Redactieblog

1 reactielaatste update:9 nov 2017

‘Trots zijn is niet hetzelfde als arrogantie’

“Zo! Laat dat maar even tot je doordringen!”, zegt Rianne van Zeeland terwijl ze met een uitnodigende blik de zaal inkijkt. Marlies en Rianne van ‘Mevrouw de Boer’ zijn op bezoek tijdens de Week van de Coöperatie van onze Rabobank. En als je een zaal met boeren stil krijgt, heb je indruk gemaakt. Maar het is zó waar. Waar ben je trots op, hebben ze ons gevraagd. Nee, ze doelen niet op onze bedrijven, maar op ons als mens!

Het blijkt enorm moeilijk om uit te spreken dat je trots bent op jezelf. De een na de ander die aan het woord komt zwakt de eigen prestaties af. “Maar trots is niet hetzelfde als arrogantie!”, verduidelijken de zussen. En wanneer wat je uitdraagt heel dicht staat bij wie je werkelijk bent en wat je werkelijk doet, dan heb je een sterk verhaal en een sterk imago.

‘We zitten met onze ziel diep in wat we dagelijks met zoveel liefde doen’

Van dat sterke imago kunnen wij, landbouwers, veel meer gebruik maken. We hébben een puur verhaal en we zitten met onze ziel diep in wat we dagelijks met zoveel liefde doen. Draag dat uit! Het is een mooie opdracht om mee te nemen naar huis. Maar er is meer dat me bijblijft deze week.

Barbara Baarsma staat een middag voor de bovenbouw Havo/VWO van een middelbare school. Natuurlijk gaat het over de economie van Nederland. Maar bovenal daagt ze de leerlingen uit na te denken over hun toekomst. Op welke leeftijd denken zij met pensioen te kunnen gaan? En zullen ze vanaf het moment van afstuderen tot pensioen dezelfde functie uitoefenen? Nee natuurlijk!

‘Wie had 30 jaar geleden bedacht dat er landbouw zou worden bedreven midden in de stad?’

Je moet je leven lang blijven leren. Leren om jezelf te blijven ontwikkelen, om mee te kunnen in de continu veranderende maatschappij. En die verandering gaat alleen maar sneller en sneller. Dat geldt ook in de landbouw. Wie had 30 jaar geleden bedacht dat er landbouw zou worden bedreven midden in de stad? Om over het compleet idiote idee om koeien op een drijvende boerderij te huisvesten nog maar te zwijgen.

De ontwikkelingen gaan harder dan wij kunnen bedenken, zoveel is in ieder geval duidelijk. Dus ook voor boeren geldt: leun niet achterover, maar blijf nieuwsgierig en wil blijven leren! Dan kun je trots blijven op je bedrijf, maar zeker ook op jezelf.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.