Redactieblog

11 reacties

‘Moeten we altijd ontevreden zijn?’

Toch wel een beetje geschrokken van de reacties op de publicaties over het inkomen van de boer in 2017 in de Boerderij van vorige week. Die waren overwegend negatief, te negatief.

Natuurlijk kun je de vraag stellen of het verstandig is de cijfers te publiceren. Misschien niet, maar je ontkomt er niet aan. De cijfers worden bekendgemaakt en overal gepubliceerd. Dat is niet alleen bij de landbouw zo, maar alle inkomens zijn openbaar. Ik vond het artikel in Boerderij wel verhelderend, maar meer voor intern gebruik met sommige vergelijkingen, zoals die van de biologische en de gangbare melk. Maar ja, dat is een keuze van de redactie.

Grote vraag die bij me blijft hangen is of we ons altijd zo ontevreden moeten tonen. Over het algemeen waren de inkomens dit jaar goed. Sommige hoger, andere lager. Maar gemiddeld viel er best mee te leven. Ook over de afgelopen drie jaar gemiddeld behoorlijk hoger dan modaal, met natuurlijk onderling grote verschillen.

Andere inkomens zijn net zo openbaar

We kunnen ze vergelijken met andere inkomens in Nederland. Die zijn net zo openbaar als de landbouwinkomens. Even googelen en je hebt er een handvol. Niet alleen van mensen in loondienst, maar ook zzp‘ers en andere vrije beroepen.

Zo was het modale inkomen in Nederland dit jaar € 37.000 bruto. Dat is ongeveer € 2.800 netto per maand. Als wij het in de landbouw slecht hebben met een hoger inkomen, dan hebben we het gemiddeld allemaal niet goed. Natuurlijk maken anderen minder uren en hebben vaker vrij, maar ze kennen niet de vrijheden van de boer.

‘Wie niet tevreden is als het goed gaat, omdat hij vreest dat het weer minder wordt, is nooit tevreden’

Dan het minimum inkomen, wettelijk, inclusief allerlei toeslagen. Dat lag op bijna € 19.000. Geen vetpot, lijkt me. Zo is het ook met de zzp‘ers. Hun gemiddelde inkomen ligt volgens statistiekbureau CBS op bruto € 22.900 per jaar.

Waarmee ik maar wil zeggen dat we ons zelf niet steeds de put in moeten praten en ontevreden zijn. Wie niet tevreden is als het goed gaat, omdat hij vreest dat het weer minder wordt, is nooit tevreden.

Tevreden met resultaten van dit boekjaar

Wij staan daarmee in een lange traditie. Een oud spreekwoord zegt: “Als boeren niet meer klagen, nadert het einde der dagen (= boeren klagen altijd). Nog eentje: “Boeren en varkens worden knorrend vet (= een boer die klaagt, heeft daartoe geen reden). De betekenissen staan vermeld in het woordenboek met oude spreekwoorden.

Met deze blog, zo aan het eind van het jaar, weet ik zeker dat ik geen applaus krijg. Met de massa mee klagen heeft veel meer succes. Maar ik ben van mening dat, als je altijd klaagt, je niet meer wordt geloofd als het echt mis is.

Daarom ben ik met de resultaten van dit boekjaar met de kerst een tevreden mens. En Hanna ook.

Laatste reacties

 • piet p

  Een boer en een zog hebben nooit genog.
  Maar ik kan niet zeggen dat de melkveehouderij afgelopen drie jaar een dikke boterham verdiend heeft. (scheelt ook weer per fabriek)
  Maar beter zal het waarschijnlijk ook niet worden hou daar maar rekening mee.

 • farmerbn

  Je mag het bruto inkomen van een burger niet vergelijken met het inkomen van een boer zoals Wageningen die heeft berekend. Wageningen heeft bij dat inkomen het gezinsinkomen genomen én geen rekening gehouden met het rendement uit vermogen dat boeren in het bedrijf hebben gestoken. Daarnaast moeten boeren geld reserveren voor de pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidverzekering. Bij burgers doet de baas dat maar de boer moet dat zelf betalen uit zijn inkomen. Een verrekening zou verhelderend zijn.

