Redactieblog

‘Ook schapen houden niet van schieten’

Vanuit de keuken zie ik een heel koppel schapen lopen in ons weiland. Die horen daar niet.

Ik weet dat de schapen van de loonwerker bij onze buren logeren in de winter en zo te zien zijn ze ontsnapt. Als ik naar buiten ga, zie ik dat ze gelukkig achter het hek lopen. En een eind verderop komt de eigenaar eraan; met 2 jagers. Aha. Het begint te dagen. De schapen zijn natuurlijk geschrokken.

Loonwerker voorop, jagers achter schapen aan

De loonwerker loopt met een emmer krachtvoer voorop en de jagers lopen achter de schapen aan. Als ik vraag hoe we de schapen weer terugkrijgen in het andere perceel, stelt de loonwerker voor om ze op precies dezelfde plek waar ze onder de draad door zijn gegaan, weer terug te jagen. Er hangen op die plek een paar plukjes wol aan de heining, maar het lijkt me nog een hele klus om de geschrokken dieren daar weer doorheen te krijgen.

‘Samen met de jagers drijven we de schapen in de richting van het gat in de heining’

Onze hond vindt het erg interessant en ik zie het bordercolliebloed warm lopen. Ik maan haar buiten de wei te wachten en gelukkig luistert ze. Op afstand loopt ze wel met ons mee en ik merk dat de schapen op haar reageren. Samen met de jagers drijven we de schapen in de richting van het gat in de heining, maar zodra ze de kans krijgen, schieten ze erlangs en rennen een stuk naar achteren. We moeten weer opnieuw beginnen.

Als één schaap over de dam is ...

De tweede poging is succesvoller. De loonwerker kruipt met zijn emmer door de heining en het eerste schaap volgt hem trouw. En als er één schaap over de dam is ... Juist, ja. Stuk voor stuk kruipen ze door het hek en even later staan ze allemaal weer keurig aan de goede kant te grazen. De loonwerker geeft ze nog een aai over de kop.

Mysterie: waarom vluchtten erg makke schapen?

Als ik vraag aan de jagers of de schapen door het schieten gevlucht zijn, antwoorden ze dat dat niet zo is. Er was namelijk nog niet geschoten. De loonwerker vindt het vreemd en ik ook. De schapen zijn erg mak en totaal niet onder de indruk van ons. Waarom zouden ze dan vluchten voor een stel mannen?

Weer terug in huis komt het antwoord. Wijnand vertelt dat zelfs híj in de stal was geschrokken van wel 7 schoten die achter elkaar gelost werden. Dat maakt alles duidelijk. Volgende keer mogen de jagers het mooi zelf opknappen. En ik gok dat ze daar dan de hele middag zoet mee zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.