Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Rutte trekt ongrijpbare wet veedichte gebieden in’

Hoge veedichtheid breng onmiskenbaar problemen met zich mee, maar om deze te beteugelen is geen aparte wet nodig.

In het regeerakkoord kondigt Rutte III overleg aan met sector en provincies over de risicio’s voor gezondheid en leefomgeving. De passage betekent impliciet het einde van de Interimwet Veedichte gebieden. Premier Mark Rutte trok woensdag de stekker uit de procedure.

Met wet aantal dieren en bedrijven begrenzen

De interimwet was een initiatief van oud-staatssecretaris Martijn van Dam. Hij zag met lede ogen een andere Wet Dieraantallen, een idee van voorgangster Sharon Dijksma, sneuvelen. Harde bewijzen voor nadelige effecten op volksgezondheid ontbraken. De wet moest provincies handvatten geven om het aantal dieren én bedrijven te begrenzen. Met de Wet Veedichte gebieden voerde Van Dam ook leefbaarheid op. Provincies waren vrij om hiervoor criteria te definiëren.

Reële angst voor willekeur

De sector klaagde terecht over deze overbodige en ongrijpbare wet. De angst voor willekeur, en daarmee aantasting van de rechtspositie van veehouders, is reëel. Het huidige arsenaal instrumenten om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, is ook breed genoeg. In 2019 zijn deze bovendien geïntegreerd in de nieuwe Omgevingswet.

Provincies en sector moeten om tafel, zegt Rutte. In de hoop dat er dan ook écht wordt gepraat.

Beheer
WP Admin