Redactieblog

17 reacties

‘Partij voor de Dieren schaadt welzijn dieren’

Minder vee in Nederland? Andere landen staan dan in de rij om de openvallende vraag in te vullen.

Bijna had ik vorige week medelijden met de nieuwe minister van Landbouw, Schouten. Kamerbreed werd ze onder vuur genomen. Maar ze hield zich staande.

Partij van de Arbeid

Wat me opviel is dat de partijen wel de problemen aankaarten, maar niet met oplossingen komen. Vorige week vrijdag schreef ik al over de Partij van de Arbeid. Vier jaar lang de baas over landbouw, niks klaargemaakt en nu een grote mond.

‘Ze praten als een kip zonder kop’

Verkiezingsprogramma

Dan kan ik beter leven met de mensen van SP en GroenLinks. Die partijen durven geen verantwoordelijkheid te dragen. Ze schieten vanuit de losse pols op de plannen van de regering. Dat is nu hun doel. Niet meer dan het herhalen van hun verkiezingsprogramma. Uiterst saai.

”Ik erger me dood aan de Partij voor de Dieren,” zegt Hanna. ”Het is van de zotte wat ze uitkramen over een economische toch belangrijke bedrijfstak. Ze praten als een kip zonder kop. Ze kregen ruim een uur spreektijd om hun waanideeën uit te kramen. Hun denkwereld houdt op bij de grens van Nederland.”

‘De PvdD zaagt aan de stoelpoten van tienduizenden werknemers’

Plantaardig voedsel

Ze willen de veestapel met 70% inkrimpen, zodat ons land zelfvoorzienend is. Meer plantaardig voedsel in plaats van dierlijke eiwitten. Eén grote reclamespot voor de Vegetarische Slager Jaap Korteweg. Die profiteert van zijn nauwe banden met de PvdD in de Eerste en Tweede Kamer. Minister Schouten reageerde gelukkig niet. CDA’er Jaco Geurts wees terecht op de sociale gevolgen voor de boer en de verwante industrie. De PvdD zaagt aan de stoelpoten van tienduizenden werknemers. Daar hoor je ze niet over.

Welzijn dieren in het buitenland

Ook gaan ze voorbij aan de open grenzen. Als Nederland fors gaat inkrimpen, staan andere landen in de rij om de openvallende vraag in te vullen. Met dieren die veel minder diervriendelijk zijn gehouden dan bij ons. Daarmee schaadt de PvdD het welzijn van dieren, die geslacht worden. Hoe groter de import uit andere landen, hoe groter het aantal dieren dat het slechter heeft dan die in ons land.

Wat kortzichtig. Dat een Tweede Kamer er een uur voor uittrekt om naar die onzin te luisteren.

Dat maakt de kloof tussen burger en politiek groter.

Laatste reacties

 • alco1

  Prima artikel.
  Ook mag wel eens gezegd worden dat onze dieren juist 100 % biologisch zijn in de kringloop. Eén derde product en twee derde mest voor de groei van nieuw product. Puur circulair dus.
  Biologisch kan helemaal niet voor de mens zolang mineralen verloren gaan in de plump van de wc.

 • mariapeel

  Eigenlijk moeten we juist alle dierlijke producten hier produceren ipv buitenland . Dierwelzijn in Nederland is the best of the Aerth

 • agratax(1)

  Voor de PvdD is niet van belang hoe de dieren worden gehouden, als zij het maar niet zien. Dus over de grens graag weg uit Nederland. maar is heel Nederland niet zo bezig? Schone energie ten koste van vuile grondstofverwerking in Azie (China of India) ten koste van miljoenen zieken en doden.Schone energie minnende Nederlanders maken daar geen punt van.

 • oorspronkelijk

  simpel is het.
  ware kringloop is in mijn beleving iets anders.
  de aarde moet iedereen voeden en geen reserves of verliezen tolereren.
  als er gras groeit voor 1 koe per ha moet je niet voor 5 bemesten
  als de zon genoeg energie levert moet je geen oude co2 bommen gebruiken.
  dit is een enkel voorbeeld.
  waar we met de wetenschap een oplossing voor moeten creëren
  om het evenwicht met de huidige overvloed van organisme te herstellen.
  de huidige strategie verengt de biodiversiteit.
  opvallend is dat ik steeds meer bijdrages zie die zich niet aangesproken voelen door de klimaat inspanning maar naar minder bedeelden wijzen om voor dat ze een welvaartstatus als de onze hebben bereikt alvast een status quo op te leggen
  een zelf voorzieningsgraad daar is ook milieu winst.
  door minder beweging mensen en goederen.
  met alle respect voor mondige collega`s >daar ligt de oplossing

 • veldzicht

  De PvdD wil naar een veganistische samenleving waar helemaal geen dieren worden gedood voor consumptie of ander gebruik en daar mag alles voor worden ingezet,leugens,onwaarheden ,manupilatie het maakt niet uit.
  En daarbij komt het natuurlijk ook goed uit voor de vegetarischeslagerij(wat een woord???!!!) van haar (ex?) man Jaap wat mooi meegenomen is.
  Zelf vliegt ze wel even naar het andere eind van de wereld om een of andere milieuconferentie bij te wonen waar ze niks te zoeken had en niks aan bedroeg.sjonge sjonge wat zijn we toch goed bezig de wereld te redden.

 • Bolder01

  Wij zijn als. Alleseters geboren daar hoort ook vlees bij Wij stammen van de apen af. Zegt men. ..ZO NIET DAN HADDEN WIJ WEL EEN SNAVEL

 • Bennie Stevelink

  Voor mijn gevoel een enigzins overbodig verhaal van Vergaderboer. Iedereen weet toch wel dat het bij de PvdD niet gaat om een diervriendelijke veehouderij maar om een vegetarisch Nederland. Waarschijnlijk geschreven omdat een deel van de lezers aan het eind van het jaar graag zoiets wil lezen.

