Redactieblog

3 reacties

‘Producten verkopen is ons zwakke punt’

Aldi verplicht leverancier, in navolging van Jumbo en Albert Heijn, vanaf 2019 aardappelen, groente en fruit te leveren met Milieukeur.

Weer een bewijs dat supermarkten de toon zetten en dat de leverancier niets anders kan doen dan volgen. Een zwakke positie. Als wij niet aan de vraag voldoen, vinden ze wel een andere boer die naar hun normen en prijs wil leveren.

Even vooraf: ik ben er een voorstander van dat er eisen worden gesteld aan ons product. De supermarktmensen zitten met hun neus op de markt en weten wat de consument wil hebben. Dat weten wij als boeren niet. Ja, sommigen denken van wel. Vaak hoor ik nog dat de consument uiteindelijk toch voor de laagste prijs kiest en niet voor een keurmerk of een betere kwaliteit voor een hogere prijs.

‘Ik ben er een voorstander van dat er eisen worden gesteld aan ons product’

Dit is een achterhaalde gedachte, een fabeltje. Een groeiend aantal consumenten wil best wat meer betalen. Speciaalzaken doen het goed. Het feit dat Aldi, een prijsvechter, nu ook op de Milieukeur-toer gaat zegt genoeg. Daar zijn betere marges te behalen.

‘Dat Aldi, een prijsvechter, nu ook op de Milieukeur-toer gaat zegt genoeg. Daar zijn betere marges te behalen’

Dat is meteen ons probleem. Een deel van die marges komt de boer toe. Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), verwoordde dit het best met de opmerking: “De supermarkt moet voor de extra inspanning ook extra betalen. Dan vind ik Milieukeur prima.”

Een opmerking waarmee we niets kunnen. Hij moet aangeven hoe we meer voor de producten met Milieukeur kunnen beuren. Maar dat doet hij niet. Gewoon omdat hij het niet weet. En ik kom ook niet verder dan coöperatief denken. Samen kun je nog een vuist maken tegenover de supermarkten. Als boer alleen kun je niets. Dan ben je een willoos speeltje in de grijpgrage handen van de gladde lieden van de supermarkt.

Het is zwak dat we onze producten niet beter kunnen verkopen. We hebben geen verkoopkracht. De supers commanderen en wij volgen gewillig. We moeten maar afwachten of het wat oplevert.

Het is zwak dat we onze producten niet beter kunnen verkopen. We hebben geen verkoopkracht’

Grote vraag is hoe we dat kunnen veranderen. We komen er niet met luchtledige opmerkingen als die van Teun de Jong. We moeten zorgen dat we een goede partij zijn, waarmee we een macht vormen tegenover de supermarkten.

In de zuivel hebben we dat min of meer met FrieslandCampina. Alhoewel ik daar ook niet het gevoel bij heb dat de supermarktbazen staan te bibberen als de verkopers van FrieslandCampina langskomen om over de prijzen te onderhandelen. Maar het principe van een gezamenlijk aanbod is goed.

Voor aardappelen, groenten en fruit weet ik het niet. Ik heb er een zwaar hoofd in. Misschien dat NAV‘er De Jong nog eens kan aangeven hoe hij de supers meer wil laten betalen voor het Milieukeur-merk.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Supermarkten zijn bang van kritiek op sociale media. Dit moet je als boeren gebruiken als er buitenlandse producten in die supermarkten liggen die minder bezwaard zijn met extra eisen. Dus LTO gaat een paar mensen aannemen die supermarkten bezoeken en aan de schandpaal nagelen als dat noodzakelijk is.

 • alco1

  Moraal van het verhaal.
  "Ons verhaal wordt niet verteld".

 • H.Grotenhuis1

  Agrarische economie: er is in onze vrije markt van alles een overaanbod, dus eerst zorgen voor een vraagmarkt vooraleer er sprake is van een opbrengstprijs waarin arbeid en ingebracht vermogen goed beloond worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.