Commentaar

1 reactie

‘Antibiotica-oproep WHO kans voor veehouderij’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept veehouders op te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren.

Grootschalige inzet van antibiotica leidt tot resistentie bij bacteriën. Diezelfde bacteriën kunnen mensen besmetten. Resistentie zou jaarlijks tot 25.000 doden in de Europese Unie veroorzaken.

Op het eerste oog lijkt het wéér een aanval op de landbouw. Toch heeft met name de Nederlandse landbouw alle reden om de WHO-oproep te omarmen. In Nederland wordt al jaren geen antibioticum preventief ingezet. Sinds 2006 is in de Europese Unie het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar verboden.

‘De Nederlandse veehouderij is een gids in het terugdringen van antibiotica’

De Europese Commissie stelde afgelopen zomer nog een actieplan tegen antibioticaresistentie in. Overigens hanteren ook wereldwijde concerns als McDonalds en Tyson een verbod op inzet van cruciale antibiotica voor de mens in de pluimveehouderij.

De Nederlandse veehouderij is niet zozeer een boosdoener, maar veeleer een gids in het terugdringen van antibiotica. De sector kan dat meer benadrukken. Volgens cijfers van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) daalt het gebruik van antibiotica als gevolg van hygiënemaatregelen, protocollen en aanpassing van de huisvesting in elke sector. In de vleeskuikenhouderij is het gebruik tot een kwart gereduceerd ten opzichte van 2009; bij varkens met 43% en bij melkvee is het gehalveerd.

Lees ook het interview met de directeur van de SDa Hetty van Beers: ‘Draagvlak is sleutel tot succes bij terugdringen antibioticagebruik’

Eén reactie

  • koestal

    is al gebeurd

Of registreer je om te kunnen reageren.