  Ze zijn te vergelijken met de “pacifisten” van begin jaren tachtig. Die hanteerden de leuze “alle kernbommen de wereld uit om te beginnen uit Nederland”. Ze waren tegen iedere uitgave voor defensie.
  Toen begin jaren negentig in Joegoslavië allerlei facistische bendens tegen elkaar vochten waren diezelfde pacifisten de grootste voorstanders van militair ingrijpen. Hun “pacifisme” bleek geheel politiek gekleurd en dus geheel hypocriet.

  “Veehouderij hebben we niet nodig”, zeggen de vegetariërs. Maar hebben we dan wel honden en katten nodig? De honden en katten in de VS eten evenveel vlees als geheel Frankrijk. Daar hoor je ze niet over. Ook de hond van Thieme en de kat van Ouwerland zullen niet vegetaries eten. We zien dus dezelfde hypocrisie als bij de “pacifisten” van de jaren tachtig.

 • info48

  @oorspronkelijk; De aarde moet iedereen voeden stel je? dat ( kan) doet de Aarde nu al niet en wat als het vruchtbaarste land met de beste boeren en 2e grootste exporteur van agrarische (voeding) producten van deze wereld terug gebracht wordt tot "zelfvoorzienend"?
  De ultieme "kringloop" zijn werk laten doen? Europa en N.Amerika hebben genoeg te eten, van de rest van de wereld gaat de helft van dood, 40% van de huidige wereld bevolking.....mooi opgeruimt die verpesten het milieu niet meer en doordat de economieën in elkaar storten verpesten wij, de westerse overblijvers, het milieu ook met de helft minder.............het probleem lost zich zelf op!! als je maar blijft denken dat de wereld alleen uit Nederland bestaat.

 • alco1

  Bennie. Ingrijpen in Joegoslavië mocht ook niet van de pacifisten.
  Later mochten er wel militairen naar toe, maar zonder bewapening.
  Dit was de inleiding van de massa moorden in Srebrenica.
  Ze konden niets tegen houden, maar werden later wel verantwoordelijk gesteld voor de genocide .

 • oorspronkelijk

  info 48
  kort door de bocht
  daardoor verkeerd begrepen??
  door de derde wereldlanden hun eigen productie op te laten voeren tot zelfvoorzienend zou op zich al milieuwinst zijn door minder beweging van goederen en mensen
  en wanneer er welvaart komt wordt de zorg voor natuur/milieu vanzelf een item
  de ontwikkeling van de westerse wereld is hierin doorgeslagen
  begonnen met industrie in Duitsland en Engeland Ruhrgebied en smog
  China ziet nu ook de noodzaak in
  kwaliteit van leven word bij een hogere welvaart speerpunt
  dus ophouden die mensen te pamperen

 • oorspronkelijk

  alco
  bij ons is steeds verteld dat de oproepen voor versterkingen niet werden ingevuld
  laat dat nu juist de landen zijn die niet werden gehinderd door pacifisten

 • propalm

  In België kregen we enkele jaren geleden een minister van landbouw uit de groene partij. Het werd een minister tegen landbouw. Eigenlijk is het eenvoudig in de politiek: wie groen is, is economisch tegen groen; wie sociaal is is economisch tegen alles wat sociaal zou kunnen zijn. Kijk het na en bekijk hetgeen gebeurt. Logisch is dat een partij voor de dieren economisch tegen de dieren is, dikwijls als ze voor het welzijn van de dieren zijn, zullen ze in de praktijk ertegen zijn... Alleen spelen dergelijke mensen met de jobs van mensen, zij misbruiken hun thema om enkel en alleen zichzelf te verrijken, in het geval van dieren op kap van de dieren en hun verzorgers...

 • alco1

  @Oor. Bennie heeft het over de ommezwaai van de Ned. pacifisten.
  Daar heb ik het over.

 • moi !

  Het is fout gegaan door het gat van Rotterdam. Door het invoer van graan vervangers kan men b.v. op 3 ha 5000 varkens houden.
  Ook landbouwkundig klopt dat van geen kant.

 • Herman Gallé

  De bijdrage aan de Nederlandse economie door de land- en tuinbouw wordt stelselmatig overdreven door de agrolobby. Een nare insinuatie dat de Vegetarische Slager - die momenteel omzetten maakt als nooit tevoren! - op slinkse wijze zich bevoordeelt door contacten met PvdD in de 1e en 2e Kamer. Feiten of toch meer kinnesinne? Ja als de veestapel inderdaad drastisch gaat inkrimpen, wat hoognodig moet gebeuren, zullen er arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat is altijd zo wanneer bepaalde bedrijfstakken krimpen op ophouden te bestaan. Maar werkgelegenheid mag geen beletsel vormen voor noodzakelijke hervormingen die iedereen, mens, dier, milieu en natuur behoeden voor rampen. Het verhaal in de Tweede Kamer van Esther Ouwehand was gedegen en realistisch. Dat minister Schouten zich 'staande' hield is maar hoe je het bekijkt. Ze zat stilletjes op haar stoel in vak K en luisterde

 • eg wel

  @ Herman,
  Afgebeeld met een sla blaadjes etende kat, lid van de partij van de dommen en antropomorfist en niet geheel onbelangrijk vegetarisch en vriend van Roos Vonk.
  Lijkt me een duidelijk verhaal.(niet te veel op reageren en in zijn waan laten)

 • John*

  partij zonder dieren was een betere benaming geweest, daar is waar ze uiteindelijk naar toe willen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.