw dan Van Dam in jaren’

We zullen zien. We hebben nu minister Schouten. Die heeft in de paar weken dat ze minister is al meer gevoel voor de landbouw getoond dan staatssecretaris Van Dam in jaren. En de landbouwwoordvoerders van de PvdA hoorde je niet. Die worden nu pas wakker. Ze kunnen weer volstaan met woorden. Evenals de Partij voor de Dieren. Maar daarover komende maandag meer, op de blog.

Laatste reacties

 • j.h.vonk@home.nl

  Hoe geloofwaardig en betrouwbaar is de pvda eigenlijk??.

 • farmerbn

  LTO heeft ook een voorzitter van de PvdA.

 • alco1

  Alle partijen hebben de woorden van Jan Marijnissen zo langzamer ter harte genomen.
  "Je moet verkondigen wat de kiezer graag wil horen".
  Stelletje klojo's.
  Ja farmerbn. De zgn. wereldverbeteraars zijn al veel geïnfiltreerd in onze boeren besturen

 • Bennie Stevelink

  Sinds afgelopen maandag maakt het voor de melkveehouderij niets meer uit. De markt heeft het overgenomen (AH en A-Ware). Het wordt in de melkveehouderij niet meer collectief maar selectief geregeld: selectieve groepen boeren die aan hoge eisen voldoen voor een specifiek marktsegment. De rest van de boeren blijft achter in de bulk met bijbehorende melkprijs.

 • H.Grotenhuis1

  @ Bennie Stevelink
  Denk jij nu werkelijk dat Friesland Campina dit voorbij laat gaan? De Foqus Planet punten zullen de toeslagen snel laten stijgen.
  Dan wordt je als lid-eigenaar ook niet geketend door de retail, die is niet te vertrouwen.
  Overigens is die 3 cent van Appie ook een fooi voor de eisen waaraan voldaan moet worden.

 • a van Gerwen

  @bennie. ik denk dat je je een beetje teveel laat leiden door de foodlogdiscussie, die wordt geleid door hooguit 4 of 5 personen die ieder met hun eigen insteek elkaar na lopen te praten. In hun visie is de melkveehouderij op sterven na dood, uitgezonderd voor diegene die bv. achter de concepten van AH aanloopt. Ik geloof niet dat het zo'n vaart gaat lopen, zeker niet als de vergoedingen maar amper kostendekkend zijn. Geef mij dan maar het collectief van Fc.

 • frl

  Zo is het de foqus planet moet beter opgetuigd worden, weidegang, grondgebondenheid en voer er bij.
  Dan krijg je een basis prijs + het geld op basis van gehaald aantal punten, als cooperatie zul je wel zoiets moeten ontwikkelen omdat de verscheidenheid tussen de bedrijven enorm is.
  wat de markt dan vraagt kun je bij die boeren aan melk halen die daar aan voldoen

 • alco1

  @Bennie. Als de rest van de boeren maar achterblijft men wat jij noemt de bulk.
  Dan is misschien nog wel het beste.
  Het wordt echter een probleem als je niet achter wol blijven.
  De vraag wordt dan snel overspoelt door aanbod en weg is de extra bonus en wordt alles weer standaard met weer een groter eisen pakket.
  Maar dat wil er bij jou niet in heb ik al begrepen.
  Trouwens zelfs weidegang staat bij veel boeren ter discussie.
  Gisteravond op een bijeenkomst werd voor gerekend dat bij volle melkrobots weidegang taboe is en zelfs wel vijf cent verschil uitmaakt.

 • Bennie Stevelink

  Grotenhuis, ik heb nergens gezegd dat FC dit voorbij laat gaan. Ik stel alleen dat het collectief verduurzamen niet meer is vol te houden. FC kan niet anders dan ook gaan werken met selectieve groepen boeren die aan specifieke (hoge) eisen voldoen. Als ze dat niet doen verliezen ze de markt.
  @frl wijst hier in zijn reactie ook op.

  In een gesloten keten, wat A-ware en AH met een selectieve groep boeren willen vormen, behoort iedereen een prijs te krijgen die afgeleid is van de uiteindelijke consumentenprijs en niet van de prijs op de commoditymarkt. In de varkenshouderij kent men dit al wel bij het “wroetvarkens concept”. Deze varkenshouders krijgen een vaste prijs los van de commodity.
  Die 3 cent boven de commodity, die A-ware de boeren biedt, lijkt dan ook nergens op. Het is voor mij een aanwijzing dat A-ware zijn graaizucht naar de boeren nog niet onder controle heeft.
  Op termijn is het onvermijdelijk dat deze boeren, net als de wroetvarkensboeren, een vaste prijs krijgen, afgeleid van de consumentenprijs.

  Als FC een soortgelijk concept opzet (wat ze wel moeten om de markt te behouden) zullen zij ook een vaste prijs moeten bieden.
  Begrijp eens wat dit betekent voor de coöperatie.

 • Bennie Stevelink

  @alco, gesloten ketens hebben een afgebakend volume. Dat is bij de wroetvarkens ook het geval. Daar kom je niet zomaar binnen. Het volume wordt bepaalt door het marktaandeel wat ze weten te realiseren.
  Datzelfde zie je ook bij biologisch waarvan het volume ook beperkt is.

 • alco1

  Dat ontken ik toch ook niet Bennie.
  Wat ik wel zeg is dat de overige melk, misschien wel meer dan 90 % geen stempel moet krijgen bij de consument.

 • kleine boer

  Zet de melk op een rij in het vak in de winkel en je ziet de consument kiest 90% voor de prijs ....en buiten de winkel hebben ze een grote mond over duurzaam bla bla

 • Kleine boer slaat precies de spijker op de kop. Kijk maar eens in de supermarkt welke vakken het eerst leeg zijn.

 • frl

  Op straat een idealist, in de winkel een realist.

 • alco1

  Mooi gezegd @frl

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer,@18:12,@frl,@alco, als jullie de melk leveren voor het schap wat het eerste leeg is, dan lever ik wel de melk voor het andere schap. Dan zullen we wel zien wie de hoogste melkprijs krijgt.

 • kleine boer

  Bennie de hoogste melkprijs beuren is nog niet het meest in de knip overhouden als boer😜

 • fietskip

  Bij kippenvlees zie je dat degene die concept kippen produceren niet het beste verdienen.
  Het zou wel zo moeten zijn maar op dit moment is de macht van supers nog te groot.
  afbakening zou moeten kunnen werken, maar ik ben benieuwd of de supers je dit gunnen.
  Misschien met wetgeving daarvoor?

 • kleine boer

  Binnekort net als in Oostenrijk betaald per Ha voor gebruik vast leggen co gok dat rfc daar iets mee gaat doen ivm CO2 neutrale denk wijze...

 • kleine boer

  Binnekort net als in Oostenrijk betaald per Ha voor gebruik vast leggen co2 gok dat rfc daar iets mee gaat doen ivm CO2 neutrale denk wijze...

 • koestal

  van Dam kwam van een andere planeet !

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.