Redactieblog

3 reacties

‘Boer krijgt landschapspijn’

“Ik dacht dat landschapspijn alleen in Nederland bestond”, zegt Hanna bezorgd. “Maar heel Europa voelt kennelijk de pijn van het verdwijnen van de diversiteit van het grasland.”

Anders was EU-landbouwcommissaris Phil Hogan nooit met deze nieuwe doelstellingen voor de Europese landbouw gekomen.”

De zorgen van Hanna deel ik. Het is een somber geluid uit Brussel. De hoogte van de bijdragen aan de landbouw is niet vastgesteld. Het landbouwbudget staat onder druk. Wel zijn er Europese doelen gesteld. Zoals vergroening van de landbouw. We moeten ons meer bewust worden van de klimaatambities, biodiversiteit en de wensen die leven in de maatschappij. Dat betekent diensten leveren die de maatschappij behagen. Degene die doorgaat met land, dat landschapspijn veroorzaakt, verliest het recht op toeslagen. Een fikse verandering van het beleid. Het scheelt zo een paar cent per liter melk.

‘Degene die doorgaat met land, dat landschapspijn veroorzaakt, verliest het recht op toeslagen. Dat scheelt zo een paar cent per liter melk’

Vervelend is dat niet Brussel dit meer dicteert. De lidstaten moeten de invulling van het beleid bepalen. Dat pakt voor ons niet goed uit. We kunnen nu nog meeliften op het beleid van andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Griekenland, waar de boeren beter te boek staan dan in Nederland. Zelfs met dit nieuwe kabinet heb ik er zorgen over. De VVD wil wel, maar is net een windvaan. Waait met alle winden mee. Het CDA en ChristenUnie leggen te weinig gewicht in de schaal. Bovendien is de oppositie links en de regeringspartijen hebben die nodig. Wat is dan gemakkelijker om de kleine groep boeren maar links te laten liggen? U ziet het, ik ben pessimistisch over de toekomst van de toeslagen uit Europa.

‘We kunnen nu nog meeliften op het beleid van landen als Frankrijk, Duitsland en Griekenland, waar de boeren beter te boek staan dan in Nederland’

Hans lacht me echter uit: “Ouwe zwartkijker. Alles verandert, dus ook dit beleid. Het is pas over een paar jaar. We hebben tijd om ons in te stellen op de nieuwe situatie. Ook op een groter bedrijf kun je prima de ambities voor het milieu realiseren. Ook veel meer biodiversiteit is mogelijk, want ik blijf voorstander van een groot bedrijf met zo laag mogelijke kosten. Maar zodanig dat de consument een goede prijs voor ons product wil betalen.”

Ik hoop dat hij gelijk krijgt.

Laatste reacties

 • Attie

  Maar weer wat bloempjes verbouwen dan, om de pijn wat te verminderen !

 • ENDE902

  Ik heb geen last van landschapspijn, maar wel pijn van het politieke landschap in Nederland, waardoor een duidelijk beleid voor de agrarische sector moeilijk wordt.

 • alco1

  Ik heb er pijn om dat we ons alle onzin, zonder ook maar enige kritiek laten aanzeggen.
  Biodiversiteit is er zat, als je natuurgebieden maar enige jaren van het product afhelpt, ook zonder beweiding, want dan komt er ook weer mest op, dan zie je genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.