Commentaar

9 reacties

‘POV, goochel niet met de feiten’

Ingrid Jansen weet hoe het spel werkt. Zij werkte jarenlang op het Binnenhof. Je kunt de feiten niet veranderen, maar je kunt er wel mee goochelen.

Haar Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) meldt in mei in een voortgangsrapportage aan staatssecretaris Martijn van Dam dat de biggensterfte over de eerste negen maanden van 2016 is gedaald naar 13,4%. Een goed bericht, nietwaar? Zeker voor een sector die maatschappelijk onder een vergrootglas ligt.

‘Je zou het misleiding kunnen noemen’

Uitval over heel 2016 is 13,6%

Het percentage over de eerste negen maanden zal kloppen, maar de POV zegt niet dat de uitval over heel 2016 13,6% bedraagt. Het betekent een stijging van 0,1% ten opzichte van 2015. Dit cijfer was in maart al bekend! Je zou het misleiding kunnen noemen.

‘Het heeft geen zin hier geheimzinnig over de doen’

Meer biggen

Een nadere analyse van Agrovision-cijfers leert dat de biggensterfte de laatste maanden van 2016 toenam. In het laatste kwartaal van 2016 lag deze zelfs boven de 14%. Oorzaak: meer biggen. Naarmate de worpgrootte stijgt, neemt ook de kwetsbaarheid toe. Het geboortegewicht ligt lager. Het heeft geen zin hier geheimzinnig over de doen. De cijfers komen toch wel uit. Elke communicatiedeskundige zal dit beamen.

Transparantie

De aandacht moet liggen bij de aanpak: een beter management en beter voerregime. Transparantie over cijfers werkt hierin niet tegen, maar uiteindelijk vóór verbetering van het resultaat.

Laatste reacties

 • John*

  ooit een verkiezingsuitslag gevolgd? dat er een prognose gemaakt wordt en dat die later als alle stemmen geteld zijn toch zomaar 1 of 2% af kunnen wijken?

 • Jan Vullings

  @John. Het gaat hier niet om een prognose, maar om al bekende cijfers!

 • farmerbn

  Toch ben ik voorstander van geheimzinnigheid over bv de biggensterfte. We weten ook niet wat de kostprijs is van een melkrobot of hoeveel kinderen hazelnoten oogsten voor Nutella. Toch hebben lely en Nutella communicatiedeskundigen in dienst en zeggen die nooit iets daarover.

 • xw

  farmerbn, je zou ook eens een keer de fout bij jezelf kunnen zoeken en niet zoals altijd weer naar een ander wijzen.
  Daar wordt je niet ongeloofwaardig van. Nee , de veehouderij is dat al.
  Heel soms ben je zelf fout.

 • P. Baeten

  Jan, NRC publiceert toch ook foute cijfers en word klakkeloos voor waarheid aangenomen in zake mestfraude. En nu ga jij muggenziften over 0.2 % ???

 • Jan Vullings

  @P.Baeten. Je kunt je niet verschuilen achter een fout van een ander.
  Bij biggensterfte zit verschil in stijging of daling! Dat ligt gevoelig. En wat zijn de cijfers in 1e kwartaal van dit jaar, na de stijging boven de 14 % in vierde kwartaal 2016. Was de stijging een trend die wordt doorgezet?

 • WGeverink

  Dus als die boer niet met zijn zoontje naar het voetbal was gegaan en s'nachts loopt te waken tussen de kraamhokken in plaats van slapen dan zouden er enkele varkenslevens met een aantal maanden opgerekt kunnen worden !?... Dit verhaal slaat gewoon helemaal nergens op. Ik vind het gewoon een kwestie van pech als een zeug op een big gaat liggen als je naar het voetballen bent of in bed ligt. Je werkt met levende have en er komt ook een beetje geluk bij kijken. Een extra week warm weer is genoeg om de sterfte met een paar tienden omhoog te drukken. Ook heeft het geen zin om biggen in leven te houden waarvan je van te voren weet dat er geld bij moet. Het enige waarover een meningsverschil zou kunnen ontstaan is of een varken een humanere dood sterft door als big onder de zeug te belanden of als vleesvarken door electriciteit of CO2 in het slachthuis.

 • Jan Vullings

  Reactie Ingrid Jansen:
  ‘De Stuurgroep Bigvitaliteit is Medio 2016 gestart met de uitvoering van het Plan van Aanpak “Vermindering biggenuitval”. Doel is verbetering van de bigvitaliteit en daarmee verlaging van de biggenuitval in Nederland. Over 2016 blijkt de gewogen biggenuitval 13,6% te zijn geweest. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2016 zoals die door in opdracht van de Stuurgroep Bigvitaliteit zijn verzameld door Agrovision. Over 2015 bedroeg de gewogen biggenuitval 13,5%. Deze jaarcijfers zijn voor ons de cijfers die er werkelijk toe doen. Volgend jaar zal de Stuurgroep opnieuw rapporteren over dit jaar 2017. Dan zal blijken hoe de biggenuitval zich verder heeft ontwikkeld. Alle andere cijfers zijn gegoochel met getallen, waar wij als Stuurgroep Bigvitaliteit graag buiten staan. Voor ons is belangrijk dat de gehele varkenshouderij keihard werkt aan de vermindering van biggenuitval.’

 • John*

  je hebt een prognose en een door de boekhouder gecontroleerde rapportage (veesaldo kaart) waarin de eindvoorraad biggen meegenomen wordt. Als er bij de controle een hoger of lager aantal is wordt dat gecorrigeerd in de cijfers. telfouten en niet genoteerd uitgevallen biggen worden dan gecorrigeerd. En dan is die 1/10% een best nette foutmarge. In jullie artikelen staan ook spelfouten en dan zijn die ook nog eens extra gecontroleerd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.