Redactieblog

2 reacties

‘Insecten stimuleren? Stront in de grond én er op!’

Wat een ophef over insecten. Als er ’s avonds één mug in mijn slaapkamer vertoeft, ga ik pas slapen als de mug dood is. De tolerantie reikt tot aan de woning.

Wanneer je buiten woont, heb je sowieso meer muggen, helemaal in waterrijke gebieden. Ook in de stallen, maar we doen er het nodige aan om overvloed te voorkomen. Wanneer de kalverstallen leeg zijn na het schoonspuiten, eerst madendood op de vloeren, voordat er strooisel overheen komt. En ook andere bestrijding benutten we; de laatste jaren uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Het weerhoudt de zwaluwen er niet van om elk jaar weer massaal terug te komen en zich verder te vermeerderen tot een aantal dat niet leuk meer is. Het is mooi om ze terug te zien in april, maar ik ben nog blijer wanneer ze in oktober weer vertrekken. Twee, drie nestjes is leuk, maar 15 nesten, waarvan de stellen minstens twee keer broeden in een stal met vier paardenboxen, is me te veel. Blijkbaar kunnen ze zoveel vliegen foerageren, dat het goed toeven is.

Zodenbemesten stimuleert toename insecten

Ook ik vind dat we te weinig insecten hebben en daar kunnen we best wat aan doen. Zodenbemesten is een goede manier. De mineralen worden daar gebracht waar het wortelstelsel ze gemakkelijk kan opnemen. Bodemvruchtbaarheid met goed bodemleven genereert superopbrengsten. Dat graslanden 20 ton droge stof aan gras kunnen leveren is top. Dat geeft ook de ruimte meer aan biodiversiteit te werken op stukken die niet efficiënt worden gebruikt. Ik heb het over maakbare natuur, natuur reguleren, zodat de gewenste biotopen ontstaan. Dat het met de ganzen zo finaal uit de klauwen is gelopen (en loopt) daar word je mistroostig van. Bestuurlijke moed ontbreekt.

‘Een deel van de mest bovengronds aanwenden trekt insecten aan’

De grootste dienst die boeren met zodebemesters de weidevogels kunnen bewijzen is door een gedeelte van de mest bovengronds aan te wenden, ondanks enige vervluchtiging van ammoniak. Het gaat de insecten aantrekken en vermeerderen, daar varen weidevogels wel bij. Samen met mozaïekbeheer in het maaien zal dit positief werken. Als dan ook de andere partijen maar kont in de broek hebben en de predatoren gaan beteugelen. Dat ruikt naar meer.

Laatste reacties

  • frl

    Ik werk nog met stromest en gier, in de avond was het een prachtig gezicht die zwaluwen over het land zien scheren, en waar vlogen ze ja over de velden die bemest waren met stromest.
    Mest in de grond snijden vindt ik helemaal niks, grond droogt uit.
    Lees het stukje van Jeroen Onrust maar even dat vandaag in het Friesch Dagblad stond , hij hoopt komende vrijdag te promoveren op zijn onderzoek naar wormen.

  • koestal

    Agelopen herfst hadden we geen muggen op de slaapkamer en ook geen wespen in de tuin of op het terras,lang leve de vooruitgang ,wel 15 zwaluwnesten in de stal met jongen die uitvlogen. De zwaluwen hadden genoeg aan de vliegen boven de koeien in de stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.