Redactieblog

14 reacties

‘Documentaire plaatst boer in slachtofferrol’

De documentaire ‘Het mysterie van melkrobots’ vertelt het verhaal van een melkveehouder wiens koeien niet meer aan de robot willen. De nadruk in de documentaire ligt op de boer als slachtoffer.

Woede, onbegrip, verdriet en wanhoop zijn de overheersende emoties in ‘Het mysterie van de melkrobots’. Deze documentaire vertelt het waargebeurde verhaal van melkveehouder Johan van Rijthoven uit het Brabantse Casteren. Om nog onduidelijke reden beginnen zijn koeien na een paar maanden de robots te vermijden. Regelmatige bezoekjes van de installateur en dealer veranderen hier niet veel aan.

Schade van ruim 7 ton

De film is aan een select aantal bioscopen aangeboden in de vorm van een voorpremière, waar voornamelijk boeren bij aanwezig zijn. Regisseur Vuk Janic neemt de kijker mee in de rechtszaak waarin Van Rijthoven probeert om de geleden schade van € 712.000 te verhalen op de dealer en producent van de melkrobot. De onderkop luidt: ‘Een hartenkreet van een koeienboer’; de kwestie bezorgt de familie slapeloze nachten en het bedrijf dreigt eraan ten onder te gaan.
Artikel gaat verder onder deze trailer.

Robots uitgeschakeld

In de wanhoop schildert de boer in koeienletters op z’n dak: ‘Koeien niet leeggemolken, boer wel’. Het genereert veel media-aandacht voor het probleem van Van Rijthoven. De melkveehouder heeft inmiddels de robots uitgeschakeld en melkt weer regulier, in een tijdelijke mobiele unit.

‘De stresslaag is hier 1,85 meter, dat is erg hoog voor de tijd van het jaar’

Alternatieve therapie

De boer is het slachtoffer in het verhaal, hij schuift de schuld volledig in de schoenen van de leverancier en producent van de robots. Van Rijthoven zou de dwingende adviezen van de dealer in de wind geslagen hebben, maar hij spreekt dit tegen. De rechter moet hierover duidelijkheid geven. Hoelang dit gerechtelijk proces precies duurt is niet duidelijk, intussen verliest Van Rijthoven de hoop op de toekomst. Om zijn persoonlijke problemen de baas te worden, zoekt de hoofdpersoon zijn heil bij een ietwat alternatieve therapeut, samen met een groepje boeren met allemaal hun eigen problemen. De groep bezoekt ook de stal van Van Rijthoven. Ze ‘voelen’ daar de energievelden: ‘De stresslaag is hier wel 1,85 meter, dat is erg hoog voor de tijd van het jaar’. Er klinkt gegniffel in de bioscoopzaal.

Snikkende boer

Taboes worden niet vermeden in deze bijna anderhalf uur durende documentaire. Meermaals is de camera getuige van een snikkende boer. Ook de bejaarde moeder van de boer komt huilend in beeld: voorzichtig spreekt ze haar angst uit: als het bedrijf van haar zoon failliet gaat, denkt ze dat haar Johan ‘zichzelf misschien wel iets aan kan doen’.

Boer staat machteloos

Dat is wat de regisseur met de film wil bereiken; laten zien wat een ogenschijnlijk klein probleem voor consequenties kan hebben. De documentaire is exemplarisch bewijs van de mate waarin boeren machteloos staan als de techniek lijkt te falen. Voor zover de kijker weet, staat Van Rijthoven er voorlopig alleen voor. Er wordt geen aandacht besteed aan de andere kant van het verhaal. De slachtofferrol is voor de boer.

De documentaire gaat op 7 december in première.

Wat gebeurt er met je als je veestapel besmet blijkt met een gevaarlijke ziekte? Daar gaat de Franse film Petit Paysan (kleine boer) over die nu in de Nederlandse filmhuizen te zien is. Lees ook deze recensie.

Laatste reacties

 • .....

  Doe je de boer niet te kort door te zeggen dat hij zichzelf in de slachtofferrol plaatst? Hij is niet echt niet de enige boer waar de melkrobots de deur uit zijn gegaan.

 • witrug123

  intimidatie door robot leveranciers schijnt meer voor te komen,dan bekend.
  Vooral die rode robot leverancier,schijnt er wat van te kunnen.
  Je kan er wel aan toe treden maar niet weer bij weg.

 • Bennie Stevelink

  Ik melk nu bijna 6 jaar met een “rode robot” en heb van intimidatie nooit iets gemerkt. Ook als er een probleem is, is daar in goed overleg een aanvaardbare oplossing voor.

 • mart

  Lees het de serviceovereenkomst maar eens goed door 8.3 t/m 8.5 in geval van problemen doen ze er alles aan om er onder uit te komen

 • WGeverink

  Dit verhaal klinkt o zo bekend. Ook met een melkstal kunnen dingen niet goed lopen. Ik weet van een geval waar de koeien niet goed de melkstal in wilden, de melk niet goed wilden laten schieten en veel mastitis problemen hadden. Na jaren van geemmer bleek het een geval van wat hier stray voltage genoemd wordt. Er was een massa kabel die naast het ijzerwerk van de melkstal hing maar nooit was aangesloten. Eenmaal aangesloten gingen de koeien al snel goed de melkstal in en verdwenen de meeste problemen na verloop van tijd. Ook in varkensstallen is het bij ons normaal dat alle ijzerwerk geaard is zodat het zich niet op kan laden.

