Redactieblog

5 reacties

‘Over fosfaatrechten zal veel worden geprocedeerd’

Als men op dit moment RVO.nl belt, worden er verschillende antwoorden op dezelfde vragen gegeven.

Het stelsel van fosfaatrechten zal dan nu toch werkelijk worden ingevoerd per 1 januari aanstaande. Daar gaat tenminste iedereen van uit, hoewel ik nog geen inwerkingtredings-KB heb gezien. Velen zijn er druk mee: boeren natuurlijk, maar ook adviseurs, juristen en handelaars. Wat dat laatste betreft: de koers voor een kilo fosfaat lijkt nu op meer dan € 200 te liggen, dat is dan zo’n € 8.000 per koe. Hoe gaan die kopers dat terugverdienen?

Nog veel onduidelijk

Wie er niet druk mee lijkt te zijn, is de overheid. Kwam het wetsvoorstel al met grote vertraging tot stand en werd de invoering van de wet ook nog eens een jaar uitgesteld, op dit moment is er nog geen uitvoeringsregeling, er is geen uitgewerkte knelgevallenregeling (hoe beperkt ook) en hebben we ook nog niet de beschikking over de uitleg van allerlei begrippen. Als men op dit moment RVO.nl belt, worden er verschillende antwoorden op dezelfde vragen gegeven of kan geen uitsluitsel worden gegeven. Ook RVO.nl is dus nog zoekende. Een beetje vreemd is dat wel, je zou zeggen dat er toch tijd genoeg is geweest om over de nieuwe wet na te denken, ook al ben je intussen druk met het fosfaatreductieplan.

‘Een onbegrijpelijk arrest’

Uitspraak Haagse gerechtshof

Eind oktober heeft het Haagse gerechtshof dat plan gered, door de uitspraak van de kort geding rechter te vernietigen. Een onbegrijpelijk arrest trouwens. Nu gaat iedereen vol goede moed richting College van Beroep voor het bedrijfsleven om daar recht te krijgen. En vervolgens zullen de procedures herhaald worden, volgend jaar, over de fosfaatrechten.

Relatie met pacht

Er zijn ook veel vragen over de fosfaatrechten in relatie tot pacht. Ook daarover bestaat nog geen duidelijkheid: heeft de verpachter, net als bij het melkquotum, recht op de helft van de waarde? Een proefprocedure moet het antwoord geven. Dat zal wellicht pas in 2019 komen.

Vaak naar de rechter

Intussen komt mijn voorspelling uit die ik in een hoorzitting bij de Eerste Kamer uitte: over deze wet zal heel veel worden geprocedeerd. De meeste boeren kunnen het nog even rustig aandoen. Het fosfaatrecht dat wordt toegekend (wanneer?) betreft het gemiddelde aantal dieren over een kalenderjaar. Dus kan men heel 2018 nog gebruiken om de situatie te finetunen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Finetunen heer Bruil. De gemiddelde nederlandse melkveehouder is uitgefinetuned. Het zgn. ondereind van de veestapel was na enkele saneringsronden in 2017 al verdwenen. Wat nu rest is dieren die economisch gezien nog mee zouden kunnen voortijdig afvoeren. Het 'bufferen' dat de deskundigen ons jarenlang hebben voorgespiegeld sterft hiermee een voortijdige dood. Benieuwd welk credo de nieuwjaarspeeches ditmaal zullen hebben en met welke dooddoener de melkveehouderij in 2018 op pad zal worden gestuurd. Loop eens bij uw buren binnen Mr. Bruil en vraag hen hoe het is om te moeten finetunen in een gezonde florerende veestapel. Fijne feestdagen en een goed 2018 gewenst.

 • farmerbn

  Het nadeel van telefoneren is dat je geen bewijs hebt van een antwoord op je vraag. Zou je die gesprekken met de RVO moeten opnemen? Een mail zal je wel niet krijgen. Zo dom zijn ze natuurlijk ook niet. Is een opgenomen gesprek rechtsgeldig?

 • koeien10

  korting 8.3%is pure diefstal

 • 344412

  Vraagt niemand zich af waarom we weer 4% moeten inleveren, 5 koeien in mijn geval, terwijl we nu al onder het fosfaatplafond zitten? Ga als niet-groeier ook maar procederen denk ik....

 • melkveehouder .

  Beste Willem, zou je willen toelichten waarom dit volgens jou een onbegrijpelijk arrest is? Ik vraag dit vanwege jouw nuchtere, maar vooral kritische juridische benadering van deze fosfaatklucht c.q. uitrookbeleid van politiek Nederland. Jouw juridische opvatting kan wel eens van pas komen bij procedures gericht tegen de toekenning van de fosfaatreferentie. Bij voorbaat dank!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.