 • Tinus1

  Vergaderboer vergeet in de gauwigheid even dat een gemiddelde arbeider in loondienst of zzp'er ook vergoeding krijgt voor zijn vermogen. Dit staat niet opgeteld bij zijn inkomen. Bij een boer zit dat erbij in ,en bij een miljoen of meer is dat gauw €40.000,-- bij 4% rekenrente.... dus niet om negatief te zijn, maar veel blijft er dan niet over voor de arbeid. M.a.w. boeren zijn tevreden mensen want ze nemen snel genoegen met weinig vergoeding.

 • alco1

  Het zijn de buiten eigen schuld om zijnde verschillen in inkomen, waarop gereclameerd wordt.
  Zo gezegd de dupe worden van fipronil enz.
  Voor het sociale leven mogen we heel dankbaar zijn, we spoelen zelfs de wc nog door met drinkwater.
  Ook moeten we ons afvragen of steeds meer wel gelukkiger maakt.

 • wullum

  Vergaderboeren worden overbetaald in vergelijking met boeren die het gehele inkomen uit de onderneming moeten behalen

 • Albert Albers

  Veel boeren willen niet eens geld verdienen, want dan moeten ze belasting betalen. Dus verzinnen ze van allerlei investeringen om dit te drukken. Ik zou zeggen elk jaar een beetje belasting betalen, de hoge schijven mijden en zo veel mogelijk aflossen.

 • farmerbn

  Nogmaals, het bruto loon van een werknemer kun je niet vergelijken met het boeren inkomen zoals Wageningen het berekend. Het gaat niet over hetzelfde. Waarom Wageningen dat zo berekend is mij onbekend maar zo lijkt het wel dat boeren steeds maar zeuren. Dat is misschien dus de reden.

 • Bennie Stevelink

  Waar klagen de klagers over als zelfs Hanna, volgens Vergaderboer, tevreden is over het afgelopen jaar?

  Nu serieus: ik hoor vaak het argument dat in het berekende inkomen geen vergoeding is opgenomen voor kapitaal. Ik vind dat wij ons de vraag moeten stellen of dat ook wel nodig is. Het meeste kapitaal wordt van generatie op generatie doorgeschoven. Het is geen kapitaal wat je er zelf uitgeboerd hebt.
  Als je daar een vergoeding voor moet hebben zouden je broers en zusters daar dan niet in mee moeten delen?

 • Tinus1

  Klopt Bennie, voor gedeelte rundveehouders en akkerbouwers, rest heeft of het bedrijf zelf opgebouwd de laatste 25 jaar, of zeer sterk vergroot, en dan is vergoeding heel normaal. En al die 'gewone' burgers die erven als vrije huis van vader of moeder verkocht wordt?? Is dat niet hetzelfde? Vroeger bracht dat niks op als je met tienen moest delen, nu met tweeën is dat toch een hele leuke cent.....dus vergelijken is niet mogelijk en moeten ook niet doen en dus niet publiceren roept alleen ongenuanceerde kritiek op.

 • Jan-Zonderland

  Grondprijzen van € 60.000 en meer, Fendt een van de best verkochte trekkermerken

  Ok nu even serieus. Gemiddeld is het als boer zijnde in Nederland niet zo slecht heb ik de indruk. Zit je boven of onder dat gemiddelde, dat kan een groot verschil maken. Maar de indruk die ik telkens krijg tijdens mijn jaarlijkse bezoek aan Nederland is dat de meeste boeren best een goed leven hebben en dat heeft niet altijd met het inkomen uit het bedrijf te maken. Dat ze soms meer verdienen dan wat ze krijgen staat buiten kijf maar soms moet je gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Ik ben zelf maar een klein boertje. Heb bijzonder magere tijden meegemaakt maar er doorheen gekomen. Ik heb 3x daags voldoende te eten, kan elk jaar even naar Nederland om mijn dochter , schoonzoon en binnenkort 2 kleinkinderen te bezoeken. Heb net een hele fijne Kerstdag achter de rug met de andere kinderen en kleinkinderen. Wat heeft een mens nog meer nodig ? Ik wens iedereen een heel voorspoedig 2018.

 • boheemen

  kleine rectificatie....als boeren niet meer klagen, en de pastoors niet meer vragen, dan pas nadert het einde der dagen !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.