 • J.W. de Kloet

  De lely robots zijn technische goede apparaten. Maar de manier van zaken doen van de firma lely is belachelijk als je kijkt naar onderhouds contracten en prijzen onderdelen e.d. is gewoon een arrogante tokko. Waar de boer altijd financieel de klos is.

 • info140

  In t filmpje gaat t over een heel ander robotmerk, zo te zien een blauwe. Lucht t wel op frustraties te lozen?

 • ropsdairy

  Een ogenschijnlijk "klein probleem", volgens mij is het een heel groot probleem wat in de film word weergegeven. Ik heb de film gezien en vond het heel boeiend en een drama voor de familie van Rijthoven. Toch heb ik zo ook mijn gedachten over de film. We zien en horen het verhaal maar
  van 1 kant, we kennen lang niet alle verhalen en details van het bedrijf, (80 uur film teruggebracht naar 90 minuten film),
  en hoe het is verlopen met de dealer en Delaval zelf. Je zou denken aan de robot kan het bijna niet liggen, moet gewoon goed draaien en zo niet, dan dient de dealer of Delaval Steenwijk er voor te zorgen dat de robots wel goed werken, want slecht werkende robots is voor hen geen reclame. Het is wel raar dat koeien eerst wel goed op robot liepen en na verloop van tijd niet meer. Het wichelroede verhaal met spanningen e.d. is wel een beetje een wazig verhaal, zeker hoe je het in de film ziet. Er kunnen op een bedrijf wel zwerfstromen of wateraders zijn waar problemen door kunnen ontstaan, maar in het begin liep het wel goed. Een heel lastig verhaal voor familie Van Rijthoven die ze veel ellende, verdriet, frustatie en geld heeft gekost. Heel mooi verwerkt in een film met een open einde en zeker de moeite waard om te gaan kijken.

 • Ik HAAAT dit soort dingen. Volgens mij is wat WGeverink zegt de oplossing. Zo denken. En:

  - Denk aan de afgrijselijke atmosfeer die er internationaal geldt over werk. Zo'n probleem als dit is daar gewoon een gevolg van. Vind een aanleiding. Door wat WGevering zegt ligt de zaak voor mij open en ik ben geen boer. Wel wat technisch aangelegd. Dus een aanleiding zodat er iets te doen valt wat ergens op staat en typisch tot resultaten leidt.

  - Beschouw dit: zo'n machine is nu het stuk gereedschap. Sorry, voor de ellendige uitspraak, maar waar het geld, het inkomen of nog erger: de broodwinning vandaan komt. • aw2

  - Leer ''houden van" die machine. Je zou hem van binnen, buiten, dichtbij, veraf, als een hobby moeten kennen. Dat kan even kosten, maar het is goed mogelijk. Hulp van wat jongere mensen (zoon/ dochter) kan daarbij heel belangrijk zijn. Dit is typisch een gevolg van hoe werk, geld, dat soort zaken liggen wereldwijd gezien. Maar het hoeft alles behalve een nare zaak te zijn als je zoiets even ziet.

  - Alles aan de kant, een nieuw begin. Dit is een waterdichte oplossing. Het is 100% zeker dat die machine werkt. Dat is echt zo technisch gezien. Dat zit er simpelweg in. Dat is een hard feit. Zo niet rechtzaak --> schadevergoeding. Dit is 100% kans dat het goedkomt, vanaf het punt van zelf nalatig zijn geweest. Ik zie dat op zich wel het geval. Dit had al opgelost kunnen zijn. Met die visie over 100% kans dat het goed komt en tijdig de juiste kijk op zaken en eigen inzet. Maar het is ook puur menselijk als dat anders loopt. Zoiets kan weleens lopen zo. Vooral ook niets laten aanpraten op dat punt.

 • farmerbn

  De boer koopt een melkrobot en geen melkrobot-succes. Als het geen succes wordt heeft de boer amper rechten. Dit is juridisch. In de praktijk zal de dealer willen dat het een succes wordt maar als het niet wil, wil het niet. De dealer had één robot kunnen vervangen door een goed werkende tweede handse om uit te sluiten of die robots van die boer niet goed waren. Waar zijn die drie melkrobots eigenlijk heengegaan?

 • farmerbn

  Voordat je de robots koopt heb je veel macht maar heb je je handtekening gezet dan is jouw macht weg en zit die macht bij de dealer. Die dealer maakt daar handig gebruik van en bij een contract zit je gevangen. Het zou mooi zijn dat er (ex)-monteurs komen die een eigen zaak beginnen en de service oppakken. De boer heeft dan wat te kiezen en er komt wat concurrentie.

 • Tuig

  Tuurlijk farmerbn. Die ex monteurs krijgen natuurlijk nooit geen onderdelen.

 • farmerbn

  Denk je dat lely één onderdeel zelf maakt? Nee, alles wordt gewoon bij een producent van onderdelen ingekocht.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.